REZOLVAREA ECUATIEI: Nevoi punctuale + buget restrictiv + X = continuarea procesului de dezvoltare a angajatilor

BUCURESTI - 2 februarie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Nevoia de crestere a productivitatii orienteaza organizatiile catre optimizarea proceselor si prioritizarea competentelor manageriale care trebuie dezvoltate si urmarite. Intr-un mediu in continua schimbare, a venit si vremea imbunatatirii calitatii relatiilor cu clientii, pentru a-i pastra si dezvolta pe cei existenti. Prin urmare, e timpul continuarii procesului de dezvoltare a angajatilor, DAR in functie de nevoi punctuale si buget. E vremea cursurilor deschise.

Mediul de afaceri se schimba cu o rapiditate uimitoare, obiectivele de business trebuie atinse in ciuda presiunii factorilor externi, intalnim situatii in care companiile sunt nevoite sa reduca bugetele alocate programelor de training.

Printre solutiile pe care le propune United Business Development pentru acest inceput de an figureaza si organizarea unor sesiuni de cursuri deschise. Acestea reprezinta o alternativa viabila in contextul economic actual, pentru ca permit continuarea procesului de dezvoltare a angajatilor in functie de necesitati punctuale si buget, la momentul pe care managerii il considera ca fiind oportun.

Pentru luna februarie, am inserat in calendar un curs de Rezolvarea problemelor si luarea deciziilor (9-11 februarie). “Rezultatele pe care oamenii le obtin aplicand conceptele KT in practica raman atuul principal – costuri mai mici, performanta marita, o echipa flexibila si motivata”, afirma Calin Cavaleru, senior trainer&consultant Kepner-Tregoe Romania.

Am adaugat si un curs de Activating Change (26-27 februarie), deoarece asa cum sustine trainerul Alis Lupu de la AchieveGlobal: „Managerii descopera ca oamenii nu sunt flexibili in momentul in care compania trece printr-o criza legata de reorganizare, schimbare de strategie, redefinire a activitatii sau serviciilor etc. Atunci este momentul in care isi pun intrebarea ce ar trebui sa faca pentru a-i atrage de partea lor si pentru a-i implica in schimbare.“ Activating Change reprezinta un set de instrumente necesare implementarii unui proces de schimbare in contextul unui mediu de afaceri complex, ce impune obtinerea unor rezultate concrete, masurabile, intr-un ritm foarte alert.

Valoarea adaugata pe care cursul de Project Management (23-25 februarie, 25-27 martie) de la Kepner-Tregoe o aduce pe piata romaneasca este data de urmatoarele aspecte: „Abordeaza proiectul ca proces, asa cum se desfasoara el in practica, ajuta la intelegerea de ansamblu a proiectului, inainte de a se cheltui bani, imbunatateste abilitatile de organizare, planificare si control”, explica Ciprian Cucu, Business Development Manager la Kepner-Tregoe.

Obiectivul cursului de Vanzari profesionale intr-un mediu competitiv (12-13 martie) este „sa ofere vanzatorilor un instrument cu ajutorul caruia sa planifice abordarea unui cont si sa-si creeze toate premisele de a castiga acel cont in fata unui competitor; fara sa scada pretul sau sa faca rabat la calitate”, afirma Filip Marinica-Grando, Business Development Manager la AchieveGlobal.

Essentials of ROI Methodology (18-20 martie) „ofera specialistilor in resurse umane posibilitatea de a invata cum pot adresa, folosind o abordare credibila, precisa si fezabila, aspecte ce tin de responsabilitatea pe bugete pentru toate tipurile de organizatii”, clarifica Urania Cremene, trainer UBD si „pionierul” implementarii metodologiei ROI in Romania.

Despre United Business Development

Carte de vizita: United Business Development (www.ubd.ro) este furnizorul de training si consultanta cu o activitate de 12 ani pe piata din Romania. Are in componenta diviziile AchieveGlobal (www.achieveglobal.ro), Kepner-Tregoe (www.kepner-tregoe.ro) si ROI Institute (www.roiinstitute.ro).

Anca Purdel, Open Seminars Project Manager
Str.Bucur, nr.2, sector 4, Bucuresti
anca.purdel@achieveglobal.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/united-business-development/rezolvarea-ecuatiei-nevoi-punctuale-buget-restrictiv-x-continuarea-procesului-de-dezvoltare-a-angajatilor