COMUNICAT DE PRESA

BUCURESTI - 11 martie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

Codul Muncii, îngropat de Guvern


Uniunea Naţională a Patronatului Român consideră că amânarea aprobării proiectului de Cod al Muncii pentru anul viitor denotă lipsa de consecvenţă a Guvernului în asumarea unor decizii economice şi dă un semnal îngrijorător pentru investitorii din România.

COMUNICAT DE PRESA

Guvernul României a propus la începerea negocierilor un grafic al punerii în aplicare a noului Cod al Muncii.
Potrivit graficului amintit pe data de 17 martie proiectul urma sa fie transmis Guvernului iar la 1 iulie 2005 era programată intrarea lui în vigoare.
Observăm cu îngrijorare că, după primele mişcări de protest ale sindicatelor, aprobarea şi intrarea în vigoare a actului normativ a fost amânată pe termen nelimitat. UNPR consideră că această decizie afectează grav credibilitatea Guvernului în faţa investitorilor. Credem că prioritatea principală a Executivului nu trebuie să fie crearea unei imagini pozitive în perspectiva alegerilor anticipate, prin evitarea conflictelor sociale, ci asigurarea unui mediu economic stabil care să încurajeze investiţiile în România.
Propunerea patronatelor de Cod al Muncii respectă directivele europene în materie de sănătate şi protecţia muncii şi nu diminuează drepturile angajaţilor aşa cum au susţinut în nenumărate rânduri liderii principalelor confederaţii sindicale din România. Credem că liderii sindicali ar trebui să renunţe la ameninţările de stradă care s-au transformat deja într-un şantaj politic. Uniunea Naţională a Patronatului Român doreşte un dialog adevărat, desfăşurat la masa tratativelor, nu în stradă.
UNPR este singura organizaţie patronală care a lansat încă din 2003 o propunere de modificare a Codului Muncii şi va susţine în continuare adoptarea unui cadru legislativ care să permită crearea condiţiilor necesare fidelizării forţei de muncă şi întărirea competitivităţii resurselor umane, în conformitate cu directivele Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
„Credem într-o piaţă a forţei de muncă echilibrată în care atât angajatorii cât şi angajaţii să-şi poată manifesta în mod corect interesele. Vrem să avem în România o clasă de mijloc care să se poată adapta condiţiilor din Uniunea Europeană atât ca nivel de competitivitate a produselor cât şi ca salarizare. Nu în ultimul rând, demersul nostru trebuie să fie îndreptat spre diminuarea consecinţelor negative pe care le are actualul Cod al Muncii şi care pot duce la falimentul unui număr important de societăţi după 2007“, a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.



Departamentul de Comunicare şi Imagine

Despre Uniunea Nationala a Patronatului Roman

DESPRE UNPR

U.N.P.R. este o organizaţie reprezentativă la nivel naţional. Este constituită din 11 patronate regionale cu patrimoniu propriu şi personalitate juridică. Din U.N.P.R. mai fac parte şi asociaţii profesionale din diverse domenii de activitate, reprezentând ramuri şi subramuri ale economiei naţionale.
Pe plan internaţional, U.N.P.R este membru partener a Confederatiei Constructorilor din Europa (European Builders Confederation) şi membră a Uniunii Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din cadrul Partidului Popular European (SME Union of EPP), una dintre cele mai importante organizaţii ale IMM-urilor din Uniunea Europeană. De asemenea, U.N.P.R. este reprezentată de un delegat permanent la Bruxelles, care păstrează legătura cu toate patronatele din ţările membre ale Uniunii Europene.

Andrei Chirica,
asistent de relatii publice
andreic@romerica.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/uniunea-nationala-a-patronatului-roman/comunicat-de-presa23