SOLICITAND CONCURSUL UNUI MEDIATOR, MEMBRU AL UNIUNII MEDIATORILOR BANCARI, POTI EVITA INSOLVENTA, FALIMENTUL SAU EXECUTAREA SILITA

BUCURESTI - 18 octombrie 2010

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

Cum este mai bine pentru o firma care are datorii si in cazul in care creditorul principal si-a declarat intentia de a solicita insolventa debitorului?

Concret:

1) de a astepta sa ceara ei insolventa sau sa declare firma debitoare cererea respectiva?

2) in cat timp de la depunerea cererii de insolventa se face inventarierea bunurilor firmei si se numeste lichidator sau un nou administrator?Si cum se va proceda atunci?

3) daca firma debitoare nu doreste falimentul ci se afla in imposibilitatea platii datoriilor datorita unor conditii contractuale financiare care nu au putut fi respectate si doreste sa propuna un plan de reorganizare - ce presupune acest lucru si cine il va face?

4) cum se poate dovedi faptul ca firma creditoare ( firma care inchiriaza spatii intr-un centru comercial) a incheiat un contract cu un chirias ( sau chiar mai multi) cu anumite clauze financiare stiind de la inceput ca acestea nu vor putea fi respectate de catre chiriasi datorita mediului intern care nu asigura potentialul presupus al afacerilor?

5) in cazul in care asociatii firmei SRL au retras pe parcursul derularii contractului de inchiriere diverse sume din contul asociatilor , reprezentand restituiri din sumele imprumutate inutil firmei la deschidere - poate acest aspect sa fie considerat rea intentie in privinta platii datoriilor reprezentand chiria spatiului?

6) in cazul in care debitorul principal introduce insolventa atunci asociatii care mai au de recuperat din firma aceste sume se pot declara si ei creditori si pot sa recupereze banii respectivi?

Acestea sunt cateva din intrebarile pe care si le poate pune orice debitor sau creditor aflat in dificultate de plata ori recuperare a unei datorii.

Cert este ca, criza i-a adus pe romani in sapa de lemn, multi dintre acestia datorita scaderilor salariale ori a pierderii locurilor de munca sunt in imposibilitatea de a - si mai plati ratele la banca fiind in pericol sa-si piarda casele, terenurile ori masinile, iar multe dintre societatile comerciale si-au inchis portile intrand in insolventa s-au declarandu-se falimentare.

Scopul fecaruia, persoane fizice ori juridice, il reprezinta gasirea unei solutii viabile pentru redresare, in vederea acoperirii in timp cat mai scurt si in proportie cat mai mare a datoriilor acumulate.

Odata cu masurile de austeritate, a iesit la iveala o noua profesie: cea de mediator specializat in medierea litigiilor dintre clienti si institutiile financiar bancare.

Medierea financiar bancara este un mecanism de evitare si diminuare a colapsului financiar si consta intr-o intelegere intre debitor si creditor in ceea ce priveste modul in care debitorul, aflat in dificultate financiara, isi va plati datoriile.

Debitorul trebuie sa-si anunte din timp creditorii cu privire la faptul ca are dificultati si sa le ceara sansa de a se redresa, propunandu-le un plan concret si coerent de reorganizare in acest sens.

Creditorii trebuie convinsi sa accepte planul propus, precum si faptul ca si-ar putea primi banii in conditii mai avantajoase in cazul intelegerii dintre ei intervenita la finele procedurii de mediere, decat in cazul insolventei, al falimentului ori al executarii silite.

Numai daca procedura de mediere esueaza si in cadrul ei nu se ajunge la un compromis, se va trece la insolventa, faliment ori executare silita.

In vederea declansarii procedurii de mediere, creditorul sau debitorul poate solicita concursul unui mediator, membru al Uniunii Mediatorilor Bancari care, la randul sau cere acordul celei lalte parti.

Partea solicitata dandu-si acordul prin semnarea contractului, mediatorul declanseaza procedura de mediere. In cazul in care, partea careia i sa cerut acordul nu consimte, medierea se considera neacceptata.

Cand ambele parti doresc sau isi propun sa urmeze procedura medierii, creditorul si debitorul de comun acord isi aleg unul sau mai multi mediatori, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari si in baza acordului scris al acestora, este declansata procedura medierii

Onorariul mediatorului va fi stabilit prin negociere cu debitorul si creditorul, avadu-se in vederea complexitatea litigiului, timpul acordat, numarul sedintelor, valoarea litigiului etc si va fi suportat de catre parti in mod egal ori cum convin partile.

Daca legea nu prevede altfel, partile - debitorul sau creditorul - pot recurge la mediere inainte sau/ori dupa declansarea procedurii de insolventa sau in faza de executare silita, in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte izvorate din contractele de credit.

Medierea are loc, de regula, la sediul mediatorului, sediul Uniunii Mediatorilor Bancari sau in alt loc stabilit de comun acord de catre mediator cu banca sau firma creditoare si debitorul persoana fizica sau juridica.

Pe timpul desfasurarii procesului de mediere, reprezentantul bancii sau firmei creditoare si debitorul, au dreptul sa fie asistati de avocat(i) sau de alte persoane(pentru debitor pe baza de procura speciala), in conditiile stabilite de comun acord.

Intre mediator, pe de o parte, creditor si debitor aflati in litigiut, pe de alta parte, se incheie Contractul de mediere.

Daca, pe parcursul medierii, apare o situatie de natura sa afecteze scopul acesteia, neutralitatea sau impartialitatea mediatorului, acesta este obligat sa o aduca la cunostinta reprezentantului creditorului si debitorului, care vor decide asupra mentinerii sau denuntarii contractului de mediere.

Cand creditorul si debitorul au ajuns la o intelegere, se redacteaza un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestia in baza caruia, la sediul creditorului ori al debitorului, se intocmeste un act aditional la contractul initial de imprumut, dupa caz, a carei respectare devine obligatorie atat debitorului cat si creditorului, ne mai fiind necesar a fi supus autentificarii notarului public sau verificarii instantei de judecata, dupa caz....

Astfel, atat creditorul cat si debitorul, folosind procedura medierii pot deveni ei insusi judecatorii propiei lor cauze, ne mai fiind nevoie de proceduri costisitoare ca timp, onorarii experti, lichidatori, executori judecatoresti etc.

Despre Tatu Tudor - Birou Mediator

Comunicatul se adreseaza tuturor canalelor media
Uniunea Mediatorilor Bancari
Bucuresti, B-dul Chisinau Nr.8,Sectorul 2