Ploaia de meteori Perseide

Targoviste - 10 august 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In noptile de 11 si 12 agust va avea loc maximum curentului meteoric Perseide. Fenomenul se va vedea cu ochiul liber, din zonele cu cer intunecat, fara poluare luminoasa.

Ploaia de meteori Perseide

Curentul de meteori Perseide este cel mai important curent al anului. Acesta determina in partea a doua a lunii iulie si prima parte a lunii august aparitia unor dare de lumina pe cerul intunecat al noptii. Aparitia meteorilor din curentul Perseide se intensifica odata cu apropierea maximului de activitate, 12 august. In preajma acestei date se pot observa de la cateva zeci la cateva sute de meteori intr-o noapte, culminand cu faza maxima, ce dureaza undeva in jur de 1-2 ore, cand se pot observa in medie 1-2 meteori pe minut. Meteorii se pot observa bine doar din zonele unde cerul este negru, lipsit de poluarea luminoasa a oraselor. Meteorii curentului Perseide au radiantul (locul de unde radiaza meteori) in constelatia Perseu, de aici si denumirea pe care o are.
In anul 2005, maximum de activitate al curentului Perseide se preconizeaza a avea loc in data de 12 august in intervalul 20:00 – 22:30, ora Romaniei, adica inainte de caderea intunericului. Ca urmare, romanii vor putea urmarii cel mai bine curentul in noaptea de 11/12 august, cand se va vedea faza ascendenta si in noaptea de 12/13 august cand se va prinde faza descendenta. Odata cu instalarea intunericului si apusul Lunii (in preajma miezului noptii), vor exista conditii ideale pentru observarea meteorilor pana in zorii diminetii. Meteorii se observa cu ochiul liber, nu cu instrumente astronomice.
Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), organizatie neguvernamentala de tineret si societatea nationala de astronomie din Romania, organizeaza in perioada 9-15 august o retea nationala de observare a Perseidelor, cu expeditii/puncte de observare in Cindrel (Paraul lui Blaga), Pauleasca (Teleorman), Targoviste, Bezidul Nou (Mures), Ciupercenii Noi (Dolj), Sighetul Marmatiei (Maramures), Corbasca (Bacau), Arad, Secuia (Vaslui), Horodnic de Jos (Suceava), s.a. Rezultatele vor fi prelucrate si expediate catre bazele de date ale Orgaizatiei Mondiale de Meteori (IMO) si NASA.

Despre Societatea Astronomica Romana de Meteori

Termeni

Meteor – fenomen luminos vazut pe cer sub forma unei dare de lumina, produs de patrunderea in atmosfera terestra cu viteza foarte mare a unei particule din spatiul cosmic.

Curent de meteori – mai multe particule cosmice care circula impreuna pe aceeasi orbita.
Poate produce o “ploaie de meteori” si nu o “ploaie de meteoriti”.

Bolid – un meteor foarte stralucitor

Meteorit – corp ceresc, de obicei de dimensiuni reduse, ce cade pe pamant sub forma unei pietre comice. Daca particula care produce meteorul este suficient de mare incat nu arde in intregime la trecerea prin atmosfera terestra, atunci cade pe pamant sub forma de meteorit.

Foarte important
A nu se confunda cei doi termeni: meteor si meteorit.
A nu se confunda “astronomie” cu “astrologie”.

Presedinte SARM,
Valentin Grigore
tel. 0722829034
vali_sarm@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-astronomica-romana-de-meteori/ploaia-de-meteori-perseide