3 din 10 copii din mediul rural au o problemă oftalmologică, spre deosebire de mediul urban, unde doar 1 din 10 întâmpină probleme de vedere

Cluj-Napoca - 20 iunie 2023

Comunicat tip General in Sanatate, Social

În perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023, rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș a realizat o campanie gratuită de screening pentru preșcolari, prin care a dorit să descopere la timp eventualele vicii de refracție ale celor mici și să crească gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța controlului oftalmologic la copii. Micii pacienți au fost examinați cu ajutorul aparaturii ultraperformante Plusoptix, tehnologie special dezvoltată pentru screening-ul oftalmologic neinvaziv. Testarea s-a efectuat de la 1 metru distanță și totul a fost sub formă de joacă, pentru ca cei mici să se simtă în siguranță de-a lungul întregului proces.

În urma campaniei, rezultatele au arătat care sunt cele mai frecvente probleme oftalmologice, cât de afectați sunt copiii din mediul rural față de cei din mediul urban, dar și cât de importante sunt prevenția și corectarea din timp a afecțiunilor oftalmologice.

Toate acestea sunt extrem de relevante în contextul în care timpul petrecut în fața ecranelor e tot mai mare, iar pandemia și privarea de vitamina D au agravat problemele de vedere. Un studiu realizat de Asociația Oftalmologilor demonstrează că școala online a crescut de până la 20 de ori timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor, estimându-se că aproximativ 5 miliarde de oameni vor avea probleme de vedere în următorii 30 de ani.

1 din 5 copii are o problema de vedere

1 din 5 copii are o problema de vedere

 Orice viciu de refracție descoperit din timp poate fi tratat corespunzător. Primul pas este un consult oftalmologic de specialitate. Al doilea pas este monitorizarea atentă a viciilor de refracție. Al treilea pas îl reprezintă stimularea vederii prin ochelari și/sau exerciții de terapie vizuală, acolo unde este cazul. 

Dr. Țicle Alexandra, medic oftalmopediatru în clinica Dr. Holhoș

Hipermetropia e cea mai întâlnită problemă de vedere la preșcolari

Principala descoperire a fost că, din 1150 de preșcolari testați, la 20% s-a găsit o problemă de vedere. Acest lucru are sens în contextul în care majoritatea afecțiunilor oftalmologice sunt genetice. 

Cea mai frecventă afecțiune întâlnită la preșcolarii incluși în această campanie de screening a fost hipermetropia. Pacienții care se confruntă cu hipermetropie au dificultăți în a vedea bine obiectele apropiate. La preșcolari, această afecțiune este de regulă genetică și e important ca problema să fie adresată din timp. Hipermetropia netratată poate duce la ambliopie, cunoscută și ca „ochi leneș”. Asta pentru că ochiul cu vedere mai slabă e „ignorat” de creier, iar dacă viciul de refracție rămâne necorectat, există riscul ca ochiul afectat să nu mai vadă niciodată la fel de bine ca cel sănătos. E important de menționat că majoritatea copiilor se nasc cu o formă ușoară de hipermetropie, care nu necesită ochelari și nu ar trebui să ne îngrijoreze. Activitățile vizuale ale preșcolarilor includ și efortul la aproape, dar sunt combinate și cu multe jocuri de exterior, în aer liber, ceea ce permite o mai mare relaxare a ochilor.

Pe locul al doilea în topul celor mai frecvente probleme oftalmologice la preșcolari, a fost astigmatismul. Preșcolarii cu astigmatism văd în ceață, indiferent de distanța la care se află obiectele. Afecțiunea poate fi atât genetică, dar poate apărea și la vârste fragede.

Miopia a fost a treia cea mai întâlnită afecțiune de vedere la preșcolari (copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani), dar e cea mai frecventă în rândul școlarilor mici și mari (mai mari de 7 ani). Miopia se manifestă prin vedere încețoșată la distanță și, de cele mai multe ori, reprezintă o problemă genetică. Se poate dezvolta gradual sau rapid, dar se recomandă corectarea cât mai timpurie, pe baza unui consult oftalmologic specializat.

