5 sfaturi pentru a accelera recuperarea de la rinoplastie

Timisoara - 21 decembrie 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Rinoplastia nu reprezintă doar o simplă intervenție chirurgicală, ci un proces evolutiv al cărui rezultat final este dezvăluit încet pe o perioadă de luni.

Așa cum procedura de rinoplastie va aduce o schimbare dramatică a aspectului feței, este, de asemenea, un eveniment major pentru nasul în sine, care necesită timp pentru a-și vindeca țesuturile delicate, cartilajul și osul.

În continuare câteva sfaturi pentru accelera timpul de recuperare după rinoplastie.

1. Ascultă-ți medicul chirurg

În primul rând, este esențial să urmezi instrucțiunile medicului tău. Ai putea citi peste 100 de articole precum acesta despre recuperarea rinoplastiei, dar nimic nu se compară cu informațiile pe care le vei primi de la medicul chirurg. Vei primi instrucțiuni specifice cu privire la ce medicamente să iei, când să le iei, cum să ai grijă de zona afectată pentru a preveni infecția și când va trebui să revii la control.

2. Poziția corectă pentru somn

Dormitul pe lateral după rinoplastie nu este doar inconfortabil - îți poate prelungi timpul de recuperare provocând vânătăi și umflături suplimentare. Mai mult decât atât, îți poate remodela și deplasa nasul. 

Pentru a evita acest lucru, va trebui să îți menții capul ridicat noaptea timp de 6 săptămâni după operație. Una dintre cele mai simple modalități de a face acest lucru este să îl sprijini pe două sau trei perne sau să folosești un suport pentru pat reglabil. 

3. Mai multă odihnă

Congestia pe care o vei simți după operație poate face mai dificil somnul, dar odihna este o parte vitală a procesului de recuperare. Corpul tău folosește energie pentru a se vindeca singur, iar somnul bun de șapte sau opt ore în fiecare noapte îi dă corpului tău timp pentru a restabili acea energie.

4. NU îți sufla nasul

După operație, vei experimenta o congestie timp de câteva săptămâni, poate chiar câteva luni. Acest sentiment este cauzat de țesuturile nazale umflate. Rezistă dorinței de a îți sufla nasul și discută cu medicul chirurg despre utilizarea unui spray nazal salin care poate hidrata ușor pasajele nazale până când umflătura dispare. Poți relua această procedură după 6 săptămâni de la operația de rinoplastie.

Cum facem în cazul strănutului? Nu putem alege să nu strănutăm. În schimb, încearcă să strănuți pe gură în loc de nas. Sună un pic primitiv, dar este mai bine decât să îți deteriorezi pasajele nazale fragile și să încetinșeti timpul de recuperare a rinoplastiei.

5. Evită exercițiile fizice intense

La majoritatea pacienților, durează aproximativ 6 săptămâni pentru ca oasele nazale să se vindece după o intervenție chirurgicală. În acest timp, ar trebui să eviți exercițiile fizice intense. Chiar și mișcările care par inofensive, cum ar fi exerciţiile de stretching, ridicările sau aplecările, pot provoca umflarea nazală, vânătăi și durere. Așteaptă până când medicul chirurg îți dă undă verde pentru a relua activitatea fizică normală cu care ești obișnuit.

Află mai multe despre rinoplastie

Procesul de recuperare a rinoplastiei este diferit pentru fiecare pacient. Dar, din momentul în care programezi prima consultație la Centrului de Excelență POGANY, medicul chirurg ales te va ghida la fiecare pas de-a lungul procesului. Dacă ai întrebări despre recuperare sau despre procedura în sine, nu ezita să ne suni sau să completezi online formularul nostru de contact.