Medicii de familie şi cooperarea instituţională au avut contribuţii decisive la succesul reţetei electronice

BUCURESTI - 11 aprilie 2014

Comunicat tip General in Sanatate, Farmaceutic

Societatea Naţională de Medicină Familiei ( SNMF ) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) îi felicită pe cei 11200 de medici de familie din România pentru contribuţia decisiv ă la succesul Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică ( SIPE ) care a câştigat săptămâna trecută marele premiu la categoria Enterprise Solution of the Year, la Londra.

Rodica Tănăsescu, președinte SNMF

Rodica Tănăsescu - Președinte SNMF

Reuşita excepţională pentru sistemul asigurărilor de sănătate şi pentru informaticienii din România se datorează în cea mai mare măsură medicilor de familie din România, care au sprijinit proiectul rețetei electronice de la început, precum și cooperării instituţionale, având scopul declarat de a își sprijini pacienții pentru a se adapta rapid la noul sistem de prescriere.

“La data de 1 februarie 2012, când a fost demarat proiectul Rețetei Electronice, am răspuns apelului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru sprijin şi consiliere. Am gândit împreună de la zero ambiţiosul proiect SIPE, pe parcursul mai multor întâlniri. A fost o cooperare binevenită care a contribuit la succesul obținut săptămâna trecută de proprietarii și dezvoltatorii SIPE la Londra.” – Dr. Doina Mihăilă, președinte FNPMF

“Reprezentanţii CNAS au fost invitați la manifestările noastre științifice, în sesiuni dedicate rețetei electronice, pentru a își prezenta proiectul, dar și pentru a prelua problemele semnalate ulterior. Ne-am alăturat apoi acestora în emisiuni televizate și conferințe de presă pentru a explica pacienților noștri rețeta electronică. Am propus și susținut variantele pentru cazurile când nu va exista acces la internet sau la curent electric ori când SIPE va avea mici blocaje. De asemenea am găsit o soluție pentru rețetele prescrise în cazul consultațiilor la domiciliu.” – Dr. Rodica Tănăsescu, președinte SNMF

În prima lună de implementare, deja 96% din medicii de familie foloseau rețetele electronice, în prezent procentul acestora atingând 99%, conform datelor comunicate de CNAS. Excepțiile sunt cauzate de accesul deficitar menționat, în special în anumite zone rurale.

FNPMF și SNMF își manifestă în continuare disponibilitatea spre comunicare și cooperare în toate aspectele ce țin de sistemul de sănătate. Ne dorim ca și viitoarele proiecte de informatizare ale CNAS, printre care Dosarul Electronic de Sănătate și cardul electronic de asigurat, să fie construite pe baza transparenței, onestității și cooperării. Acestea includ și construirea și respectarea legislației, precum și organizarea unor dezbateri publice adecvate dimensiunii și importanței subiectului în societatea românească.

Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-nationala-de-medicina-familiei/medicii-de-familie-si-cooperarea-institutionala-au-avut-contributii-decisive-la-succesul-retetei-electronice