"Printre riscurile de a dezvolta miopie, se numără: utilizarea frecventă a ecranelor (calculator, telefon, televizor etc.), petrecerea activităților în spații închise, cu lumină artificială și, bineînțeles, moștenirea genetică. În ultimii trei ani, au predominat activitățile în online – școlarii petrec mai multe ore cu ochii în ecrane, la distanță mică (30-40 cm), într-o poziție vicioasă (spate îndoit, aplecat) și își obosesc suplimentar ochii, ceea ce duce la o creștere a cazurilor de miopie în rândul copiilor școlari."

– Dr. Țicle Alexandra, medic oftalmopediatru în clinica Dr. Holhoș

Rezultatele au arătat că există și cazuri de vicii de refracție combinate printre preșcolari (hipermetropie cu astigmatism sau miopie cu astigmatism) și cazuri de strabism necorectat.

Viciile de refracție netratate au consecințe severe pe termen lung. Conform unui studiu recent realizat de Orbis International, miopia la copii poate cauza anxietate sau depresie, fiindcă aceștia au rezultate slabe la școală, întâmpină dificultăți când vine vorba de practicarea sporturilor și devin cu ușurință victime ale bullying-ului.

Legat de performanța academică a copiilor cu probleme de vedere, mai există un studiu clinic marca Wilmer Eye Institute – Johns Hopkins Medicine. Timp de 3 ani, cercetătorii au analizat performanțele școlare ale 2304 elevi din clase primare și gimnaziale. Copiii au fost consultați oftalmologic periodic și au primit ochelari de vedere în consecință. Studiul a arătat că rezultatele standardizate ale testelor de citire și matematică au crescut semnificativ la numai un an după ce elevii au primit ochelari de vedere. Cel mai mult au evoluat chiar copiii care aveau cele mai slabe rezultate școlare până la momentul inițierii studiului. 

35% dintre copiii din mediul rural au o problemă de vedere

În cadrul campaniei realizate de echipa Dr. Holhoș, 400 de copii dintre cei 1150 testați au fost din mediul rural. Din cei 400, la 138 s-au depistat diferite vicii de refracție. Asta înseamnă că 35% dintre copiii de la sat au o boală de vedere. Hipermetropia, astigmatismul, miopia, ambliopia și strabismul au fost printre cele mai întâlnite. Comparativ, dacă la sat 3 din 10 preșcolari au o problemă oftalmologică, la oraș doar 1 preșcolar din 10 suferă de probleme de vedere.

Mediul rural din România duce lipsă nu doar de cabinete și specialiști în oftalmologie, dar și de informare cu privire la importanța tratării și prevenției problemelor de vedere. 

Un studiu realizat de World Vision Romania a inclus 6000 de copii și adulți din mediul rural. Rezultatele au arătat că peste 61% dintre părinți nu și-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, principalele cauze fiind: lipsa banilor, distanţa prea mare până la medicul oftalmolog, lipsa de timp sau percepţia că „atât timp cât copiii nu se plâng, înseamnă că nu au probleme”.

Românii nu își duc copiii la controale oftalmologice

Consultațiile oftalmologice periodice sunt esențiale pentru depistarea afecțiunilor oculare din timp și pentru corectarea viciilor de refracție. Acest lucru se aplică atât la adulți, dar mai ales la copii, vederea celor mici fiind într-o continuă dezvoltare până la vârsta de 6 ani. 

Cu toate acestea, 56% dintre români nu știu că un copil ar trebui să meargă la control o dată la 6 luni, până la vârsta de 2 ani, sau măcar la un control, până la vârsta de 3 ani.

Și mai îngrijorător e faptul că nici adulții nu acordă atenție controalelor preventive. Datele ne-au arătat că mai bine 52% dintre români nu obișnuiesc să meargă la controale de rutină, 29% iau în considerare consultul numai când deja văd mai rău și 14% se programează la medic de abia când apar simptome ale bolilor oftalmologice (dureri de cap, ochi uscați, stare de greață). 9% afirmă chiar că nu au ajuns niciodată la medic. 

