S&T România contribuie la conservarea Fonotecii de Aur a radioului public românesc

BUCURESTI - 24 noiembrie 2009

Comunicat tip General in IT&C

Sistem informatic cu caracter unic la nivel naţional

Bucureşti, 20 noiembrie 2009 – Înregistrări de spectacole muzicale şi de teatru radiofonic cu vechime de aproape un secol, vocile marilor actori şi solişti, documente, înregistrări audio şi manuscrise semnate de oameni de cultură şi politici ai României vor fi conservate şi păstrate în Arhiva Digitală Radio a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) prin intermediul unui sistem informatic integrat implementat de S&T România. Fonoteca Radio, această memorie a spiritualităţii româneşti, va fi transpusă în format digital în cadrul unui proces ce va fi demarat la începutul anului viitor şi care se va întinde pe durata a 15 ani (cu resursele actuale), conform estimărilor reprezentanţilor SRR.

Proiectul de implementare a acestui sistem a fost demarat în urmă cu un an, în noiembrie 2008, şi a fost încheiat în luna septembrie a acestui an. Finanţată din resurse bugetare, dezvoltarea sistemului a inclus achiziţia de echipamente şi servicii ce s-au ridicat la o valoare de 3.867.960 RON. În cadrul acestui proiect S&T România a avut calitatea de contractor principal şi a colaborat cu subcontractori locali şi internaţionali.
Elementul central al sistemului integrat îl constituie sistemul mediARC produs de compania austriacă NOA Audio Solutions. Capabil să transfere benzi magnetice, casete DAT, discuri vinil, discuri de ebonită sau CD-uri, sistemul va transpune în format digital informaţia de pe aproximativ 600.000 de suporturi de informaţie din categoriile menţionate, însumând aproximativ 132.000 ore de înregistrări. Aplicaţia specifică domeniului de arhivare digitală radio a fost adaptată necesităţilor concrete ale Societăţii Române de Radiodifuziune prin adăugare de noi funcţionalităţi şi configurări particularizate.
Reţeaua de comunicaţie locală pe fibră optică ce deserveşte Arhiva Digitală Radio, instalarea, configurarea şi serviciile de suport pentru infrastructura hardware (inclusiv sistemele de operare aferente) – servere, echipamente de stocare, unităţi de bandă, echipamente de comunicaţii, staţii de lucru – precum şi pentru sistemul de gestiune a bazelor de date Oracle, in sistem cluster, si pentru soluţia de backup si recovery Tivoli, în sediul central SRR şi în sediul de backup, au fost realizate în colaborare cu o serie de furnizori şi subcontractori. Crearea cadrului de lucru pentru digitizarea şi documentarea Fonotecii Radio a impus amenajarea tehnologică a spaţiilor aferente posturilor de lucru şi a centrului de date, incluzând aici elementele de alimentare electrică, climatizare, sistem control acces şi detecţie/stingere a incendiilor.
NOA mediARC este un instrument complex şi puternic pentru catalogarea, indexarea şi administrarea conţinutului audio şi a metadatelor asociate unui flux de lucru. Odată ce este introdus în sistem, conţinutul audio este codat automat de mediARC şi salvat atât în format high quality .wav la 24-bit 96 kHz cât şi MP3.
Volumul de date generat de procesul de digitalizare este estimat la aproximativ 220 TB, cu o capacitate iniţială instalată de 12 TB. Necesitatea folosirii unui sistem de back-up impune dublarea volumului de stocare pus la dispoziţia arhivei SRR. Dacă generarea datelor se va face progresiv şi necesarul de stocare va fi acoperit în concordanţă cu creşterea volumului de date generat, sistemul de comunicaţii între locaţia principală şi cea secundară, precum şi soluţia de recuperare a datelor în caz de dezastru au fost puse la punct şi sunt operaţionale la momentul încheierii proiectului. SRR estimează că rezultatele activităţilor de digitizare a arhivei vor fi făcute publice în termen de patru ani prin Internet, prin intermediul unui portal dedicat.

