Sprijin informatic pentru reconstituirea comunitatii preistorice

BUCURESTI - 1 septembrie 2015

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, IT&C, Tehnologie

Proiectul de cercetare Habitat face o incursiune in trecutul societatii si a conditiilor de mediu folosind informatii arheologice si geologice

Sprijin informatic pentru reconstituirea comunitatii preistorice

Cum traiau oamenii in epoca straveche si cum interactionau cu mediul si cu sursele de materii prime? Reconstituirea societatii preistorice este tema proiectului de cercetare Habitat, la care lucreaza experti din Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” din Bucuresti (coordonator de proiect), SIVECO Romania si Institutul de Cercetari Interdisciplinare in Bio- Nano-Stiinte din Cluj-Napoca (parteneri).

Relatia om/societate – mediu natural nu poate fi inteleasa in mod global numai prin mijloacele arheologiei traditionale, ci si pe un ansamblu de abordari variate, reprezentate prin analize de tip pedologic, sedimentologic, palinologic, de structura, compozitie si tehnologie a diverselor artefacte, pe baza unei game de esantioane din situri-cheie pentru epocile vizate.

”Principalul obiectiv al proiectului il reprezinta proiectarea, definirea, dezvoltarea si testarea modelului functional GIS (Sistem Informatic Geografic) cu specific arheologic pentru reconstituirea interactiunilor comunitatilor umane cu mediul si cu sursele de materii prime. De acest lucru se vor ocupa specialistii nostri. Vom afla care a fost dinamica habitatului de-a lungul mai multor epoci pre- si protoistorice (de la Paleolitic la cea de-a doua Epoca a Fierului), si vom putea defini structurile de ocupare, locuire si specializare, precum si adaptabilitatea comunitatilor umane intr-un anumit spatiu si timp”, a declarat Manuela Enache, manager de proiect, SIVECO Romania.

Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” detine o documentatie arheologica foarte bogata, o cantitate impresionanta de materiale din sapaturi sistematice, precum si personal inalt calificat pentru problematica majora a epocilor vizate. Activitatile de prelevare si selectionare a esantioanelor, cat si interpretarea si corelarea rezultatelor fac parte din aria sa de competenta.

Institutul de Cercetari Interdisciplinare in Bio-Nano-Stiinte (partener in proiect) dispune de o echipa de specialisti recunoscuti in domeniile analitice vizate, cat si de echipamente de ultima generatie, asigurand intr-un inalt grad acuratetea si fiabilitatea analizelor preconizate.

Rezultatele preconizate vor fi diseminate sub forma unor studii inter si pluridisciplinare in publicatii cu impact la nivel national si international si prin conferinte cu participanti de marca din domeniu.

Proiectul are o durata de 30 de luni si se va finaliza la 31.12.2016.

Despre SIVECO Romania

SIVECO Romania dezvolta şi exporta soluţii IT şi proiecte de consultanţa cu valoare adaugata ridicata catre ţari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi spaţiul Comunitaţii Statelor Independente.

SIVECO Romania este specializata in execuţia de proiecte informatice complexe şi de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice.

De-a lungul celor peste 23 de ani de existenţa, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne şi internaţionale.
Mai multe informaţii despre companie şi produsele sale puteţi obţine vizitand www.siveco.ro şi www.linkedin.com/company/siveco-romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/sprijin-informatic-pentru-reconstituirea-comunitatii-preistorice