UE planuieste sa interzica tigara electronica si sa creasca vanzarile de tutun cu pretul sanatatii publice

BUCURESTI - 20 decembrie 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Administratie Publica, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Sanatate

Uniunea Europeana planuieste sa limiteze accesul la alternativele mai sigure pentru tigarile din tutun, cum este tigara electronica, chiar daca acest lucru conduce la protejarea vanzarilor de tigarete din tutun si la deteriorarea sanatatii publice.

Tigara Electronica Nr1

Alege tigari electronice de calitate!

www.tigaraelectronica-nr1.ro

Ieri, 19 decembrie 2012, Uniunea Europeana a dat un comunicat de presa prin care instiinta publicului cu privire la noile prevederi ale Directivei Anti-tutun. Aceasta directiva, la stadiu de propunere, include si cateva interdictii pentru industria de tigari electronice, care ii vor afecta inclusiv pe vaperi cat si pe restul lumii.

Propunerea prevede ca NCP (produse care contin nicotina, inclusiv tigara electronica), care au fie un nivel de nicotina mai mare de 2 mg, o concentratie mai mare de 4 mg pe ml de nicotina sau a caror utilizare preconizata rezulta o concentratie plasmatica maxima care depaseste 4 mg pe ml pot fi introduse pe piata numai in cazul in care au fost autorizate ca produse medicale pe baza calitatii, sigurantei si eficacitatii lor, precum si cu o balanta pozitiva risc/beneficii. NPC cu niveluri de nicotina sub acest prag pot fi vandute ca produse de larg consum cu conditia ca ele sa aibe un avertisment de sanatate adoptat. Pragul de nicotina identificat in aceasta propunere a fost stabilit prin luarea in considerare a continutului de nicotina a medicamentelor (terapii de inlocuire a nicotinei) pentru renuntarea la fumat, care au primit deja autorizatia de piata in conformitate cu legislatia medicamentelor.”

Lasand la o parte intentiile bune ale UE, aceasta directiva urmareste defapt interzicerea utilizarii de tigari electronice. Concentratia de nicotina tipica, la nivel scazut, dintr-un elichid este de 12 mg, dar poate ajuta si pana la 24 de mg. Nicotina trebuie sa fie la aceasta concentratie pentru a fi un substituient eficient pentru fumat. Elichidul pentru tigara electronica cu o concentratie de nicotina de 4 mg/ml sau mai putin, ar fi practic inutil. Fumatorii ar simti in continuare nevoia de fumat.

Optiunea pentru ca tigarile electronice sa fie testate clinic ca dispozitive medicale este disponibila. Pe langa faptul ca acestea nu sunt dispozitive medicale, procesul ar dura ani de zile si costurile ar fi de milioane de euro. Tigarile electronice vor disparea de pe piata in acest timp iar extremistii anti-tutun, precum si companiile farmaceutice, vor avea grija sa fie definitiv.

Organizatiile pro tigara electronica precum si alti sustinatori au declarat deja ca planuiesc sa lupte impotriva acestei directive care nu este altceva decat un abuz al UE. Printre sustinatori sa numara si Marea Britanie, unde exista deja 700.000 de vaperi, si probabil ca si Germania, unde numarul vaperilor depaseste 2 milioane.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tigara-electronica/ue-planuieste-sa-interzica-tigara-electronica-si-sa-creasca-vanzarile-de-tutun-cu-pretul-sanatatii-publice