SAR castiga alte trei procese pentru transparenta

BUCURESTI - 17 decembrie 2009

Comunicat tip General in ONG

Tribunalul Bucuresti a decis, la 8 si 9 decembrie, ca Eximbank, Metrorex si Primaria Constanta trebuie sa faca publice datele solicitate de Societatea Academica din Romania (SAR) referitoare la contracte netransparente incheiate de aceste institutii finantate din banii contribuabililor (mai multe detalii pe www.sar.org.ro).

Este vorba de alte trei decizii favorabile SAR dupa ce, in luna noiembrie, Tribunalul Bucuresti a dat dreptate SAR, in prima instanta, cerand Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) sa faca publice date legate de contractele de explorare / exploatare pe platforma continentala a Marii Negre, din 1996, incheiat de guvernul PSD condus de Adrian Nastase cu compania austriaca OMV. Pana acum ANRM a refuzat sistematic sa prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice. Puteti vedea decizia instantei pe www.sar.org.ro.

Aceste actiuni in instanta fac parte dintr-un program PHARE, destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv. SAR a constatat de-a lungul timpului ca, in ciuda prevederilor foarte clare privind transparenta contractelor de achizitie incluse in legea in vigoare (OUG 34/2006), autoritatile publice contractante de multe ori cedeaza la insistentele firmelor private si ascund fara temei contractele sau chiar intregul dosar de achizitie.

Astfel, in prima instanta, Tribunalul Bucuresti a decis: 8.12.2009 Eximbank trebuie sa faca public contractul de achizitie de servicii de publicitate si promovare 9.12.2009 Metrorex - contract pentru spatii publicitare in metrou 9.12.2009 Primaria Constanta - contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate, intretinerea domeniului public. Toate acestea dupa ce SAR a castigat un prim proces cu ANRM in noiembrie.

In afara de cel patru procese déjà castigate in prima instant, SAR mai are procese cu:

• AVAS: contractul de privatizare cu Ford;
• Primaria Sector 1: contract cu Romprest;

Prin aceste actiuni in justitie, SAR a urmarit sa creeze precedente judiciare, sa lamureasca cine are obligatia de a furniza informatii publice si sa stabileasca in ce masura o entitate publica poate accepta solicitarea unor contractanti/asociati de a introduce in contracte clauze de confidentialitate.

Actiunile in instanta initiate de SAR incearca sa apropie Romania de starea de normalitate in care orice contract platit din banii contribuabilului este transparent si nu secretizat. Toate acestea sunt explicate in raportul \'Banul public si interesul privat: O evaluare a eficientei, integritatii si transparentei sistemului de achizitii publice in Romania\', lansat pe 23 octombrie 2009 si care poate fi citit pe www.sar.org.ro.

Despre Societatea Academica din Romania

Înfiinţată ca think tank în 1996, Societatea Academică Română (SAR) are drept scop promovarea ideilor de libertate, democraţie şi bună guvernare în Europa de est. Începând cu propria noastră ţară dorim să ridicăm nivelul de interes public pentru teme importante de politici publice, să participăm prin cercetare şi advocacy la formularea acestor politici şi să contribuim la reforma administrativă prin monitorizarea performanţei. O ţară poate profita într-o măsură mai mare sau mai mică de pe urma aderării europene, în funcţie de performanţa internă a guvernării; scopul nostru este să facem în aşa fel încât integrarea să aducă un maximum de beneficii. În sfârşit, luptăm pentru ca ambele Europe – cea veche şi cea nouă – să se întâlnească într-o Uniune Europeană lărgită unde societatea civilă va fi un actor crucial.

Societatea Academica din Romania (SAR)
Mihai Eminescu 61, Bucureşti, sector 2, cod poştal 020071
tel: +40 21 2111424
fax: +40 21 2111477
email: office@sar.org.ro, radu@sar.org.ro


radu@sar.org.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-academica-din-romania/sar-castiga-alte-trei-procese-pentru-transparenta