Salvaţi Copiii se implică în facilitarea accesului la educaţie al copiilor din Afganistan

BUCURESTI - 12 decembrie 2006

Comunicat tip General in Social


43 milioane de copii din întreaga lume, care trăiesc în ţări sfâşiate de război şi conflicte armate sunt privaţi de şansa de a merge la şcoală, conform studiului efectuat de Salvaţi Copiii şi publicat în septembrie 2006. Şcolile sunt distruse sau rechiziţionate de forţele armate, profesorii sunt ucişi sau fug ca să scape de violenţă, copiii pot fi recrutaţi şi forţaţi să lupte şi devin mai vulnerabili la abuz şi exploatare.Salvaţi Copiii a identificat un „punct critic” în rândul donatorilor internaţionali care sunt refractari alocării de fonduri pentru educaţie în ţările afectate de conflicte. Conform studiului, copiii din aceste ţări primesc cel mai mic ajutor pentru educaţie pentru că donatorii găsesc prea dificilă livrarea ajutorului către aceştia.

“Modul în care lumea îi tratează pe aceşti copii reprezintă o crimă morală. Comunitatea internaţională nu îi poate lăsa pe copiii vulnerabili, care trăiesc deja consecinţele conflictelor armate, fără speranţa unui viitor decent. Copiii nu pot aştepta încheierea conflictelor înainte ca noi să le oferim şansa de a merge la şcoală”, a declarat Jan England, Sub-secretar General al Naţiunilor Unite, Coordonator pentru asistenţă umanitară de urgenţă, susţinător al campaniei alături de Kofi Annan, Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Începând cu luna septembrie, Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii a lansat campania „Rescrie Viitorul” în peste 40 de ţări din întreaga lume, cea mai extinsă campanie din punct de vedere geografic şi logistic în cei 85 de ani ai săi de activitate, în scopul de a oferi acces la educaţie de calitate copiilor din ţările afectate de conflicte. Pe parcursul următorilor 5 ani, Salvaţi Copiii va readuce la şcoală 8 milioane de copii din ţările afectate de conflict cărora le-a fost refuzat acest drept elementar la educaţie. Vom activa în 20 de ţări, ajutând la construirea şcolilor, la pregătirea profesorilor, la furnizarea rechizitelor necesare şi la îmbunătăţirea calităţii educaţiei. Salvaţi Copiii va convinge guvernele naţionale, donatorii internaţionali şi instituţiile să aloce fonduri semnificativ mai mari pentru educaţie şi să facă din educaţia a mai mult de 43 de milioane de copii o prioritate.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Salvaţi Copiii România, a precizat: “Fiecare lider mondial şi-a luat angajamentul la începutul mileniului de a aduce toţi copiii în şcoală până în 2015. În anul următor ar trebui să ne aflăm la jumătatea drumului în atingerea acestui obiectiv, totuşi, în ritmul actual nu vom reuşi să elimine sărăcia. Acum este şansa noastră de a schimba asta. Salvaţi Copiii lansează un apel către toţi liderii mondiali, guverne şi persoane fizice de a rescrie viitorul pentru milioane de copii”. Apelul cuprinde următoarelor deziderate:
• Comunitatea internaţională să acopere lipsa de fonduri prin furnizarea unui ajutor suplimentar de 5.8 miliarde USD pentru finanţarea educaţiei în statele vulnerabile afectate de conflicte;
• Comunitatea internaţională trebuie să se asigure că sunt implementate sistemele adecvate de furnizare a ajutorului lor către ţările afectate de conflict;
• Educaţia să fie o parte a răspunsului umanitar în fiecare situaţie de urgenţă;
• Toate guvernele naţionale să se asigure că forţele guvernamentale şi miliţiile armate care manifestă violenţă faţă de profesori şi elevi vor fi trimise în judecată.

Salvaţi Copiii România s-a alăturat campaniei Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, reuşind să strângă fondurile necesare pentru achiziţionarea de rechizite şcolare necesare unui an şcolar pentru 300 de copii din sate aflate în partea de sud a Afganistanului, ţară măcinată de conflicte militare şi al cărui număr de copii neşcolarizaţi aflaţi la vârsta şcolii primare depăşeşte 1.100.000. Rechizitele au fost trimise şi vor fi distribuite copiilor in data de 14 decembrie 2006. Acest prim pas reprezintă o iniţiativă care are drept scop atragerea şi a altor susţinători în măsură să se implice în sprijinirea programului de educaţie şcolară din această ţară, ca parte a oricărui intervenţii la situaţii de urgenţă. „Viaţa este bună pentru că surorile mele, fraţii mei şi cu mine avem posibilitatea să mergem la şcoală şi să învăţăm. Dar visez şi la o ţară în care să nu fie război.” Mirwais, 14 ani, Afghanistan.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, avand statut de utilitate publica, activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. Este membra a International Save the Children Alliance, care este cea mai mare organizatie independenta din lume, de promovare a drepturilor copiilor, are 27 de membri si desfasoara programe in peste 100 de tari. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Adela Simionescu, Marketing Manager, 316.01.15, adela_simionescu@salvaticopiii.ro

rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/salvati-copiii-se-implica-in-facilitarea-accesului-la-educatie-al-copiilor-din-afganistan