Ce conditii trebuie sa ofere un camin de ingrijire pentru a furniza servicii de calitate

BUCURESTI - 16 ianuarie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Ingrijirea persoanelor in varsta si a celor cu nevoi speciale a devenit o preocupare de baza a societatii in care traim. Daca in tarile dezvoltate aceasta problema este sustinuta cu investitii masive si o infrastructura bine pusa la punct, in Romania pasii in domeniu sunt mici, dar incep sa-si arate eficienta.

camin batrani bucuresti

camin batrani bucuresti

De aceasta problema se ocupa serviciile de asistenta sociala. Acestea sunt o componenta a sistemului de protectie sociala si cumuleaza un ansamblu de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor permanente sau temporare ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.

Acest serviciu are ca obiectiv principal protejarea persoanelor care, datorita unor motive de natura fizica, psihica, sociala sau economica, nu au posibilitatea sa isi asigure nevoile sociale, sa isi dezvolte propriile capacitati pentru integrare sociala.

Conform prof. dr. Catalina Tudose, presedinta Societatii Romane Alzheimer, numarul persoanelor diagnosticate cu Dementa Alzheimer in Romania depaseste 300 000. Daca ne raportam si la celelalte forme de dementa, dintre care cea post accident vascular este cea mai frecventa, observam ca doar aceste afectiuni provoaca dependenta de ingrijiri pentru un numar impresionant de persoane. Cum numarul afectiunilor care pot duce la aceste nevoi speciale este mult mai mare, realizam ca serviciile de specialitate din Romania sunt depasite.

Statul administreaza peste 100 de institutiii de ingrijire a persoanelor cu nevoi speciale, fie ca este vorba de camine de ingrijire, centre de zi sau camine spital. In ultimii ani, in aceasta activitate s-au implicat numeroase organizatii private, astfel incat daca esti atent, poti alege, pentru persoanele care au nevoie de astfel de ingrijiri, institutii care ofera servicii la nivelul celor din restul Europei.

Nevoia de astfel de centre este una in continuare extrem de crescuta. Se estimeaza ca doar in zona Bucurestiului sunt circa 30 000 de persoane care sunt in cautarea unor persoane care sa asigure ingrijiri la domiciliu sau a unor institutii unde sa beneficieze de ingrijiri profesioniste. O solutie pentru aceste probleme sunt azilele de batrani din Bucuresti care sunt administrate in regim privat.

In special institutiile care au fost autorizate in ultimii ani pun la dispozitia clientilor cazare si servicii la cele mai inalte standarde, in care bunastarea persoanelor institutionalizate si mentinerea starii lor de sanatate sunt principalele preocupari. Conditiile de cazare sunt unele dintre cele mai bune oferind confort asemanator cu cel din hotelurile de 3 si 4 stele, in functie de bugetul de care beneficiaza persoana asistata. Indiferent de acesta, camerele cu 1, 2, 3 sau 4 locuri sunt dotate cu paturi confortabile, cu saltele si lenjerie tratate antialergenic, cu televizor racordat la retele de cablu si grupuri sanitare generoase, cu spatiu si cu facilitati pentru persoanele cu dificultati de miscare. Cele din urma beneficiaza si de paturi dotate cu accesorii necesare pentru mobilizare si pentru asigurarea unei minime independente.

Asistenta medicala este asigurata permanent, de cadre medicale specializate in ingrijirea persoanelor cu nevoi speciale. Acestea exercita o atenta monitorizare a rezidentilor, administrarea corecta si la timp a medicamentelor prescrise si pastrarea unui tonus fizic si psihic de calitate. In unele centre de ingrijire, persoanele asistate beneficiaza de servicii de kinetoterapie si salinoterapie.

Asigurarea nevoilor persoanelor aflate in ingrijire este un alt aspect atent monitorizat in centrele private. Bucatariile acestora sunt echipate dupa cele mai inalte standarde si beneficiaza de personal specializat care poate asigura diete personalizate, respectand recomandarile facute de medici. Ingrijirea efectiva a rezidentilor este asigurata cu infirmiere instruite pentru a lucra cu persoane cu nevoi speciale.

O atentie deosebita este acordata activitatilor de ordin social. Dincolo de crearea unui mediu sigur si prietenos care sa dea senzatia de ,,acasa”, rezidentii din aceste centre pot participa la activitati recreative, sociale sau pot primi vizitele familiei. Acestea din urma sunt extrem de importante pentru mentinerea unei stari psihice cat mai bune a persoanelor institutionalizate. In cazul in care membrii familiei sunt la distante mari si nu pot efectua vizite, contactul este facilitat prin conexiune de internet.

Timpul petrecut in natura este foarte important pentru rezidentii din caminele de ingrijire. Cele mai multe dintre ele au amenajate spatii verzi, iar locatarii pot participa la ingrijirea acestora daca doresc si starea de sanatate le permite.

In Romania, ideea de a interna o persoana draga intr-o astfel de institutie de ingrijire este ultima pe lista. Totusi, cu un buget acceptabil si cu implicarea familiei, viata intr-un centru de ingrijire poate aduce satisfactii celor care au nevoi speciale, atunci cand familia nu se poate ocupa personal de acestia.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tipzor-gamming-advertising-srl-d/ce-conditii-trebuie-sa-ofere-un-camin-de-ingrijire-pentru-a-furniza-servicii-de-calitate