Sistem educational informatizat - avangarda reformei profunde

BUCURESTI - 17 mai 2006

Comunicat tip General in IT&C

Elevii ii vor obliga pe profesori sa foloseasca noile tehnologii didactice

Recent, s-au desfăşurat la Cluj şi Iaşi seminarii având ca temă „Sistemul educaţional informatizat - avangarda reformei profunde”.

Cele două evenimente au beneficiat de prezenţa domnului Mihail Hărdău, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, a autorităţilor locale din cele două judeţe, a reprezentanţilor inspectoratelor şcolare judeţene, a unor directori de instituţii de învăţământ, precum şi a presei locale.
În cadrul celor două seminarii, reprezentanţii SIVECO România au prezentat pe scurt rezultatele obţinute până în acest moment în implementarea SEI la nivelul întregii ţări, cei prezenţi având posibilitatea de a se convinge de avantajele lecţiilor interactive AeL asupra procesului de predare-învăţare printr-o demostraţie susţinută de Radu Jugureanu, responsabil de proiect materiale educaţionale în cadrul SIVECO Romania.

Cei prezenţi au participat la lecţii deschise susţinute în laboratorul SEI de către elevii Colegiului Energetic din Cluj, respectiv de elevii Colegiului Naţional Costache Negruzzi din Iaşi.
Cu aceste ocazii, renunţând la postura oficială, Ministrul Educaţiei s-a aşezat în bancă, devenind pentru câteva minute un elev nerăbdător să descopere din tainele noului sistem educaţional.
În cadrul dezbaterilor au fost relevate câteva aspecte importante de eficientizare a procesului de predare cu ajutorul mijloacelor informatice. Astfel s-a semnalat faptul că, din cauza dotărilor precare din şcoli, laboratoarele SEI sunt utilizate uneori ca laboratoare de informatică şi nu pentru scopul propus sau că mai sunt încă profesori care manifestă reticenţă faţă de utilizarea noilor metode didactice. O alta problemă semnalată a fost numărul mic de formatori la nivelul fiecărui judeţ, ceea ce conduce la un ritm de instruire a profesorilor mult mai lent decât ritmul de echipare a şcolilor cu laboratoare informatizate.

Aceste situaţii constituie excepţii si nu regula - aspect convingător susţinut de profesori precum ieşenii Ema Cerchez şi sau Marinel Şerban, care realizează soft educaţional şi care insuflă această pasiune şi elevilor lor. Alexandru Veruzi, unul din cei trei elevi creatori de soft invitaţi la dezbaterea din Iasi, a exprimat cât se poate de clar punctul de vedere potrivit căruia impulsionarea punerii în practică la un nivel mai avansat a acestui program al MEC va veni din partea elevilor, fiindcă “elevii îi vor obliga pe profesori să folosească noile tehnologii didactice”.
Apreciind modul deschis de discutare a problemelor de către profesori şi directorii de şcoli, Ministrul Educaţiei şi Cercetării a recomandat o colaborare mai strânsă între profesori şi elevi. Mihail Hărdău a cerut profesorilor să folosească la capacitatea maximă această investiţie importantă realizată de Guvern. De asemenea, a promis că, până în 2008, toate şcolile generale vor fi dotate cu laboratoare de informatică utilate cu softuri educaţionale.

Pe 25 mai va avea loc la Timişoara cea de-a treia dezbatere pe această temă.

Despre SIVECO Romania

Despre SIVECO România

Înfiinţată la începutul anului 1992, SIVECO România SA este cea mai importantă firma producătoare de software din România, asigurând cea mai mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din România în tari din Comunitatea Europeana si Statele Unite ale Americii. Între actionarii SIVECO România se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V.
SIVECO România detine pozitii de top pe piata interna de solutii de afaceri (EAS) si de servicii IT. Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente de e-business, eLearning si e-Health.
În decursul celor 14 ani de existenta, SIVECO România si-a dobândit o solida reputatie pe piata internationala, produsele sale fiind utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari care se alatura celor 450 de beneficiari interni. De asemenea, compania s-a specializat în executia de proiecte informatice majore care implica dezvoltari la cerere de solutii software accesibile prin Internet si Intranet, integrarea cu alte sisteme, distributie geografica a locatiilor de acces si numar mare de utilizatori.
SIVECO România a implementat cu succes proiecte de eGovernment în cadrul unor institutii publice importante - Ministerul Educatiei si Cercetarii din România, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe , Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Autoritatea Nationala a Vamilor - si a oferit solutii performante unor companii private de referinta - PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau etc.
SIVECO România SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 în lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care îl efectueaza si are incheiate parteneriate solide cu cele mai mari companii de software (Oracle Certified Partner, Microsoft Certified Partner) si hardware (IBM Business Partner, HP Sales and Service Partner) din lume.
Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din România - AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP - dar si a unor importante organisme internationale - Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei (EITA), UNPD Global Compact, WEF Transparency si UNESCO.
Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitând http://siveco.ro/.
SIVECO ROMANIA SA
Bd. Maresal Averescu 8-10
Corp Stefan Odobleja
Sector 1, cod 011455
Tel: +40 (21) 3181200, 3181201
Fax: +40 (21) 3181202
marketing@siveco.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/sistem-educational-informatizat-avangarda-reformei-profunde