150 DE ANI – BUCUREŞTI, CAPITALA ROMÂNIEI

BUCURESTI - 2 februarie 2012

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Devenit capitală a României în urmă cu un secol şi jumătate în urmă, Bucureştiul a fost, de-a lungul timpului, un oraş modern, un oraş al contrastelor şi punctul de reper al României.

150 DE ANI – BUCUREŞTI, CAPITALA ROMÂNIEI
 Oraşul Bucureşti este de secole făcut pentru ca să fie Capitala României. Aproape de artera principală a comerţului, a bogăţiilor Principatelor Unite, Dunărea, pe drumul cel mare al occidentului către orient, cu o populaţie numeroasă, compactă şi eminamente românească, Bucureştiul este apoi singurul oraş care are elementul cel mai puternic al unei ţări, clasa de mijloc. (...) 

Mihail Kogălniceanu, 1859

Devenit capitală a României în urmă cu un secol şi jumătate în urmă, Bucureştiul a fost, de-a lungul timpului, un oraş modern, un oraş al contrastelor şi punctul de reper al României.

Îmbunătăţiri substanţiale ale oraşului au fost realizate în perioada 1863-1865, când prim-ministru al României a fost Mihail Kogălniceanu. Se începe amenajarea Grădinii Botanice şi printre altele, iau fiinţă gimnaziile „Gheorghe Lazăr” şi „Matei Basarab”, precum şi Universitatea şi Şcoala Naţională de Arte Frumoase.

Până la Primul Război Mondial, în Bucureşti, apar bulevarde şi cartiere noi, parcuri, construcţii impresionante şi monumente, în care elemente ale arhitecturii pariziene se îmbină armonios cu stilul neoromânesc, metropola situată la răspântia dintre Orient şi Occident primind, pe bună dreptate, numele de „Micul Paris al Balcanilor”.

Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la şedinţa din ianuarie 1862 când Bucureştiul a devenit capitală a Principatelor Unite sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, Romfilatelia va introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale „150 de ani – Bucureşti, capitala României”.

Emisiunea este alcătuită dintr-o singură marcă poştală, având valoarea nominală de 14,50 lei şi ilustrând Palatul Şuţu, actualmente Muzeul Municipiului Bucureşti. Alături de timbru, emisiunea mai conţine şi o coliţă dantelată, un plic prima zi şi un carton filatelic.

 

Începând cu ziua de vineri, 3 februarie 2012, emisiunea de mărci poştale „150 de ani – Bucureşti, capitala României”, va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Despre Romfilatelia

Romfilatelia este societatea specializata in emiterea si comercializarea marcilor postale romanesti, precum si a produselor filatelice speciale. Existenta noastra este dedicata atat dezvoltarii prestigiului si studiului filateliei romanesti, cat si constientizarii valorilor Romaniei pe plan intern si international.