Certificarea Lantului de Custodie FSC

BUCURESTI - 19 iunie 2020

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri

Indiferent ca ai o firma de exploatare, prelucrare, debitare sau comercializare a lemnului, este cert ca o certificare FSC iti poate aduce multiple beneficii si avantaje. Cu toate acestea, cum poti sa obtii acest certificat? In cele ce urmeaza iti vom prezenta, pe scurt, principalele etape si pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a obtine acest certificat.

certificarea lantului de custodie

Se pot intampla foarte multe cu materialul lemnos de la plecarea din padure si intrarea in mainile consumatorului. De la prelucrare la productie, pana la distributie, lemnul si celelalte produse forestiere trec printr-un lant complex de aprovizionare.

Certificarea lantului de custodie FSC verifica faptul că materialul certificat FSC a fost identificat si separat de materialul necertificat, respectiv necontrolat, deoarece face drumul de-a lungul lantului de aprovizionare de la A pana la B. Pentru a obtine certificarea lantului de custodie, afacerea dumneavoastra trebuie sa respecte standardul FSC-STD-40-004 pentru certificarea lantului de custodie FSC.

Asigurarea consumatorilor si un portal catre noi piete

Consumatorii sunt din ce în ce mai preocupati de alegerea produselor realizate si furnizate în mod responsabil. Certificarea lantului de custodie FSC permite companiilor sa utilizeze eticheta FSC, oferind consumatorilor siguranta cu privire la originea produselor cumparate. Daca sunteti o societate doritoare sa cucereasca pietele care sunt în mod special constiente din punct de vedere ecologic si social, certificarea lantului de custodie este o acreditare esențiala. Realizarea certificării reprezinta, de asemenea, o modalitate excelenta de a demonstra conformitatea cu politicile de achizitii din sectorul public si privat – cum ar fi eticheta ecologica a UE si Leadership-ul în domeniul energiei și al mediului (LEED) din SUA – care specifica materialele responsabile din punct de vedere ecologic.

Care sunt tipurile de Certificari a Lantului de Custodie?

Există doua tipuri de certificari din care puteți alege, în functie de tipul operatiunii:

–         Pentru organizatii: care proceseaza sau vând produse forestiere: certificarea unor intreprinderi sau a mai multor site-uri care fac parte din certificarea multi-site ori a grupului (aceasta ar putea fi pentru companiile mari care opereaza mai multe site-uri sau pentru intreprinderile mai mici, care aleg sa colaboreze pentru a obtine certificarea colectiva).

–          Pentru proiecte: certificare unica, eliberata pentru obiecte sau cladiri individuale, realizate în totalitate sau partial folosind componente certificate FSC.

Cai alternative pentru certificarea produselor forestiere

În functie de nivelul lemnului certificat FSC în produsele dumneavoastra si de domeniul de aplicare al certificatului dumneavoastra, este posibil să aveti nevoie sa combinati standardul dumneavoastra Lantul de Custodie FSC cu standardele suplimentare – în esența, cerintele suplimentare pe care trebuie sa le indepliniți.

Eticheta FSC 100% înseamna ca un produs este fabricat in intregime din material forestier certificat FSC.

Eticheta FSC Mix permite oamenilor sa stie că lemnul certificat a fost suplimentat cu materiale necertificate. Cu toate acestea, materialul necertificat trebuie sa adere la un anumit standard: fie standardul de lemn reciclat, fie standardul de lemn controlat.

Prin indeplinirea acestui standard, o companie de administrare a padurilor obtine certificarea controlata a lemnului. Aceasta inseamna ca materialul obtinut nu a fost recoltat în mod ilegal, încalcand drepturile traditionale sau civile într-un mod care amenința suprafețele cu valoare ridicata de conservare (VRC), de asemenea, lemnul controlat nu trebuie să fie preluat din paduri transformate în plantatii sau din paduri care contin arbori modificati genetic.

Eticheta FSC Recycled indica faptul ca un produs este fabricat in întregime din material reciclat sau recuperat, sub rezerva cerintelor privind achizitionarea, verificarea si clasificarea materialului reciclat. Cel puțin 85% din materialul regenerat trebuie verificat ca fiind reciclat în urma utilizarii de catre consumator pentru a se califica pentru eticheta reciclata FSC.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/updigital/certificarea-lantului-de-custodie-fsc