20 Iunie - Ziua Mondiala a Refugiatului

BUCURESTI - 19 iunie 2009

Comunicat tip General in Social

Pentru a marca Ziua Mondiala a Refugiatului, in perioada 19-20 iunie Salvati Copiii Romania organizeaza diverse evenimente pentru refugiatii si solicitantii de azil aflati in Centrele de Cazare si Proceduri ale Oficiului Roman pentru Imigrari din Bucuresti, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara, incurajandu-i sa se implice in activitati artistice si recreative si invitandu-i sa-si expuna creatiile.

20 Iunie - Ziua Mondiala a Refugiatului

In Bucuresti, la initiativa Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, pe data de 20 iunie, incepand cu orele 10.00, in parcul Herastrau (intrarea Arcul de Triumf) se va desfasura un eveniment in aer liber, in cadrul caruia copiii refugiati vor sustine o expozitie de fotografii, desene si obiecte artizanale realizate de ei insisi, precum si un concurs de desene pe asfalt. In celelalte locatii, activitatile desfasurate includ spectacole de dansuri traditionale, concerte, excursii cu vizitarea de obiective turistice sau competitii sportive, astfel:

- La Somcuta Mare – 19 iunie 2009, evenimentul “Ziua Refugiatului – Sarbatoarea tuturor” include o expozitie de obiecte traditionale organizata cu sprijinul Primariei si Casei de Cultura Somcuta Mare, activitati sportive impreuna cu tinerii de la Centrul de plasament “Copii Scolari Sighetu Marmatiei – Somcuta Mare”, o competitie de lansare de zmee si un picnic. Parteneri: Salvati Copiii, DGASPC Maramures, ORI, ARCA, Inspectoratul Scolar Maramures.

- La Timisoara – 19 iunie 2009, evenimentul organizat de UNHCR la Muzeul Banatului contine o expozitie de obiecte si desene realizate de copiii refugiati si prezentarea unui moment artistic (cantece in limba engleza). Parteneri: Salvati Copiii, UNHCR, Generatia Tanara Romania.

- La Radauti – 20 iunie 2009, Salvati Copiii organizeaza o excursie pentru solicitantii de azil si
refugiatii cazati in centrul local, pe traseul: Radauti, Marginea (ateliere de olarit, ceramica), Vicovu de Sus (fabrica de incaltaminte), Sucevita (vizitarea manastirii, masa de pranz), Palma, Gura Humorului, Salina Cacica, Suceava (vizitarea Cetatii Sucevei). Parteneri: Salvati Copiii, ARCA.

- La Galati – 20 iunie 2009, la Casa de Cultura a Studentilor, incepand cu ora 19.00 este sustinut un concert de muzica canto si instrumentala si o expozitie de desene si obiecte realizate de solicitantii de azil. Parteneri: Salvati Copiii, Casa de Cultura a Studentilor, trupa 789 Art a Casei de Cultura a Studentilor, Fundatia Betesda Galati, Biserica Crestina Baptista si Biserica Emanuel Galati.

Peste 100 de copii si tineri refugiati si solicitanti de azil cuprinsi in programele educationale si sociale ale Salvati Copiii, impreuna cu familiile lor, sunt asteptati sa participe la aceste evenimente.

Conform datelor statistice furnizate de Oficiul Roman pentru Imigrari, in cursul anului 2008 au fost inregistrate 940 de cereri de azil, in crestere cu 45% fata de anul 2007, cand au fost depuse 657 de cereri. Principalele tari de origine ale solicitantilor de azil in 2008 au fost: Pakistan – 247 cereri, Índia – 134 cereri si Irak – 127 cereri. In 2009, pana la aceasta data ORI a inregistrat 352 de cereri de azil, dintre care doar 44 au fost aprobate. Cele mai multe solicitari au venit din Afganistan - 53 cereri, Pakistan - 39 cereri si Turcia – 34 cereri.

“In cursul ultimilor zece ani, Salvati Copiii a asistat, in cadrul programului „Integrarea copiilor refugiati si separati in societatea romaneasca”, peste 1000 de copii refugiati si 400 de parinti. Prin serviciile oferite incercam sa le facilitam integrarea in societatea romaneasca si sa le oferim oportunitati de educatie si formare, pentru un viitor mai sigur”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

In cadrul celui mai recent proiect Salvati Copiii pentru solicitantii de azil, desfasurat in perioada octombrie-decembrie 2008, au fost dezvoltate si implementate servicii de consiliere sociala si au fost derulate activitati educative si recreative pentru 35 de solicitanti de azil. De asemenea, cele cinci centre din Romania au fost dotate cu echipamente, mobilier si materiale specifice acestui tip de activitati.

“Prin toate aceste demersuri ii sprijinim pe copiii refugiati si solicitanti de azil sa cunoasca societatea romaneasca si sa se adapteze la realitatea tarii gazda, pastrandu-si, in acelasi timp, propria identitate si propriile valori culturale” concluzioneaza Gabriela Alexandrescu.


Note pentru redactori
Incepand din anul 1998, Organizatia Salvati Copiii implementeaza proiectul Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, privind copiii refugiati, solicitanti de azil si separati in Romania si se implica direct in protectia acestora. In fiecare an, prin programul de asistenta oferit Salvati Copiii sustine aceasta categorie de copii in vederea integrarii in noua societate, numita in scurt timp de ei “acasa”.

Prin acest proiect, copiii refugiati sunt ajutati sa se adapteze la o alta lume, la o alta cultura si sa se integreze in societatea romaneasca. Un rol esential in procesul integrarii il constituie atat activitatile educative, cat si cele recreative care permit afirmarea propriei lor identitati, a valorilor culturale, dar si largirea propriului orizont prin cunoasterea si adaptarea la realitatea romaneasca.

In prezent, Salvati Copiii continua sa sprijine si sa monitorizeze integrarea copiilor refugiati in sistemul romanesc de invatamant, sa le asigure acestor copii rechizitele scolare necesare participarii lor la scoala in aceleasi conditii ca si copiii romani si ii pregateste suplimentar pentru a recupera cunostintele necesare oricarui copil integrat in sistemul romanesc de invatamant. In acelasi timp, copiii refugiati de varsta prescolara care frecventeaza gradinita beneficiaza de rechizite si de plata alocatiei zilnice de hrana. De asemenea, sunt organizate activitati recreative cu copiii romani, vizite la muzee, teatre, precum si tabere.

Incepand din 2001, cu ocazia celebrarii a 50 de ani de la adoptarea Conventiei de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatilor, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat data de 20 iunie ca fiind Ziua Mondiala a Refugiatului.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Lavinia Varodi, Coordonator Proiect Salvati Copiii Romania
Tel.: 021 316 61 76/ 0721 329 101


lavinia.varodi@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/20-iunie-ziua-mondiala-a-refugiatului