100 de ani Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi. Câini de vânătoare

BUCURESTI - 11 martie 2024

Comunicat tip General in Social

Romfilatelia abordează tematica Vănătoarea într-o nouă emisiune de mărci poștale cu subiectul generic 100 de ani Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România. Câini de vânătoare. Emisiunea, alcătuită din 4 timbre, 1 coliță dantelată, 1 plic prima zi, un produs special în tiraj limitat și un set de 4 cărți poștale maxime pentru pasionații de maximafilie, va intra în circulație marți, 12 martie a.c.

www.romfilatelia.ro

Vânătoarea este o activitate de interes național și internațional, menită să mențină biodiversitatea și echilibrul în natură și să exploateze durabil o resursă naturală regenerabilă, pe principii științifice și reglementări legislative în domeniul cinegetic. În România, și ca reprezentant al țării la nivel mondial, partenerul competent de dialog în probleme de vânătoare și pescuit recreativ este Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România. În anul 1870 s-a înregistrat o primă societate de profil, urmată de asocieri vânătorești la Sibiu, București și Cernăuți care, în consens unanim, au fuzionat într-o singură și mare asociere, instituită la 26 mai 1922 ca „Uniunea Generală a Vânătorilor din România”. Legea de recunoaștere a personalității juridice a Uniunii, votată la 5 martie 1923 în Adunarea Deputaților și la 8 martie 1923 în Senat, a fost promulgată la 29 martie 1923. După schimbările sociale politice și administrative ulterioare anului 1947 Uniunea s-a reorganizat, după anul 1953, activitatea desfășurându-se sub denumirea Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S. din România), cu filiale județene, care, după anul 1990, și-au constituit personalitatea juridică. În prezent la A.G.V.P.S. este recunoscută prin H.G. nr. 259/2001 ca fiind de utilitate publică, cu peste 140 de asociații afiliate din București și multe alte municipii și localități. Peste 80% din numărul vânătorilor și pescarilor recreativi se regăsesc în asociațiile afiliate la A.G.V.P.S. La un secol de existență a Instituției, le dorim un călduros „La mulți ani!”. Cum era și firesc, emisiunea filatelică destinată evenimentului a abordat o temă îndrăgită de colecționari și de marele public: Câini de vânătoare. Imaginile câinilor prezentați pe cele patru mărci poștale și pe marca poștală a coliței filatelice aparțin următoarelor rase: Setterii - fac parte din grupul raselor britanice de mari pontatori, create în special pentru vânarea păsărilor. Pe lângă aspectul deosebit de elegant, sunt renumiți pentru simțul mirosului deosebit de fin, cheta largă (căutarea vânatului) în viteză mare, acoperind suprafețe întinse de teren.Caracteristic robei setterilor este părul lung, culoarea fiind specifică rasei. Pentru setterul englez, culorile pot fi: alb-negru (blue belton), alb-portocaliu (orange belton), alb-galben (lemon belton), sau alb, negru și portocaliu (tricolour). Culoarea robei setterului irlandez roșu este un amestec de roșu-acaju, închis până la nuanța mahonului; castaniu strălucitor. Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,60 lei este redat un setter englez iar pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, un setter irlandez roșu. Copoiul ardelenesc este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei.Copoii sunt printre cele mai vechi rase de câini folosiți la vânătoare, încă înainte de perioada Evului Mediu, în spațiul euro-asiatic. Rasa de copoi ardelenesc a fost omologată în 1966, în Ungaria. Copoiul ardelenesc este utilizat astăzi în zonele împădurite, greu accesibile, singur sau în haită, pentru căutarea, urmărirea și mânarea mistreților spre vânător. Având simțul mirosului bine dezvoltat, este folosit și la lucru pe urmă, pentru recuperarea vânatului. Teckelul sârmos este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei. Varietățile de teckeli sunt originare din Germania, denumirea Dachshund („câine-bursuc”) indicând fără echivoc principala întrebuințare vânătorească a acestei rase, adică vânătoarea la vizuină a vulpilor, bursucilor, dar și a mistreților la goană sau pentru pentru recuperarea vânatului. Teckelii se prezintă sub trei varietăți: cu părul lung, scurt sau sârmos și câte trei tipuri de talie: standard, mediu, și pitic. Cu toate că are picioarele scurte comparativ cu lungimea corpului, este un câine foarte mobil şi agil. Este și un excelent câine de companie, necesitând totuși mișcare zilnică în aer liber. Marca poștală a coliței filatelice, (valoare nominală de 33 lei) încadrată într-un fundal adecvat, ilustrează într-o compoziție grafică elemente-document și medalie tematică care marchează momentul aniversar al AGVPS. Emisiunea va fi disponibilă de marți, 12 martie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.Romfilatelia mulțumește reprezentanților Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/100-de-ani-asociatia-generala-a-vanatorilor-si-pescarilor-sportivi-caini-de-vanatoare