Un nou studiu arata ca vaporii de la tigara electronica sunt mult mai putin citotoxici decat fumul de tigara

BUCURESTI - 26 iunie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Sanatate, Social, Stiinta / Cercetare, Tehnologie

Live site

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori italieni si greci, sub conducerea Dr. Konstantinos Farsalinos, publicat saptamana trecuta in revista Inhalation Toxicology, arata ca vaporii de la tigara electronica sunt mult mai putin citotoxici (daunatori pentru celule), decat fumul de tutun.

Tigaraelectronica-NR1

Tigaraelectronica-NR1

 Alege tigari electronice de calitate! 

www.tigaraelectronica-nr1.ro

Studiul a examinat efectul vaporilor de la 21 de branduri diferite de tigari electronice asupra cresterii fibroblastelor in culturile de celule, in comparatie cu tigarile din tutun. Acesta este un test de laborator, care detecteaza daca o substanta cauzeaza sau nu deteriorarea celulelor si, prin urmare, inhiba cresterea celulelor.

La cea mai mare dilutie, 20 dintre cele 21 de branduri de tigari electronice nu au prezentat semne de citotoxicitate. Un brand a aratat semne de citotoxicitate la cea mai mare dilutie, dar nu la orice dilutii mai mici. Chiar si la aceasta dilutie ridicata, citotoxicitatea a fost de doua ori mai mica decat la tigarile din tutun. In schimb, fumul de tutun a fost citotoxic incepand cu al treilea nivel de diluare.

Cercetatorii au declarat: „Principalul rezultat au studiului nostru este ca doar 1 din cele 21 de e-lichide de tigari electronice examinate a avut efecte citotoxice asupra fibroblastelor cultivate, conform definitiei protocolului. Fumul de tigara a avut efecte citotoxice semnificative, iar viabilitatea fibroblastelor a fost semnificativ mai mica, la toate concentratiile, in comparatie cu tigarile electronice.”

Concluzia cercetatorilor: „Acest studiu arata ca vaporii de la tigara electronica sunt semnificativ mai putin citotoxici decat fumul de tigara.”

Studiul aduce inca o dovada ca utilizarea tigarilor electronice este mult mai sigura decat a tigarilor din tutun.

Singurul brand de tigari electronice care a aratat efecte de citotoxicitate a fost un e-lichid cu aroma de cafea. Dr. Farsalinos impreuna cu colegii sai, au subliniat ca este destul de probabil ca citotoxicitatea sa fie rezultatul aromei, mai degraba decat restul componentelor care se gasesc in majoritatea e-lichidelor de tigari electronice, intrucat prelucrarea boabelor de cafea a fost demonstrat ca duce la degradarea produselor care prezinta citotoxicitate. De asemenea, ei subliniaza ca, chiar si pentru acest brand, "efectul citotoxic ... a fost gasit doar la cea mai mare concentratie, si, chiar si la aceasta concentratie, viabilitatea fibroblastelor a fost de 795% mai mare in comparatie cu tigarile din tutun."

Este pur si simplu de neconceput ca oficialii UE, precum si alte autoritati de decizie, sa argumenteze ca tigarile electronice nu sunt decat o alta forma de fumat sau ca aceste produse sunt la fel de daunatoare ca si tigarile clasice. Acest studiu, precum si multe altele, dovedesc foarte clar ca tigarile electronice sunt mult mai sigure decat tigarile clasice. Exista o mare diferenta intre cele doua, iar aceasta diferenta ar putea fi cea dintre viata si moartea a sute de mii de fumatori!