4 solutii moderne pentru cresterea productivitatii culturii de floarea-soarelui

BUCURESTI - 21 decembrie 2023

Comunicat tip General in Afaceri

Copy Facebook: Cultivarea florii-soarelui poate reprezenta o investitie profitabila, daca sunt respectate regulile de productie. Afla care sunt cateva dintre solutiile moderne pentru cresterea productivitatii si obtinerea unor culturi de calitate.

4 solutii moderne pentru cresterea productivitatii culturii de floarea-soarelui


Copy Facebook: Cultivarea florii-soarelui poate reprezenta o investitie profitabila, daca sunt respectate regulile de productie. Afla care sunt cateva dintre solutiile moderne pentru cresterea productivitatii si obtinerea unor culturi de calitate.
4 solutii moderne pentru cresterea productivitatii culturii de floarea-soarelui


Din pozitia de fermier expert, te poti intreba ce ai de facut pentru ca productia de floarea-soarelui de anul viitor sa fie mai profitabila decat pana acum sau cum poti minimiza riscurile asociate acesteia: buruieni care reduc productivitatea, boli si daunatori care afecteaza sanatatea plantelor.

In continuare, ai ocazia sa descoperi 4 dintre solutiile moderne pe care le poti aplica si care iti pot asigura un sezon viitor mai bun.

Chiar daca floarea-soarelui se seamana in intervalul 25 martie-15 aprilie, uneori cu 7-10 zile mai tarziu in zonele racoroase ale tarii, este important sa construiesti o strategie de protectie si de intretinere a culturii pe termen lung, dand dovada de viziune. Asadar, pregateste-te inca de acum: afla ce hibrizi poti alege, ce produse de protectie inovatoare poti folosi si ce alte investitii poti face.
Acorda o atentie deosebita combaterii bolilor

Calitatea semintelor de floarea-soarelui folosite pentru noua cultura influenteaza 50% din productia de anul viitor, motiv pentru care expertii agronomi sunt intr-o continua cautare si testare a hibrizilor adaptati cel mai bine la conditiile din Romania.

Un bun control al bolilor incepe cu alegerea unor hibrizi de calitate. Cei mai buni hibrizi prezinta nu numai toleranta mare fata de conditiile de mediu ale zonei in care urmeaza sa infiintezi cultura, ci si o rezistenta buna la cele mai comune boli, precum si o toleranta selectiva la anumite tratamente. De pilda, hibridul inSun 200 adauga toleranta la Orobanche, una dintre buruienile-problema in cultura de floarea-soarelui, si toleranta la mana, Macrophomina si Phomopsis. Semanarea florii-soarelui trebuie sa tina cont de oportunitatea pe care o reprezinta acesti hibrizi si de specificatiile suplimentare referitoare la ingrijirea culturilor.

O alta metoda eficienta de a tine sub control bolile culturii de floarea-soarelui este utilizarea unor fungicide cu formularile revolutionare, cum ar fi Pictor® Revy, cu actiune sistemica datorata combinatiei a doua substante active, Revysol® (mefentrifluconazol) si boscalid. Acesta este eficient in combaterea celor mai importante boli care pot afecta cultura de floarea-soarelui: alternaria, Sclerotinia, putregaiul alb, patarea bruna, patarea neagra sau alternarioza. Totadata, ofera avantajul flexibilitatii momentului aplicarii.
2. Combaterea integrata a Llupoaiei

O alta provocare asociata culturii de floarea-soarelui este infestarea acesteia cu buruieni. Lupoaia (Orobanche) este cea mai temuta deoarece poate distruge integral cultura, in zonele afectate. Ambrozia, Chenopodium si Setaria sunt alte specii de buruieni-problema, cu o invazivitate deosebita.

Pentru productivitate maxima, poti alege un sistem de combatere integrata a buruienilor imburuienarii, ceea ce presupune optarea pentru un sistem de productie Clearfield® sau Clearfield® Plus. In aceasta situatie, se folosesc hibrizi dedicati Clearfield® sau Clearfield® Plus, in asociere cu un erbicid dedicat, cu eficienta sporita impotriva speciilor comune de buruieni. De exemplu, Pulsar® 40 este erbicidul dedicat in cadrul sistemului integrat Clearfield®, iar Pulsar® Plus este o formula special dedicata hibrizilor de floarea-soarelui din sistemul Clearfield® Plus. Aceste erbicide combate chimic toate rasele de lupoaie si un spectru foarte larg de buruieni dicotile si monocotile.
3. Foloseste un regulator de crestere

Regulatorii de crestere asigura maximizarea potentialului de productie a hibrizilor, optimizand arhitectura plantelor prin reducerea inaltimii acestora, reducerea riscului de cadere a plantelor si cresterea unor plante mai uniforme, cu un metabolism imbunatatit si radacini viguroase.

Una dintre solutiile moderne pe care le poti alege este Architect®, noulun regulator de crestere care are si cu actiune fungicida impotriva unor specii de agenti patogeni de boli ca Phoma macdonaldii, Alternaria helianthi, Diaporthe helianthi, Sclerotinia sclerotiorum, Puccinia helianthi, Septoria helianthi sau Macrophomina phaseolina.
4. Acorda atentie fertilizarii solului si rotatiei culturii

Floarea-soarelui este o planta pretentioasa fata de rotatia culturilor, nesuportand monocultura. Se recomanda cultivarea acesteia dupa porumb, cereale de toamna si mazare, in rotatii de minimum 4 ani, ideal 5-6 ani.

Nu se cultiva dupa plante atacate de putregaiul alb sau cenusiu (soia, fasole, naut, sfecla, crucifere, cartof) sau dupa plante cu inradacinare adanca (lucerna, sorg, iarba de Sudan).

Fertilizarea solului joaca un rol esential in cresterea productivitatii. Azotul, fosforul, potasiul, calciul si magneziul se adauga in doze prestabilite, in functie de aprovizionarea compozitia solului, pentru a asigura o stimula cresterea optima a plantelor si obtinrerea de productii maxime formarea semintelor.

Cultura de floarea-soarelui este una dintre cele mai productive, dar si pretentioase culturi. Datorita tehnologiei moderne integrate, ai la indemana solutii practice eficiente pentru cresterea productivitatii si, implicit, a rentabilitatii culturii de floarea-soarelui.


Sursa foto: Shutterstock

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/seo-monitor/4-solutii-moderne-pentru-cresterea-productivitatii-culturii-de-floarea-soarelui1