Cea mai buna tomografie computerizata se efectueaza in Bucuresti!

BUCURESTI - 23 august 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Aceasta metoda revolutionara de investigatie numita tomografie computerizata este incadrata in categoria imagististicii medicale de extrema precizie si rapiditate. Aceasta procedura se bazeaza pe radiatiile X pentru a reconstrui imagini din interiorul corpului uman.

tomografie computerizata

tomografie computerizata

Ce este aceasta procedura prin tomografie computerizata?

In functie de tipul de aparat si de software-ul utilizate, se pot obtine si imagini 3D ale diferitelor parti interne ale omului. Mai mult decat atat, tehnologia revolutionara Siemens Iterative Reconstruction in Image Space (IRIS – Reconstructie iterativa in spatiu de imagine) accelereaza foarte bine reconstructia reducand, in acelasi timp zgomotul de imagine cu aproximativ 25%.

Ce trebuie sa stii inainte de efectuarea unei astfel de examinari?

Primul lucru ce trebuie facut de pacient inainte sa faca o tomografie computerizata va fi sa completeze un formular cu privire la istoricul medical, intolerante, hipersensiblitati, etc., chestionar completat sub atenta indrumare a unui medic specialist care la final va si interpreta ceea ce a scris individul pentru a stabili daca acesta este eligibil sau nu cu o astfel de invetigatie.

Pe langa acest formular, pacientul mai trebuie sa realizeze un alt set de analize de laborator pana sa ajunga in cabinetul medicului specialist.

De asemenea daca pacientul a mai fost supus unor alte tipuri de investigatii ce presupun radiologia cu bariu, acesta este obligat sa aibe intre cele doua examinari cel putin 2-3 zile diferenta.

In anumite cazuri, pentru a reliefa mai bine zona sau organele de interes, medicul poate administra pacientului substanta de contrast, atat pe cale orala cat si prin injectie intravenoasa, in partea secundara a investigatiei. Introducerea acestei substante in organism se face cu scopul de a face mai precisa diagnosticarea si de reduce incertitudinile provocate in anumite cazuri.

Cat dureaza si cat de sigura este aceasta examinare prin tomografie computerizata?

O astfel de tomografie computerizata nu poate dura mai mult de 20 de minute, dar nici mai putin de 10 minute. Nu este de trecut cu vederea nici aspectul suportabilitatii, astfel ca o investigatie de acest tip nu este deloc dureroasa.

Orice tomografie computerizata presupune absorbtia de catre pacient la radiatii X. Chiar daca este vorba despre o doza insemnficanta, daca este executata la intervale de timp acceptabile, necesitatea unei astfel de examinare poate fi hotarata doar de catre un medic specialist in domeniu.
Exista cateva restrictii severe pentru examinarea CT pentru femeile care se afla in 3 luni de sarcina, exceptie facand cazul extrem in care viata mamei depinde de aceasta examinare CT(de exemplu: in cazul unui anevrism cerebral rupt). Datorita acestui lucru este foarte important ca pacienta in cauza sa anunte medicul specialist ca este insarcinata, inainte etapei de pregatire.