Istoria şi arhitectura Băncii Naţionale a României în patrimoniul filatelic

BUCURESTI - 20 septembrie 2013

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Arhitectura / Design, Educatie / Cultura

Live site

Continuând proiectul de promovare a unei clădiri emblematice din Bucureşti, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale Arhitectură – Palatul Băncii Naţionale a României (II) – Statui alegorice alcătuită din patru timbre şi o coliţă dantelată, dedicată personalităţii lui Eugeniu Carada , „o legendă vie” prezentă în toate etapele celei mai importante instituţii bancare a României.

Seria emisiunii şi coliţa dantelată

Seria emisiunii şi coliţa dantelată

 „Prin cunoştinţele sale întinse şi competenţa sa, prin activitatea sa neobosită, prin puterea sa de muncă, inteligenţă şi practică, Eugeniu Carada a contribuit mai mult ca toţi la progresele realizate de Banca Naţională a României şi a lucrat din toate puterile sale pentru ridicarea instituţiei noastre la locul pe care îl ocupă.” 

Consiliul de Administraţie al BNR

Instituţia Băncii Naționale a României poartă amprenta lui Eugeniu Carada, meritele deosebite ale acestuia fiind recunoscute printr-un ansamblu statuar, replică amplasată în colţul Palatului Bâncii Naţionale şi realizată cu măiestrie de sculptorul Ioan Bolborea, după modelul original al sculptorului Ernest-Henri Dubois.

Alături de acest ansamblu se remarcă şi patru statui decorative, aflate pe faţada principală a Palatului Băncii Naţionale şi realizate în ronde-bosse, operele lui Ion Georgescu şi Ştefan Ionescu Valbudea. Cele patru personaje alegorice pe care aceste sculpturi le înfăţişează reprezintă: Justiţia (zeiţa Iustitia în mitologia romană) reprodusă pe marca poştală cu valoarea nominală de 2,00 lei, Comerţul (zeul Mercur în mitologia romană) prezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei, Industria (zeul Vulcan în mitologia romană) ilustrată pe marca poştală cu valoarea nominală de 3,60 lei şi Agricultura (zeiţa Ceres în mitologia romană) reprodusă pe marca poştală cu valoarea nominală de 4,50 lei. Coliţa dantelată cu valoarea nominală de 8,10 lei prezintă imaginea bustului turnat în bronz al lui Eugeniu Carada, elementul central al grupului statuar al sculptorului Ioan Bolborea.

Emisiunea este completată de plicul prima zi, iar mărcile poştale au fost tipărite în coală de 32 de timbre, minicoală de 6 timbre, coliţă dantelată şi bloc-coliţă de 4 timbre (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 530 de exemplare şi echipat cu blocul-coliţă al emisiunii, coliţa dantelată a emisiunii şi un plic prima zi. Blocul-coliţă şi coliţa filatelică sunt numerotate cu roşu de la 001 la 530 şi au elemente grafice imprimate în folio aur. Plicul prima zi este numerotat cu negru şi are ştampila prima zi aplicată în clar în folio aur.

Începând cu ziua de vineri, 20 septembrie 2013, emisiunea de mărci poștale Arhitectură – Palatul Băncii Naționale a României (II) – Statui alegorice va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia mulţumeşte conducerii Băncii Naţionale a României pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni, precum şi Societăţii Române de Radiodifuziune pentru suportul oferit în promovarea acesteia.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/istoria-si-arhitectura-bancii-nationale-a-romaniei-in-patrimoniul-filatelic