Magiunul de prune Topoloveni ajunge în Dubai alături de şofran şi brânza grecească

BUCURESTI - 14 ianuarie 2014

Comunicat tip General in Sanatate, HoReCa, Agricultura

Comisia Europeană a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole în care a fost inclus și magiunul din prune Topoloveni. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc și licitația pentru stabilirea organismului de implementare a acestui program

Magiunul de prune Topoloveni ajunge în Dubai alături de şofran şi brânza grecească

Comisia Europeană a aprobat programul de promovare pentru produsele  agricole în care a fost inclus și magiunul din prune Topoloveni. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc și licitația pentru stabilirea organismului de implementare a acestui program. Astfel, magiunul de prune Topoloveni va fi promovat în Dubai și America de Nord în parteneriat cu Asociația Krokos Kozanis (producătorii de șofran) și Kourellas (producătorii de brânză tradițională grecească), bugetul stabilit pentru producătorul român Sonimpex Topoloveni fiind de 544 204 euro.

Suntem încântați să parcurgem cei trei ani ai programului împreuna cu «aurul condimentelor»- șofranul, alături de care «aurul alimentelor funcționale»- magiunul din prune, va ajunge pe piețele din Dubai și America de Nord. În același timp, alăturarea brânzei tradiționale grecești reprezintă un arc peste timp, deoarece cu zeci de ani în urmă, locuitorii din Topoloveni consumau magiun pe pâine, peste care presărau brânză rasă. Este o asociere unică între cele trei produse, fiecare un simbol al calității în agricultura din țara de origine, programul european vizând produse de calitate, înregistrate și recunoscute de UE. Suntem bucuroși că acest program debutează în 2014, an în care sărbătorim centenarul magiunului din prune, 100 de ani de tradiție gastronomică românescă. Sperăm ca pe data de 14 a fiecărei luni din 2014 să vă surprindem plăcut”, a declarat dna Bibiana Stanciulov, director general și unic acționar al Sonimpex Topoloveni. 

Confom informațiilor transmise de CE, programele selectate vizează produse de calitate înregistrate și protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicații geografice protejate) și STG-uri (specialități tradiționale garantate), magiunul de prune Topoloveni fiind primul si singurul produs din România care a primit IGP. 

UE finanțează 50 % din costul programului, urmând ca 30% să fie acoperiți de APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar 20% de producătorul Sonimpex Topoloveni.

După licitația pentru stabilirea organismului de implementare urmează semnarea contractului cu APIA. O dată finalizate aceste procedure, se trece la implementarea efectivă a programului de promovare, care include participarea la târguri, degustări și prezentări ale produselor care fac parte din proiect. Dubaiul reprezintă principala zonă pe care se vor concentra acțiunile acestui program, după ce producătorii au făcut o analiză și au constatat că această piață este una cu potențial foarte mare în următorii ani, consumatorii fiind oameni cu un nivel de trai ridicat, cunoscători și tot mai interesați de produsele alimentare sănătoase. 

Magiunul din prune Topoloveni este singurul produs din Romania deținător a trei distincții ITQI Superior Taste Award (2010 ,2011,2013), al Indicației Geografice Protejate la nivelul U.E., al certificatului ”Atestarea Calității” (C.N.T.C.), al recomandării – ”Produs tradițional recomandat de BIO ROMÂNIA”, al atestatului de furnizor oficial al Casei Regale a României, fiind recomandat consumului începând cu vârsta de 6 luni, care poate fi inclus și în dieta diabeticilor, conform unui studiu al produsului la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice  N. C. Paulescu. Mai multe informații pe www.magiun-sonimpex.ro, pe pagina www.facebook.com/Magiun-de-prune-Topoloveni, dar și în magazinul producătorului din Piața Amzei.

Despre Sonimpex Topoloveni

Compania SONIMPEX TOPOLOVENI este singura producătoare din România pe segmentul prelucrării și conservării fructelor, fără zahăr adăugat și fără agenți de conservare. Pe lângă Magiunul de prune Topoloveni, compania mai are în portofoliu și gama de dulcețuri TOPOLOVEANA fără zahăr (afine ecologice, caise, căpșune, cătină, cireșe negre, coacăze, salcâm, goji ecologice, gutui, mure, nuci verzi, prune cu migdale, topinambur, vișine), dar și o pastă de tomate și zacuștele TOPOLOVEANA.