Scrisoare catre José Manuel Durão Barroso despre instituţia Avocatului Poporului în România

BUCURESTI - 14 aprilie 2014

Comunicat tip Administrativ / Management in Politic, Sanatate, Social

În calitate de Senator al României, am adresat o scrisoare către Excelenţa sa Domnul José Manuel Durão Barroso, Preşedinte al Comisiei Europene, referitor la instituţia Avocatului Poporului în România

Valeriu Todirascu

Valeriu Todirascu

Stimate domnule preşedinte Barroso,

În România există riscul repetării îndepărtării de la principiile constituţionale ale statului de drept.

Instituţia Avocatul Poporului este, potrivit Constituţiei României, o instituţie menită să apere drepturile cetăţeanului în raport cu statul. În plus, această instituţie este singura îndrituită cu dreptul de a ataca la Curtea Constituţională a României, Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului, documente cu caracter legislativ elaborate de Guvern, cu aplicare imediată în practică, până la cenzurarea lor de către Parlament, la distanţă de luni sau ani de la aplicare.

Având în vedere aceste atribuţii importante, persoana numită în funcţia de Avocat al Poporului trebuie să posede, conform Constituţiei, „pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior” şi ar trebui să fie o persoană neimplicată politic, pentru a sluji interesul cetăţenilor, în general, şi nu numai al celor care votează un anumit partid politic.

În vara anului 2012, încercarea de puci parlamentar a fost iniţiată anihilând, prin demitere abuzivă, activitatea Avocatului Poporului ceea ce a făcut posibilă intrarea în vigoare a unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului care limita, în mod neconstituţional, prerogativele Curţii Constituţionale.

Din data de 19 decembrie 2013, dată la care Avocatul Poporului dl. Crişu Anastasiu a demisionat, dna. economist Ecaterina-Gica Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului, a preluat atribuţiile Avocatului Poporului. Această persoană aflată în prezent în funcţie de mai mult de 4 luni, nu îndeplineşte însă condiţiile constituţionale, neavând studii juridice şi, în plus, a fost afiliată politic, ocupând funcţii de conducere în unul dintre partidele coaliţiei guvernamentale. Majoritatea parlamentară doreşte acum să numească o altă persoană în Funcţia de Avocat al Poporului, de asemenea o persoană afiliată politic, care a ocupat funcţii de conducere în partide politice din arcul guvernamental.

Având în vedere cele menţionate mai sus, vă rog să uzaţi de influenţa domniei voastre pentru a se evita o nouă numire în această funcţie constituţională de mare importanţă, cea de Avocat al Poporului, a unei persoane afiliată politic, pentru a se evita o iminentă încercare de repetare a emiterii de Ordonanţe de Urgenţă neconstituţionale, imposibil de atacat la Curtea Constituţională în prezenţa unui Avocat al Poporului dependent de Guvern, acte legislative ale Guvernului actual capabile să altereze profund ordinea constituţională în România. Teama aceasta este justificată de un exemplu concret, recent: modificarea Legii electorale prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, act neatacat de Avocatul Poporului, deşi excede prevederile constituţionale: Art. 115 (6)  din Constituţia României „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Cu deosebită consideraţie,

Senator independent Valeriu Todiraşcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/scrisoare-catre-jose-manuel-durao-barroso-despre-institutia-avocatului-poporului-in-romania