Jocurile educative si rolul lor pentru copii

BUCURESTI - 10 februarie 2015

Comunicat tip General in Internet

Alegerea unor jocuri potrivite pentru copilul mic este de cele mai multe ori o provocare pentru parinti.

Jocurile educative si rolul lor pentru copii

De cele mai multe ori cumparam ceva la intamplare, pentru ca…”Oricum copilul se bucura!” Daca alegem judicios jocurile pentru copii astfel incat sa fie adecvate varstei celui mic si prin care acesta cu adevarat sa exerseze si sa invete, vom avea dublul beneficiu: daruim o jucarie celui mic; prin acel joc cel mic va reusi sa-si perfectioneze abilitatile, isi va dezvolta cunostintele. Daca am compara dezvoltarea intelectuala a copilului cu invatarea mersului biped, vom observa asemanari semnificative: mersul se invata prin exerciu, prin repetarea constanta a unei miscari, cresterea increderii in sine si bucuria reusitei; dezvoltarea intelectuala se dezvolta prin exercitii repetate, in contexte si conditii diferite, prin situatii de invatare de la simplu la complex, prin exersarea gandirii si a creativitatii.

            In lumina celor mai sus mentionate, va sugeram cateva jocuri educative potrivite pentru copiii de 2-3 ani sau cei de 6-7 ani. Pentru copiii mai mici, exersarea indemanarii membrelor superioare este importanta, concomitent cu invatarea si identificarea culorilor. Pentru a stimula aceste aspecte puteti alege jocul educativ “Andrew Tois invata culorile” sau “Andrew Tois invata formele geometrice”. Un alt joc educativ este “Joc de parcurs” in care copilul are sarcina de a conduce o masinuta pe un anumit traseu si trebuie sa treaca de obstacole. Jocul “Loteria vacutelor” il pune in situatia de a ansambla din piese mai mici corpul unei vacute cu anumite caracteristici intr-un anumit timp. Jocurile tip lotto in care copilul de 3-4 ani trebuie sa identifice imaginile identice sau varianta de lotto ”Notiuni opuse” in care trebuie sa identifice elemente asemanatoare si diferente dintre imagini. Prin jocul educativ “Albinuta ocupata” cel mic isi dezvolta coordonarea ochi-mana, spiritul de observatie, gandirea logica, asociatia rapida intre piesele de joc potrivite, adecvate diferitelor situatii. Copiii de 3-5 ani vor fi foarte bucurosi cand vor reusi sa construiasca diferite elemente folosind creativ jucariile colorate de lemn cu forme si dimensiuni diferite daca alegeti jocul “Magicus” sau “Torreta”.

            Alte modele de jocuri prin care copiii de 3-5 ani reusesc sa-si dezvolte atentia voluntara, gandirea si invata lucrui interesante despre lumea din jur sunt jocurile educative: ”Ferma vesela”, “Buburuzele”,”Cat e ceasul?”, “Bucatarii simpatici” si multe alte variante pe care le puteti vedea insotite de imagini sugestive si de explicatii pe nichiduta.ro

            Pentru copiii de peste 5 ani sunt foarte potrivite jocurile tip lotto “Old Mc Donald”, “Partile corpului” sau “Alfabetul” prin care cei mici invata si identifica literele, pot compune cuvinte simple cu ajutorul parintilor sau ulterior singuri, sau pot sa citeasca pe litere cuvinte uzuale, scurte. Pentru exersarea dexteritatii in manipularea obiectelor de mici dimensiuni, jocurile “Tangram” reusesc sa incite atentia, creativitatea si stima de sine prin infinitatea tablourilor ce pot fi compuse cu aceleasi forme geometrice in culori si dimensiuni diferite.

            Pentru copiii de 6-9 ani un joc adecvat este “Marocco”, prin care participantii la joc, minim 2 si maxim 8, trebuie sa adune cat mai multe betisoare subtiri cu anumite caracteristici pentru a achizitiona un numar cat mai mare de puncte. Sarcina de joc impune ca betisoarele sa fie extrase astfel incat sa nu se miste altele, existente pe masa. Atentia, indemanarea, increderea in fortele proprii sunt cele care se exerseaza si se evidentiaza prin acest joc educativ.

            Daca preferati sa faceti un cadou cu adevarat potrivit unui copil incercati sa ii oferiti un joc educativ. Fie ca se joaca singur sau cu prietenii, cu un adult sau cu alti copii de aceeasi varsta, utilizarea lui va aduce un beneficiu indiscutabil in dezvoltarea sa intelectuala. Efectele utilizarii jocurilor educative de catre copii nu se vad imediat, ci in timp, prin reactiile controlate ale copilului, prin atentia canalizata mai bine, prin activizarea vocabularului, prin ingeniozitatea in rezolvarea sarcinilor cotidiene. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/solution-srl/jocurile-educative-si-rolul-lor-pentru-copii