19 noiembrie: Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor

BUCURESTI - 18 noiembrie 2008

Comunicat tip General in Social

Pe data de 19 noiembrie se sarbatoreste la nivel mondial Ziua de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor

19 noiembrie: Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor

Potrivit Studiului Global al Natiunilor Unite privind violenta asupra copiilor, 40 de milioane de copii sub 15 ani sunt victime ale violentei in fiecare an. Cu toate acestea, 97% dintre copii nu beneficiaza de aceeasi protectie legala impotriva violentei ca si adultii. De asemenea, doar 16 tari
au interzis aplicarea pedepselor corporale, in timp ce 153 de tari inca permit pedeapsa corporala. Acest lucru inseamna ca peste 1,5 miliarde de copii traiesc in tari in care aceasta forma de violenta este legala. 106 tari nu interzic aplicarea pedepselor corporale in scoli, 147 de tari nu interzic aplicarea acestora in institutii de ingrijire alternativa, acest lucru insemnand ca peste 1.25 miliarde de copii risca bataie in scoala. Se estimeaza ca intre 133 si 275 de milioane de copii din lume sunt in fiecare an martori ai violentei domestice. Potrivit aceluiasi studiu, in cel putin 77 de tari, pedepsele fizice si alte pedepse violente sunt acceptate ca masuri disciplinare legale in institutiile penale.

In Romania, in urma propunerii lansate de organizatia Salvati Copiii Romania in 2003, s-a obtinut interzicerea prin lege (Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, articolele 28 si 90) a oricaror forme de abuz impotriva copilului, atat in spatiul public, la scoala cat si acasa, Romania devenind astfel una dintre cele 16 tari din lume care au interzis aplicarea pedepselor fizice asupra copiilor.

Desi avem legi care interzic pedeapsa fizica si tratamentul umilitor, 84% dintre copii declara ca sunt batuti de catre parinti, 47,2% parinti declara ca utilizeaza bataia ca metoda de disciplinare a copilului, in 75% din unitatile de invatamant se inregistreaza fenomene de violenta, iar 48,1% din copiii din institutii afirma ca sunt pedepsiti prin bataie de catre personalul din institutii.

„Chiar daca avem o lege care interzice bataia si tratamentele umilitoare aceasta nu este cunoscuta si aplicata. Trebuie dezvoltate campanii de informare si programe de pregatire a parintilor. Consideram ca in urmatorii 5 ani este nevoie de programe sustinute de educatie, care sa schimbe mentalitatea adultilor in sensul recunoasterii copilului ca persoana cu drepturi depline” mentioneaza Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

In domeniul prevenirii abuzului, Salvati Copiii Romania deruleaza inca din 2006 campania VIOLENTA NASTE VIOLENTA, in cadrul careia, in perioada 17-21 noiembrie, este organizat in Bucuresti Cursul de formare continua pe Disciplina Pozitiva, acreditat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. La curs participa 30 de consilieri scolari din Bucuresti, care se adauga celor 80 din Bucuresti si 7 judete ale tarii care au urmat deja acest curs in sesiunile derulate in 2007 si prima jumatate a lui 2008. Acestia vor promova in randul cadrelor didactice si parintilor metode de educare a copilului fara utilizarea pedepselor fizice sau umilitoare. Principalele teme abordate sunt: Disciplina pozitiva: concept, valoare si necesitate, Formarea comportamentelor copiilor cu ajutorul disciplinei pozitive, Etapele de dezvoltare ale copiilor: nevoile si drepturile copilului, Familia, universul primar al socializarii copilului, Copilul ca persoana: o noua abordare, Sanatate mentala si emotionala.

In cadrul aceleiasi campanii, in Pitesti, pe data de 20 noiembrie se va desfasura dezbaterea publica cu tema „Educatia parintilor in beneficiul copiilor”, care isi propune sa analizeze formele de manifestare a violentei fata de copil, efectele pe care aceasta le are asupra cresterii si dezvoltarii sale si asupra relatiilor de familie, asupra performantelor lui scolare, sa explice „mecanismul” de declansare a conflictului si violentei domestice/la scoala/in grupul de prieteni, sa analizeze care sunt „solutiile” la care parintii, educatorii si copiii insisi fac apel de cele mai multe ori si de ce.
Dezbaterea din Pitesti continua seria celor deja organizate in 2008 in alte 3 orase ale tarii (Timisoara, Craiova and Resita), la care au participat peste 500 de parinti, educatori, consilieri scolari, lucratori sociali, psihologi si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Campania VIOLENTA NASTE VIOLENTA inglobeaza numeroase alte proiecte pentru prevenirea abuzului asupra copiilor, dintre care se remarca: Centrele de Consiliere pentru copii si familii, Centrele de Resurse pentru Parinti si Cluburile Copiilor. Strategia campaniei urmareste stoparea aplicarii pedepselor fizice si umilitoare, promovand o cultura a respectului in relatiile dintre adulti si copii.
Insumate, toate activitatile din cadrul campaniei in perioada ianuarie-octombrie 2008 au atins un numar de peste 2,500 parinti, cadre didactice, consilieri scolari, lucratori sociali si psihologi, peste 2,000 copii si 175 specialisti. Campania beneficiaza si de existenta unui site dedicat: www.educatiefaraviolenta.ro, care poate fi accesat de toti cei interesati de acest subiect.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza de 18 ani drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro


Pentru informatii suplimentare contactati:

Georgeta Paunescu, Coordonator Program, tel : 021 316 61 76, georgeta_paunescu@salvaticopiii.ro

rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/19-noiembrie-ziua-mondiala-de-prevenire-a-abuzului-asupra-copiilor