Proiectele inovative ale profesorilor romani, premiate la nivel european

BUCURESTI - 26 mai 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Tehnologie

Concursul Learning with Light, organizat in cadrul proiectului Inspiring Science Education , a premiat cele mai reusite lectii de stiinte dezvoltate cu instrumente digitale

Inspiring Science Education

Inspiring Science Education

Juriul competitiei europene Learning with Light, organizate in cadrul proiectului Inspiring Science Education, a desemnat recent lista finalistilor si a acordat recunoasteri speciale proiectelor inovative. Una dintre aceste recunoasteri speciale (Highly Commended Certificate) ajunge in Romania, fiind atribuite unei aplicatii inovative, realizate de doamna Cristina Nicolaita, profesoara de stiinte la Scoala Gimnaziala Gheorghe Magheru din Caracal. 

Aplicatia romaneasca “Surse de lumina. Propagarea rectilinie a luminii” explica, cu ajutorul unor resurse digitale inovative, doua mari idei stiintifice: cum se influenteaza corpurile ceresti intre ele si cum sistemul nostru solar este doar o mica parte a uneia dintre milioanele de galaxii din Univers. Aplicatia are la baza resurse puse la dispozitie de portalul proiectului Inspiring Science Education: clipuri video despre eclipsa, soare si luna, fotografii ilustrand planete, constelatii, galaxii si diverse corpuri ceresti sau fenomene spectaculoase din spatiu. Elevii au fost implicati in permanenta in activitatile de cercetare si realizare iar rezultatul final a fost apreciat pentru inovativatea, creativitatea si atractivitatea metodelor folosite. 

“Suntem fericiti ca si profesorii romani au participat la aceasta competitie, deoarece ei au puterea de a forma cetatenii lumii de maine. Recunoasterea proiectelor lor la nivel european confirma directia buna in care se indreapta tara noastra, aceea de a transforma procesul educativ intr-o activitate placuta, in care profesorii ii ghideaza pe elevi sa realizeze propriile descoperiri stiintifice si le antreneaza imaginatia. Proiectul ISE - Inspiring Science Education, in cadrul caruia SIVECO Romania, impreuna cu partenerii sai din 15 tari europene, au dezvoltat o serie de instrumente digitale, este in fapt unul menit sa transforme educatia stiintifica intr-o provocare atat pentru elevi, cat si pentru profesori”, declara Ana-Maria Baldea, managerul proiectului Inspiring Science Education, din cadrul SIVECO Romania. 

Finalistii vor avea sansa sa participe la festivalul international de predarea stiintelor - Science on Stage - ce va avea loc in Londra, in perioada 17-20 iunie. Marele castigator al competitiei va fi anuntat pe 20 iunie, in cadrul festivalului, si va fi recompensat cu dispozitive de colectare a datelor si senzori de ultima generatie. 

Proiectul Inspiring Science Education, in care SIVECO Romania este partener si totodata coordonator national, isi propune sa promoveze stiintele si sa transforme educatia din domeniul stiintific intr-o activitate atractiva si relevanta pentru elevi, prin facilitarea accesului la instrumente interactive de ultima generatie si la resurse digitale, chiar in sala de clasa. Astfel, profesorii capata un rol central in educatie si stimuleza elevii in procesul de invatare prin observare si descoperire si ii determina sa inteleaga modul in care se manifesta fenomenele naturale si stiintifice din materii precum Stiinte, Tehnologie, Inginerie si Matematica intr-un mod practic, rapid si atractiv. 

Proiectul are o importanta majora la nivel european, deoarece: faciliteaza accesarea unor instrumente interactive cu ajutorul carora profesorii isi pot realiza diverse laboratoare virtuale si scenarii relevante pe care le pot utiliza la clasa, incurajeaza colaborarea intre scoli atat la nivel national cat si la nivel european, ofera aplicatii eScience ce pot fiintegrate cu activitati extra-curriculare, cum ar fi excursii in centre stiintifice si vizite virtuale la centre de cercetare. 

Proiectul Inspiring Science Education va fi implementat in 5.000 de scoli primare si secundare din 15 tari europene, printre care si in peste 400 de scoli din Romania. 

Concursul Learning with Light, organizat in cadrul proiectului Inspiring Science Education, a fost desfasurat in perioada septembrie 2014 - aprilie 2015 si si-a propus sa recunoasca si sa recompenseze practicile inovative in predarea stiintelor, precum si realizarea de resurse digitale in proiecte axate pe tema Luminii. 

Numele tuturor finalistilor, precum si multumirile adresate tuturor participantilor si mai ales juriului competitiei, care a avut o sarcina grea in a selecta cele mai bune proiecte, sunt postate pe site-ul proiectului, www.inspiring-science-education.net.

Despre SIVECO Romania

SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

SIVECO Romania este specializata in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice.

De-a lungul celor peste 23 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/proiectele-inovative-ale-profesorilor-romani-premiate-la-nivel-european