COMUNICAT DE PRESA

BUCURESTI - 31 martie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

Fisiere atasate:

4622-amendamente.doc

UNPR doreşte un rol activ al patronatelor în rezolvarea problemelor de mediu


Uniunea Naţională a Patronatului Român salută decizia Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European de a-şi da avizul pentru aderarea României la 1 ianuarie 2007. Considerăm că decizia parlamentarilor europeni este un semnal pozitiv pentru investitorii din România şi va duce la o creştere a stabilităţii economice în perioada următoare.

COMUNICAT DE PRESA

Decizia europarlamentarilor nu trebuie să fie considerată un cec în alb pentru România. Amendamentele propuse arată că autorităţile de la Bucureşti trebuie să depună eforturi substanţiale în îndeplinirea obligaţiilor asumate la nivel european. Pe lângă problemele ridicate de libertatea presei, concurenţă şi justiţie, parlamentarii europeni au avertizat în privinţa nivelului redus de implementare a reformelor impuse de capitolul „Mediu“.
România este aspru criticată pentru slaba implementare a normelor europene în domeniul protecţiei mediului de către membrii Grupului Ecologist din Parlamentul European. Amendamentele formulate ieri în Parlamentul European de ecologişti vizează în primul rând progresele foarte mici făcute în acest domeniu, perioadele mari de tranziţie şi proiectul Roşia Montană asupra căruia planează mari semne de întrebare din partea oficialilor europeni. Potrivit amendamentului 29 formulat de Joost Lagendijk şi Heide Ruhle, membri ai grupului ecologist, se cere Comisiei şi autorităţilor române să ia măsurile necesare pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă în acest domeniu. Aceştia au solicitat o analiză a impactului de mediu şi a riscurilor pe care le va implica o eventuală exploatare minieră în zona Roşia Montană. Potrivit oficialilor europeni rezervele energetice insuficiente, sistemele de încălzire ineficiente şi închiderea minelor sunt probleme pe care România trebuie să le rezolve de urgenţă.
Uniunea Naţională a Patronatului Român îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa capacităţii administrative a actualului Guvern de a implementa programele de mediu şi a accelara reforma în acest domeniu. De aceea, facem un apel către toate organizaţile neguvernamentale pentru a veni alături de UNPR pentru dezvoltarea unor proiecte viabile de mediu care vor permite atingerea gradului de competitivitate cerut de Uniunea Europeană.
„În momentul de faţă mai puţin de 30% dintre agenţii economici respectă standardele de producţie ale UE şi normele de mediu impuse. De aceea, agenţii economici din România trebuie să aibă ca prioritate în următorii trei ani retehnologizarea şi modernizarea capacităţilor de producţie pentru a putea face faţă standardelor Uniunii Europene“ a declarat Marian Petre Miluţ, preşedinte UNPR.

Amendamentele Comisiei de Afaceri Exterene a Parlamentului European le puteţi găsi pe adresa de Internet a UNPR, www.unpr.ro


Departamentul de Comunicare şi Imagine







Despre Uniunea Nationala a Patronatului Roman

DESPRE UNPR

UNPR este o organizaţie reprezentativă la nivel naţional. Este constituită din 10 patronate regionale cu patrimoniu propriu şi personalitate juridică. Din U.N.P.R. mai fac parte şi asociaţii profesionale din diverse domenii de activitate, reprezentând ramuri şi subramuri ale economiei naţionale.
Pe plan internaţional, UNPReste membru partener a Confederatiei Constructorilor din Europa (European Builders Confederation) şi membră a Uniunii Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din cadrul Partidului Popular European (SME Union of EPP), una dintre cele mai importante organizaţii ale IMM-urilor din Uniunea Europeană. De asemenea, UNPR este reprezentată de un delegat permanent la Bruxelles, care păstrează legătura cu toate patronatele din ţările membre ale Uniunii Europene.

Andrei Chirica,
asistent de relatii publice UNPR
andreic@romerica.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/uniunea-nationala-a-patronatului-roman/comunicat-de-presa233