Salvati Copiii solicita asigurarea invatamantului prescolar pentru toti copiii incepand cu varsta de 3 ani

BUCURESTI - 1 martie 2010

Comunicat tip General in Social

Participarea la educaţia preşcolară a copiilor proveniţi din medii sociale defavorizate, cu prioritate romi, care se confruntă cu sărăcia, prezintă deficienţe care accentuează inegalităţile existente şi contribuie la perpetuarea acestora pe durata învăţământului primar şi gimnazial. Copiii romi, lipsiţi de pregătirea preşcolară, merg mai târziu la şcoală, se integrează cu dificultate în cerinţele educaţionale şi constituie primul eşalon în ceea ce priveşte absenteismul şi abandonul şcolii pe care o consideră un mediu neatractiv şi greu de înţeles.

Conform ultimelor cercetări, numărul copiilor romi care urmează învăţământul preşcolar rămâne scăzut – circa 31% - faţă de 70% dintre copiii din celelalte etnii. La aceasta contribuie, de asemenea, numărul mic de locuri care există în grădiniţe şi lipsa personalului didactic. Grădiniţa este mediul în care copiii deprind norme de relaţionare, cunosc modele culturale variate şi se pregătesc pentru viaţa de şcolar, însuşindu-şi acele abilităţi necesare pentru integrarea şi participarea lor şcolară. Pregătirea lor trebuie să înceapă de timpuriu, pentru a beneficia o perioadă mai îndelungată de trecerea, prin metode adecvate, de la joacă la învăţătură.
Salvaţi Copiii cere ca educaţia preşcolară să înceapă pentru toţi copiii la vârsta de 3 ani. Având în vedere că un elev rom are de trecut nu doar obstacole materiale, stereotipuri şi prejudecăţi, dar şi o barieră de comunicare interculturală, considerăm că oportunităţi egale nu pot fi asigurate decât atunci când romii sunt incluşi în programe de pregătire preşcolară.
Considerăm că este nevoie de o strategie amplă, la nivel naţional, în acest sens care să asigure accesul tuturor copiilor la educaţie preşcolară, în care autorităţile să ia măsurile corespunzătoare pentru alocarea spaţiilor necesare, a personalului didactic şi a suportului material pentru accesul categoriilor defavorizate de copii la educaţia timpurie.

Proiectul „Copiii romi se pregătesc pentru grădiniţă!”, derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului demonstrază realitatea solicitărilor noastre. Rezultatele primului an de implementare ne dau încredere că recomandările noastre se bazează pe o experienţă de succes. Astfel, în vara anului 2009:
•Au fost organizate 43 grupe de pregătire estivală, câte una în fiecare judeţ (în majoritate în zone rurale) şi 2 în Bucureşti;
•Au participat 860 copii cu vârste între 3-6 ani, dintre care circa 80% romi şi au acumulat cunoştinţe importante pentru dezvoltarea lor;
•758 părinţi ai acestor copii au participat zilnic, prin rotaţie, la activităţile educative din grădiniţe;
•43 educatoare au asigurat pregătirea copiilor şi au urmărit înscrierea lor la grădiniţele obişnuite;
•43 mediatori şcolari au menţinut legătura dintre educatoare şi familiile copiilor;
Participarea copiilor la grupele estivale a fost de aproape 100%, singurele absenţe fiind cele provocate de boli sau probleme familiale. Dacă în anul şcolar trecut participarea copiilor romi din localităţile din proiect, la educaţia preşcolară s-a situat între 10 şi 50 %, mai ales la vârstele 5-7 ani, anul acesta, ca urmare a activităţilor din cursul verii, 85% dintre copiii care au participat la grupele estivale au fost înscrişi la grădiniţă. Frecventarea regulată a acesteia a fost însă uneori îngreunată de mai mulţi factori, printre care: situaţia materială precară a familiilor, lipsa de informare a acestora şi/sau nivelul scăzut de educaţie al acestora, distanţa mare din comunitate până la grădiniţă şi în unele cazuri, marginalizarea romilor, inclusiv din partea unor cadre didactice.


“Pentru Salvaţi Copiii sprijinul oferit copiilor proveniţi din comunităţi sărace în vederea facilitării accesului la educaţie reprezintă, de mulţi ani, o prioritate. În cadrul primului an al proiectului, au fost asigurate patru săptămâni de pregătire preşcolară pentru cei 860 copii, punându-le la dispoziţie rechizitele necesare, o gustare, precum şi stimulente pentru părinţii care au fost prezenţi zilnic, la grădiniţa estivală. În acest fel, părinţii au devenit conştienţi de rolul deosebit de important pe care educaţia timpurie îl are in dezvoltarea copiilor” declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Proiectul este derulat în perioada aprilie 2009 – martie 2011 de Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetări, Tineretului şi Sportului – Direcţia Generală pentru Învăţământ în Limbile Minorităţilor şi Relaţia cu Parlamentul şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în Oameni”.

Toate cele 86 de grădiniţe incluse în proiect de-a lungul celor doi ani, vor fi dotate cu câte un calculator şi o imprimantă, ce vor fi utilizate în activităţile de educaţie a copiilor, activităţi care vor conţine elemente precum: cunoaşterea mediului, desen, învăţarea cifrelor şi literelor într-o manieră cât mai atractivă şi adaptată pentru cei mici etc.
Campania de conştientizare şi sensibilizare a părinţilor romi privind educaţia preşcolară a copiilor, dar şi a autorităţilor locale, a fost demarată în septembrie 2009 şi conţine un spot TV, un spot audio şi postere.

Note pentru redactori
Grădiniţele estivale fac parte din proiectul „Copiii romi se pregătesc pentru grădiniţă!”, proiect care se adresează în principal copiilor romi, fără a exclude însă alţi copii din categorii sociale defavorizate, pentru a evita segregarea. Din experienţa anterioară a Organizaţiei Salvaţi Copiii, pregătirea în prealabil a copiilor din comunităţi sărace este de o importanţă majoră, facilitându-li-se acestora accesul la educaţie şi sprijinindu-i în procesul de integrare şcolară ulterioară şi în obţinerea de rezultate şcolare dintre cele mai bune.

Proiectul este derulat în perioada aprilie 2009 – martie 2011 de Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – Direcţia Generală pentru Învăţământ în Limbile Minorităţilor şi Relaţia cu Parlamentul şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în Oameni”.

Prezentul proiect se alătură activităţilor constante pe care Salvaţi Copiii le-a desfăşurat de-a lungul anilor în vederea respectării dreptului la educaţie al copiilor romi. În perioada ianuarie 2007 – august 2009, peste 1.350 de copii romi au fost incluşi în programele organizaţiei, beneficiind de sprijin în vederea accesului la educaţie preşcolară.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Miralena Mamina, Manager de proiect, Organizaţia Salvaţi Copiii
Tel.: 021 316 61 76/ 0722 29 66 66, miralena_mamina@salvaticopiii.ro












Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Salvati Copiii International, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro
Tel: 021 316 61 76; Fax: 021 312 44 86; 0744 360 915
E-mail: rosc@salvaticopiii.ro
www.salvaticopiii.ro
rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/salvati-copiii-solicita-asigurarea-invatamantului-prescolar-pentru-toti-copiii-incepand-cu-varsta-de-3-ani