Despre endocrinologie si importanta analizelor de rutina

BUCURESTI - 5 iulie 2021

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Ramura medicala ce studiaza fiziologia si patologia sistemului endocrin se numeste endocrinologie.

Informatii generale despre endocrinologie

Medicii specializati in endocrinologie se ocupa cu diagnosticarea, tratarea si prevenirea bolilor glandelor endocrine. Cele mai importante dintre aceste glande sunt hipofiza, glanda pituitara, timusul, tiroida, glandele suprarenale, pancreasul endocrin si gonadele.

De ce este importanta sanatatea sistemului endocrin?

Glandele endocrine, prin intermediul hormonilor pe care ii secreta, “dirijeaza” intreaga activitate a organismului. Hormonii acestora au functii multiple si esentiale in organism, precum:

Mentinerea homeostaziei organismului;

Reglarea metabolismului;

Cresterea si dezvoltarea organismului;

Reproducerea si dezvoltarea caracterelor sexuale.

Daca sistemul endocrin nu functioneaza corespunzator, intreg organismul poate fi afectat. Pentru mentinerea starii de sanatate este important sa va faceti analize de endocrinologie in mod regulat.

Ce simptome pot indica o afectiune ce tine de endocrinologie?

Simptomele si semnele ce pot avea cauze ce tin endocrinologie includ insomnia, oboaseala, transpiratia in exces, palpitatiile, intoleranta la frig, iritabilitatea, parul uscat, tumefierea zonei anterioare a gatului, schimbarile bruste de masa corporala etc.

Daca observati unul dintre aceste simptome este important sa va programati la un consult de endocrinologie pentru depistarea problemei de sanatate si pentru a vi se stabili un plan de tratament eficient.

In plus, nu trebuie neglijate analizele profilactice. Exista anumite probleme medicale care nu au manifestari clinice evidente, dar care va pot pune sanatatea in pericol si care pot fi depistate timpuriu prin consultatii periodice, preventive.

In general, persoanele cele mai afectate sunt cele care au o dieta dezechilibrata, o viata sedentara si anumite obiceiuri nesanatoase, precum fumatul si consumul de alcool. De asemenea, factorii genetici si factorii de mediu pot influenta sansele de aparitie a unei boli a sistemului endocrin.

Ce afectiuni pot fi detectate in urma unui consult de specialitate?

In cadrul unui consult vi se pot realiza anumite teste de rutina, cu ajutorul carora pot fi detectate afectiunile endocrinologice. Cele mai comune afectiuni sunt diabetul, tulburarile de ciclu menstrual, obezitatea, disfunctiile tiroidiene (tiroidita imuna, hipotiroidismul, hipertiroidismul), osteoporoza, osteopenia, spasmofilia si asa mai departe.

Unele din aceste boli pot avea manifestari severe. Din aceasta cauza, este esential sa nu ignorati simptomele si sa va prezentati cat mai curand in cadrul unui cabinet de endocrinologie.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/suits-advertising/despre-endocrinologie-si-importanta-analizelor-de-rutina