Un vis transformat în realitate
Vorbind despre finalizarea proiectului, Constantin Burloiu, Director Tehnic al Societăţii Române de Radiodifuziune, a declarat: “Suntem deosebit de bucuroşi că am finalizat acest prim şi deosebit de important pas în direcţia realizării Arhivei Digitale Radio! Împreună cu S&T România şi NOA Audio Solutions am construit un sistem integrat care ne permite să împărtăşim tuturor românilor « comoara » adunată timp de 81 de ani în Fonoteca Radio, participînd astfel la îndeplinirea misiunii asumate a radioului public, de prezervare şi promovare a valorilor culturale româneşti”.
“Implicarea într-un proiect de asemenea anvergură şi cu un impact atât de mare asupra societăţii româneşti este mai mult decât o referinţă pentru compania noastră. Ne bucurăm că am fost aleşi să construim acest sistem şi că am dus la bun sfârşit un proiect cu caracter unic la nivel naţional”, a subliniat Bogdan Cocora, Country Manager – S&T România.
“Prin sistemul implementat, bazat pe soluţia standard de arhivare NOA mediARC şi pe echipamentele de înaltă tehnologie NOA Ingest Line, Societatea Română de Radiodifuziune dă acces generaţiilor viitoare la o comoară inestimabilă a spiritualităţii naţionale”, a menţionat Jean-Christophe Kummer, Managing Partner – NOA Audio Solutions. “Am găsit în echipa tehnică a SRR oameni pasionaţi şi în acelaşi timp bine pregătiţi, care au definit foarte clar cerinţele sistemului. Acest lucru şi colaborarea foarte bună cu echipa de specialişti a S&T România ne-a permis să adăugăm o referinţă solidă în portofoliul companiilor noastre”, a completat Jean-Christophe Kummer.
Implicarea comună a NOA şi S&T în România continuă colaborarea dintre cele două companii inaugurată într-un proiect similar implementat în Croaţia şi crează premizele dezvoltării unui parteneriat de anvergură regională.

Despre Radio România Actualităţi
România Actualităţi este principalul post de radio al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Sondajele de audienţă îl plasează în prezent pe primul loc la nivel naţional şi în mediul urban, cu o ofertă variată de informaţii şi muzică. În cadrul programelor Radio România Actualităţi se găsesc dezbaterile, reportajele şi documentarele, transmisiunile sportive, teatrul radiofonic şi emisiunile de tip magazin. Ascultătorii RRA apreciază mai cu seamă acurateţea, promptitudinea şi obiectivitatea informaţiilor, dar şi calitatea şi varietatea programelor de educaţie şi destindere difuzate. Sub diferite denumiri, Radio România Actualităţi emite din 1928.

Despre S&T Romania

Despre S&T România - www.snt.ro

În cei 15 ani de activitate locală, S&T s-a implicat constant în dezvoltarea infrastructurii informaţionale din România. Compania oferă soluţii informatice adaptate necesităţilor clienţilor, bazate pe un portofoliu bogat de aplicaţii software, infrastructură hardware şi de comunicaţii, precum şi o gamă completă de servicii de consultanţă, proiectare, implementare de soluţii IT complexe, management de proiect, dezvoltare de software, pentru clienţi din domeniile guvernamental, telecomunicaţii, producţie industrială, servicii financiare, producerea şi distribuţia de energie, îngrijirea sănătăţii.
S&T furnizează servicii de suport tehnic şi mentenanţă pe bază de SLA şi servicii de tip outsourcing.
S&T România deţine certificări bazate pe standardele SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005, SR OHSAS 18001:2008 şi SR ISO/CEI 27001:2006 şi deţine premiul J.M.Juran pentru excelenţă în managementul calităţii.
S&T Romania este membră a grupului S&T, cel mai important furnizor de consultanţă IT, soluţii şi servicii IT pentru clienţii din Europa Centrală şi de Est, regiunea DACH (Germania, Austria, Elveţia), din Japonia şi China. Grupul numără peste 2.800 de angajaţi şi a realizat vânzări în valoare de 513,4 milioane Euro în 2008.

Bogdan Learschi
Communication Manager
bogdan.learschi@snt.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/s-t-romania/s-t-romania-contribuie-la-conservarea-fonotecii-de-aur-a-radioului-public-romanesc