”Podul de lut”, o noua capodopera marca Markus Zusak, autorul romanului ”Hotul de carti”

BUCURESTI - 27 martie 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Daca ti-a placut “Hotul de carti”, atunci pregateste-te pentru o surpriza de proportii. Dupa 13 ani, Markus Zusak se intoarce in atentia cititorilor cu un nou roman zguduitor – ”Podul de lut” –, o poveste impresionanta despre pierdere, suferinta si impacare.

Podul de lut - Markus Zusak

Podul de lut - Markus Zusak

Daca ti-a placut “Hotul de carti”, atunci pregateste-te pentru o surpriza de proportii. Dupa 13 ani, Markus Zusak se intoarce in atentia cititorilor cu un nou roman zguduitor – ”Podul de lut –, o poveste impresionanta despre pierdere, suferinta si impacare.

Acum 13 ani, Markus Zusak lansa ”Hotul de carti”, un roman de exceptie care a devenit peste noapte bestseller international. Cu un narator inedit – insasi infricosatoarea moarte –, cartea a cucerit inimile cititorilor din intreaga lume, fiind tradusa in peste 40 de limbi.

Dar cum surclasezi aceasta reusita? Ei bine, Zusak a luat greutatea epica a “Hotului de carti” si a transformat-o intr-o capodopera originala, primul sau roman promovat ca fictiune generala si nu doar pentru adolescenti, asa cum e “Hotul de carti”.

Poate fi insesizabil la prima vedere, deoarece personajele sunt in mare parte adolescenti, dar complexitatea naratiunii si simbolistica plaseaza “Podul de lut” in categoria lecturilor dificile, ce necesita rabdare si atentie pentru a fi citite.

”Podul de lut” spune povestea baietilor Dunbar, cinci frati adolescenti, care, dupa ce isi pierd parintii (mama moare, tatal ii paraseste), trebuie sa se creasca singuri, nesupravegheati, dupa propriile reguli.

In suburbiile orasului Sydney, printre animale de companie neobisnuite si nabadaioase, cei cinci invata sa de descurce singuri, nestiind ce surprize le rezerva viata, pentru ca da, vorbim despre surprize, cum altfel?

In momentul in care tatal lor – sau "criminalul", cum este supranumit – se intoarce, copiii Dunbar se vad pusi in fata unei realitati dureroase: trebuie sa se confrunte cu motivul pentru care au fost parasiti si sa il accepte sau nu in viata lor pe cel care i-a abandonat la greu.

Atunci cand acesta le cere ajutorul pentru a construi un pod peste raul langa care locuieste, dintre toti fratii, doar Clay (in engleza „lut”) accepta.

Care este motivatia din spatele acestei decizii, numai Clay o stie, cert este ca vede in aceasta ocazie oportunitatea perfecta de a reconstrui legaturile de familie.

Astfel, construirea podului devine simbolul construirii unei punti intre copii si tata, intre trecut si viitor. Se naste in acest moment o intrebare evidenta – ce secrete ascunde Clay?

Scrisa din perspectiva fratelui cel mare, Matthew, multi ani mai tarziu, ”Podul de lut” este un portret poetic al unei familii de-a lungul generatiilor. Cartea este plina de metafore si trimiteri la mitologia greaca si la arta lui Michelangelo.

 Maestru innascut al povestirii, Zusak conduce cititorul prin aceasta tragedie de familie intr-un mod deliberat, inovator, urcand si coborand. El lasa indicii criptice de-a lungul drumului, doar pentru a le dezvalui semnificatia multe capitole mai tarziu, fiecare dintre ele avand un final ce provoca cand rasete, cand nedumerire sau lacrimi.

”Podul de lut” este un tur de forta, o poveste despre puterea vindecatoare a iertarii, despre dragoste si arta; o carte monumentala care va purta cititorul in timp si spatiu.

Daca ti-am starnit curiozitatea si arzi de nerabdare sa vezi ce se va intampla cu fratii Dunbar, intra in libraria online librariadelfin.ro si comanda ”Podul de lut”. Acolo vei gasi si alte titluri ale autorului, precum ”Hotul de carti” sau ”Mesagerul”.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/seo-factory/podul-de-lut-o-noua-capodopera-marca-markus-zusak-autorul-romanului-hotul-de-carti