Munca in strainatate la romani

BUCURESTI - 15 aprilie 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Constructii, HR

Cele mai frecvente contracte semnate de romani pentru joburi in strainatate sunt cu un agent temporar de munca, pentru ca acesta poate facilita intalnirea dintre angajat si angajator peste granite. In ciuda faptul ca acest tip de contract este controversat, el este o solutie foarte buna pentru a obtine un job in afara.

 

  Unii romani inteleg faptul ca un contract pe o perioada fixa de doi ani poate insemna flexibilitate profesionala, insa majoritatea dintre ei prefera contractele de munca pe perioade nedeterminate. Acestea le ofera senzatia de stabilitate financiara, in ciuda faptului ca ele nu garanteaza nimic de genul acesta. Este adevarat ca, in cazul contractelor de munca temporara, angajatorul poate renunta cu mai multa usurinta la serviciile unui muncitor, daca productia incepe sa scada. In plus, el nu este obligat sa negocieze salarii compensatorii sau alte conditii cu sindicatele.

   Pentru angajatori, un agent temporar de munca reprezinta firma spre care isi externalizeaza o parte sau intregul departament de resurse umane, deoarece  el se ocupa cu recrutarea de personal si cu plasarea de forta de munca in tara si in strainatate.

   In contradictie cu procentele scazute ale romanilor care prefera contract de munca temporara in strainatate, trei sferturi dintrei ei sunt de acord sa se mute in strainatate cu munca. In aceste situatii, principalele criterii motivante ar fi marirea de salariu si posibilitatea de a lua si familia in tara respectiva. Acest aspect poate fi cauzat de ambitia si dorinta de promovare a angajatilor romani. O detasare in alta tara inseamna dezvoltare personala si profesionala insemnata, pe langa avantaje pecuniare.

   Codul Muncii din Romania prevede faptul ca un contract de munca pe o perioada determinata poate fi semnat din nou doar de doua ori consecutiv, in timp ce misiunea de munca temporara este cuprinsa intre 12 si 24 de luni pentru joburi strainate. In ciuda faptului ca investitorii straini insista pe proiectul de lege ce prelungeste aceasta perioada la 36 de luni, pana la terminarea proiectului, Codul Muncii ramane neschimbat in aceasta privinta.

   Avand in vedere toate aceste aspecte, romanii se afla la inceput de drum in semnarea de contracte cu un agent temporar de munca temporar, insa piata fortei de munca din Uniunea Europeana si nu numai tinde sa se axeze din ce in ce mai mult pe acest tip de contract de angajare.

Pentru mai multe detalii consultati site-ul : http://www.poweralliance.ro/

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/scharx-srl/munca-in-strainatate-la-romani