Cum sa faci bani din pungi de plastic

BUCURESTI - 10 martie 2014

Comunicat tip General in Afaceri

Carburantul, un alt mod pentru reciclarea pungilor din plastic

Cu toate ca pare o idee incredibila si prea putin realizabila la prima vedere, tonele de pungi plastic banana sau de tip maieu poluatoare, ar putea deveni o resursa reutilizabila. Explicatia se datoreaza unor procese chimice puse in practica si perfectionate de catre o echipa de cercetatori americani si indieni.

Pungi plastic personalizate

Pungi plastic personalizate

Imaginatia si puterea de creatie a creierul uman, asa cum ne-am obisnuit deja, nu cunoaste limite. Iar cand vine vorba despre ideile revolutionare, unele pot fi considerate de-a dreptul geniale.

Geniala am putea considera si ideea ce le-a venit unora de a inventa o tehnologie care sa transforme orice pungi, in carburant. Sintetizand descoperirea propriu-zisa si rezultatul acesteia, putem afirma ca prin reciclarea de pungi plastic, vom putea obtine diverse tipuri de combustibil.

Rezultatul este promis de catre o echipa de oameni de stiinta domiciliati pe ”noul continent”. Cercetatorii de la Sustainable Technology Center au elaborat si pus in aplicare un proces in masura sa transforme ”colectiile” de pungi plastic banana sau maieu, in combustibili si alte produse utile.

Adevarul este ca dintotdeauna, adica de cand exista pe piata, pungile din plastic au reprezentat o problema. Au fost mereu considerate o sursa poluanta, acestea decorand fara menajamente, din abundenta, orice intindere de apa si palma de uscat.

In prezent, aceleasi pungi din plastic maieu si banana, indiferent de dimensiuni sau de grafica, au ajuns sa fie puse la zid in numeroase tari industrializate. Din Europa, pana pe continentul american, facand apoi inconjorul lumii, convingerile ecologistilor continua sa se lupte din rasputeri cu producatorii de pungi.

Una dintre posibilitatile ce le va permite acestora din urma sa ramana pe piata, este reprezentata de tehnologiile pentru reciclare si refolosire. Astfel, in loc de poluatori indestructibili si inestetici, toate aceste pungi plastic banana si de tip maieu isi vor fi gasit un statut complet diferit, acela de resursa reutilizabila.

In urma studiilor focalizate pe gasirea unor solutii practice pentru refolosirea sacilor si a pungilor din polietilena, noua tehnica de conversie garanteaza obtinerea energiei la un cost destul de acceptabil. Aceasta concluzie reiese din explicatia oferita intr-un articol destul de explicit, publicat in revista Fuel Processing Technology.

Oamenii de stiinta explica pe larg cum este posibila transformarea unor pungi plastic maieu si banana, prin intermediul procesului de piroliza (procedura prin care substantele organice, in prezenta temperaturilor foarte inalte, pot fi descompuse sau transformate).

In absenta totala a oxigenului, procesul are ca rezultat preschimbarea plasticului. Mai exact, din intreaga cantitate de pungi din plastic recuperate prin punctele de colectare a gunoiului reciclabil sau menajer, se poate obtine pana la 80 % combustibil.

Pentru ca omul de rand, dar si cei care nu prea au urechi sa auda, sau mai bine-zis ”carcotasii”, sa inteleaga unde este avantajul, acelasi studiu, postat in publicatia de specialitate, compara gradul de rentabilitate si eficienta tehnologiei de reciclare. Astfel, in urma procesului de distilare a petrolului, carburantul sau produsul final reprezinta doar 50 – 55 % din materia prima utilizata. Iar pana la cele 80 de procente ce intruchipeaza randamentul unei materii prime mult prea mult contestate si controversate la nivel global, raman nici mai mult, nici mai putin decat 30 de procente diferenta.

Prin urmare, sa fie oare atata de inutila si de poluatoare viata ”saracelor” pungi din plastic personalizate, huiduite de ecologisitii convinsi? Un lucru este aproape cert: rentabilitatea materiei prime reprezentata de sacii din HDPE sau LDPE intrece cu mult rentabilitatea resursei limitate deja, care este petrolul.

Asteptam sa vedem ce se intampla si pe taram autohton in ce priveste soarta unor produse multifunctionale, adica a milioanelor de pungi din plastic personalizate. Compania Total Gama Prod, cu vechime in producerea si distribuirea de pungi plastic maieu si banana, se numara printre sustinatorii acestor tehnologii inovative de reciclare. www.pungi-plastic.com 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/total-gama-prod/cum-sa-faci-bani-din-pungi-de-plastic