Pasari exotice

BUCURESTI - 13 august 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, Stiinta / Cercetare, Turism

Romfilatelia continuă seria proiectelor dedicate Faunei, una dintre cele mai apreciate tematici în rândul colecționarilor, prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Păsări exotice.
Emisiunea, alcătuită din șase timbre și două plicuri prima zi, va intra în circulație, miercuri, 14 august a.c.

Pasari exotice

Pasari exotice

Pasărea paradisului mareParadisaea apoda este ilustrată pe primul timbru al emisiunii cu valoarea de 1,40 lei.

Măsurând aproximativ 33cm, este una dintre cele mai frumoase păsări ale lumii, în pofida aspectului strălucitor și este greu de detectat în mediul de pădure. O trăsătură originală a acestor păsări o formează penele ornamentale puternic modificate. Strigătul lor strident, ce sună ca un ecou prin pădure, este elementul care le trădează prezența. Acestea se lasă în jos de pe ramurile din coronament, lansându-și strigătele foarte rapid, cam câte unul pe secundă. Cuibăresc în arbori, făcându-şi un cuib în formă de cupă. Ponta este formată în general din două ouă foarte variabile în ceea ce priveşte coloritul.

Quetzalul - Pharomachrus mocinno, redat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei, face parte din familia Trogonidae, putând fi admirată în zone din America de Nord și de Sud, unde populează pădurile de la altitudini cuprinse între 1200 și 3000 de m înălțime.  Însuși numele „Quetzal” provine de la cuvântul aztec „quezalli”, care înseamnă frumos sau prețios, acesta fiind și motivul pentru care a ajuns să fie o specie pe cale de dispariție. Considerată una dintre cele mai spectaculoase păsări ale lumii, Quetzalul trăiește între sudul Mexicului și Panama, fiind foarte ușor de remarcat datorită penajului format din culori foarte vii.

Tucanul cu piept roșu (Ramphastos dicolorus), ilustrat pe timbrul cu valoarea de 1,70 lei, este o pasăre din familia Ramphastidae care trăiește în sudul și estul Braziliei, Pantanal din Bolivia, estul Paraguayului și extremitatea nord-estului Argentinei. Se găsește în primul rând în pădurea Atlanticului. În general, este destul de comun și, totuși se află în atenția UICN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).  Tucanii sunt păsări monogame, formând perechi pe viață.

Muscarul regal nordicOnychorhynchus mexicanus, reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei, face parte din familia Tityridae. Elementul spectaculos al acestei specii este creasta, care este împăturită pe cap, în formă de semicerc, care atunci când este desfăcută, este roșie cu semne albastre.  Cu adevărat spectaculos este strigătul lor, compus dintr-o serie de note fluierate.  Se găsește în părțile sud-estice ale Mexicului, nord-vestul statului Peru și Bolivia, în Venezuela sau sud-estul Braziliei. Habitatul său natural este constituit din pădurile subtropicale sau tropical umede.

Flamingul americanPhenicopterus ruber, a cărui imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea de 5 lei, este o pasăre gregară de baltă, care face parte din familia Phoenicopteridae. Culoarea cu totul specială este dată de hrana omnivoră, formată preponderent din alge și vietăți mici. Felul în care se hrănește este cu totul special și unic, flamingii plimbându-și capul sub apă, folosindu-și gâtul lung, care permite filtrarea unei mari cantități de apă, în timp ce vâslesc cu ciocurile neobișnuite dintr-o parte  în alta. Din cauza modului în care se hrănesc, sunt vulnerabili la schimbările din habitat, cum ar fi poluarea din zonele pe care le populează. Flamingul american trăieşte în Insulele Caraibe, în Mexic, coasta nordică a Americii de Sud și a insulelor Galapagos. 

Pasărea paradisului carabinier – Ptiloris magnificus, ilustrată pe ultimul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 19 lei, este membră a familiei Paradisaeidae din ordinul Passeriformes, fiind ușor recognoscibilă datorită coloritului penajului său. Sunt răspândite în regiunea Noii Guinee și Queensland, Australia, preferând zonele de pădure de obicei situate la o înălțime mai mare și hrană ce constă în fructe și nevertebrate.

Minunatul colibriCalothorax pulcher, pasăre ilustrată pe cele două plicuri prima zi a emisiunii, face parte din familia Trochilidae, o familie numeroasă ce cuprinde peste 400 de specii răspândite numai în Lumea Nouă, din Alaska până în Ţara de Foc, de la ţărmul oceanelor până la zăpezile eterne ale munţilor, familia fiind însă cel mai bine reprezentată în zona tropicală a Americii de Sud. Cunoscută ca una dintre cele mai mici păsări de pe Pământ, minunatul colibri măsoară în medie 5cm.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 205 exemplare și este echipat cu blocul emisiunii de șase timbre nedantelate, precum și setul de două plicuri „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio. Fiecare element este numerotat de la 001 la 205.

   

Emisiunea de mărci poștale „PĂSĂRI EXOTICE” va fi disponibilă începând de miercuri, 14 august 2019, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de 2 plicuri prima zi, iar ca forme de  machetare au fost folosite coală de 32 timbre cu tête-bêche, minicoală de 5 timbre, 1 vignetă și 1 bloc.

  

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

pr@romfilatelia.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/pasari-exotice1