Centralele termice pe peleti – o soluţie pentru friguroşi, dar şi pentru ecologişti

BUCURESTI - 13 martie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design, Constructii, Retail

Modul de viaţă impus de o climă temperat continentală de tranziție, aşa cum e definită cea din România, de altfel specifică pentru întreaga Europa centrală, cu patru anotimpuri distincte, primăvară, vară, toamnă și iarnă, ne oferă suficiente motive de bucurie, dar şi multe preocupări pentru găsirea soluţiilor ce să ne ofere, nouă şi celor apropiaţi, o viaţă plină de confort.

Centrale pe Peleti

Centrale pe Peleti

Caracteristice vieţii de la paralela 45 nord, cele şase luni de anotimp rece ale fiecărui an creează o dependenţă certă a omului de o sursă de încălzire pe perioada în care temperaturile sunt scăzute. Dacă pentru zonele urbane şi periurbane soluţiile sunt multiple şi mai facil de găsit, având în vedere existenţa termoficării centralizate, dar şi relativa uşurinţă în a conecta o centrală proprie la o reţea de gaz existentă deja, în cazul în care îţi doreşti confort, dar şi independenţă, pentru locaţiile rurale sau cele aflate  la o distanţă mai mare de oraşe problema încălzirii spaţiilor de locuit şi/sau a celor de lucru are mai multe necunoscute.

 

Alegerea variantei optime implică un efort considerabil şi trebuie să ia în calcul diverşi factori, de la identificarea soluţiei tehnice cele mai apropiate de nevoile noastre şi costurile investiţiei iniţiale până la cele de exploatare şi mentenanţă. Dincolo de propriile noastre socoteli, a apela la un specialist care, de exemplu, să determine necesarul termic al locuinţei, să facă recomandările de specialitate pentru tipul de instalaţie de încălzire (ţevi, calorifere etc.), pentru coşul de fum sau alte detalii pur tehnice  este o parte importantă în găsirea unei soluţii optime.

 

Acolo unde reţeaua de gaz este, la momentul de faţă, inexistentă sau conectarea implică nişte costuri uriaşe, clasica încălzire pe lemn, cu avantajele şi dezavantajele ei, reprezintă prima opţiune. Nu trebuie scăpat din vedere însă că lemnul, ca şi resursă pentru încălzire, pe fondul unor normale preocupări pentru un mediu mai curat şi mai verde, implică niste costuri ce cresc de la an la an. Pe de altă parte, soluţia tehnică a încălzirii pe lemne necesită non-stop atenţia consumatorului, căci alimentarea a astfel de centrale se face doar manual, o dată la câteva ore fiind necesară intervenţia umană. De aceea, orice plecare din respectiva locaţie pe durata a mai multor zile aduce bătăi de cap suplimentare prin tot ceea ce înseamnă găsirea variantei de lucru care să asigure o funcţionare minimă a centralei, asta în cazul în care nu decidem oprirea centralei şi asumarea unei temperaturi în casă apropiate de zero pe perioada absenţei. Bineînţeles că o aşa temperatură în casă înseamnă că deja am prevăzut astfel de situaţii încă de la instalarea sistemului de încălzire şi în întregul circuit al sistemului termic este antigel sau golim instalaţia pentru a evita îngheţarea apei şi deteriorarea ţevilor şi a caloriferelor.

 

Una dintre variantele ce permit automatizarea (până la un anumit punct, e drept, dar o permit), este cea oferită de furnizorii de centrale termice pe peleti. Peleţii sunt minibrichete obţinute prin presarea rumeguşului rezultat din tehnologiile de debitare a buştenilor, respectiv prelucrarea primară şi secundară a lemnului, precum şi din tocătura de lemn provenită din deşeurile lemnoase sau din doborâturi, dar şi din alte materiale vegetale. Nu trebuie scăpat din vedere răspunsul pe care-l oferă utilizarea peleţilor la tot mai imperioasele şi actualele cerinţe de utilizare a energiei verzi, mai cu seamă în contextul în care alinierea preţurilor româneşti a combustibililor clasici la valorile celor înregistrate în plan european şi internaţional se face permanent resimţită. Apăruţi în 1970, în SUA, peleţii din lemn par a deveni o alternativă economică, dar şi confortabilă din punct de vedere al exploatării. Centrala pe peleţi poate funcţiona independent, după ce se face în prealabil programarea sa, alimentarea buncărului cu peleţi efectuându-se o dată sau de două ori pe săptămână, în funcţie de regimul termic dorit şi de intensitatea utilizării apei menajere. Costurile de exploatare ale unei astfel de centrale, precum cele aflate în oferta curentă a Qmag.ro sunt date de preţul pe tona de peleţi, consumul pe perioada rece fiind, în medie, de circa 3-5 tone de peleţi la o locuinţă de 150-200 mp, presupunând că aceasta este izolată cu polistiren. Dacă la achiziţionarea stocurilor de combustibil pentru astfel de centrale – peleţi – se au în vedere câteva aspecte tehnice, precum materia primă din care sunt realizaţi şi umiditatea peleţilor, randamentul utilizării acestora este unul ridicat, satisfăcând beneficiarul atât în plan financiar, cât şi în cel al confortului asigurat.

Accentul tot mai mare ce se pune pe aspectul ecologic conferă plusvaloare pe termen lung opţiunii numite centrale termice pe peleţi.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/selmark-advertising-srl/centralele-termice-pe-peleti-o-solutie-pentru-frigurosi-dar-si-pentru-ecologisti