Românii pot merge la oftalmolog fără bilet de trimitere, în anumite situații, conform Anexei nr.13 la Ordinul MS/CNAS, din iunie 2022. De asemenea, începând din luna octombrie 2022, elevii care au o situație socială specială beneficiază de bonuri în valoare de 200 lei/an, pentru control oftalmologic și/sau achiziționarea unor ochelari de vedere. 

Pe lângă consultațiile oftalmologice regulate, și părinții, și cadrele didactice au un rol extrem de important în depistarea problemelor de vedere la copii. Echipa Dr. Holhoș scoate în evidență câteva semne la care adulții ar trebui să fie atenți: 

    Încruntarea și strângerea ochilor când fac o activitate de aproape;
    Aducerea lucrurilor mult prea aproape de ochi (cărți, fișe, tabletă, așezarea foarte aproape de televizor);
    Acoperirea unui ochi sau înclinarea capului, pentru a focaliza obiectele; 
    Mâncărimi la nivelul ochilor;
    Dureri de cap;
    Dificultăți de concentrare;
    Lăcrimare excesivă;
    Pleoape căzute (ptoză palpebrală);
    Incapacitate de menținere a contactului vizual;
    Sensibilitate la lumină (fotofobie).

Metodologie

Campania de screening gratuit pentru preșcolari s-a desfășurat în perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023. În cadrul acesteia, au fost testați 1150 de copii – 400 din 18 grădinițe din mediul rural și 750 din 12 grădinițe din mediul urban. Tehnologia folosită a fost Plusoptix, un aparat de ultimă generație, special realizat pentru ca micii pacienți să nu simtă niciun disconfort. În urma campaniei, o mare parte dintre părinții ai căror copii au fost depistați cu probleme s-au prezentat cu aceștia la clinicile din rețeaua Dr. Holhoș, pentru efectuarea unor consultații oftalmologice amănunțite. Micilor pacienți li s-a recomandat, în funcție de probleme depistate, ochelari pentru corectarea viciilor de refracție sau scheme de tratament și corecție.

Scopul acestei campanii a fost prevenția și informarea publicului cu privire la importanța corectării viciilor de refracție la o vârstă fragedă, precum și depistarea altor boli de vedere. Rețeaua Dr. Holhoș își propune să lucreze în continuare la creșterea gradului de conștientizare în privința importanței controlului oftalmologic la copii, dorind să realizeze anual campanii de screening gratuit în rândul preșcolarilor.

Despre Srd-media

Prima clinică Dr. Holhoș s-a deschis la Alba Iulia în anul 2011, proiectul fiind realizat cu capital privat integral. Dr. Teodor Holhoș tratează anual peste 10.000 pacienți, și realizează peste 3.000 de operații lunar, cifre în creștere de la an la an. Dr. Teodor Holhoș deține 5 clinici de chirurgie, în Cluj-Napoca, Sibiu, Alba Iulia, Turda și Mediaș și 12 cabinete de optică medicală.

Încă de la deschiderea primei clinici din Alba Iulia, dr. Teodor Holhoș și-a propus să ofere întotdeauna pacienților servicii medicale la standarde europene, alături de echipamente performante, pentru ca intervențiile și investigațiile să fie întotdeauna la cel mai înalt nivel de calitate.

În 2021, dr. Holhoș a inaugurat a patra clinică din rețea, la Sibiu, și a devenit primul chirurg oftalmolog din Transilvania care oferă pacienților operația Presbyond, cea mai complexă operație laser refractivă, dedicată pacienților cu presbiopie, acoperind astfel toate tipurile de operații laser refractive.

În 2022 a fost inaugurată clinica de la Cluj Napoca, unde se utilizează tehnologia SMILE Pro, alături de Presbyond, dar și investigații de top cu aparate de diagnostic ultra performante, cum este MS 39 pentru diagnosticarea keratoconusului incipient.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/srd-media/3-din-10-copii-din-mediul-rural-au-o-problema-oftalmologica-spre-deosebire-de-mediul-urban-unde-doar-1-din-10-intampina-probleme-de-vedere