De ce să treceți la iluminarea cu LED?

BUCURESTI - 1 aprilie 2021

Comunicat tip Produse / Servicii in Energie

Un LED (prescurtare din engleză Light-Emitting Diode) este o diodă emițătoare de lumină care prin procesul de polarizare directă a joncțiunii p-n, realizează un efect de electroluminescență.

iluminat led

iluminat led

Această tehnologie a fost utilizată timp de patru decenii pentru înlocuirea indicatoarelor incandescente, întâi la echipamentele scumpe ca cele de laborator și de teste, apoi, mai târziu, la televizoare, radiouri, telefoane, calculatoare, chiar și ceasuri. Aceste LED-uri nu puteau fi folosite decât pentru indicare deoarece emisia de lumină nu era suficientă pentru iluminarea unei suprafețe. Astăzi puterea lor a crescut considerabil și pot fi utilizate în iluminatul direct.

Becurile cu LED au multe avantaje față de becurile incandescente convenționale, becurile cu halogen sau becurile fluorescente compacte. Principalele avantaje sunt următoarele:

ECOLOGIC

Spre deosebire de becurile convenționale, LED-urile sunt complet reciclabile și ecologice deoarece nu conțin mercur sau gaze poluante.

Pe de altă parte, viața lor îndelungată economisește materie primă. Pentru a egala durata unui bec cu LED, este necesar să se fabrice 20 de becuri incandescente.

CONSUM FOARTE MIC

În acest moment becurile cu LED sunt cunoscute ca fiind cea mai eficientă și economică sursă de iluminat. Consumul unui bec LED este în medie de 8 până la 10 ori mai mic decât un bec incandescent convențional și de 3 până la 5 ori mai mic decât un bec fluorescent compact.

Funcționarea acestora pe termen lung este un multiplicator al economiilor. Folosind becuri cu LED poți face până la 80% economie față de becurile incandescente și 30% față de cele fluorescente. Noi zicem că e fenomenal!

VIAȚĂ FOARTE LUNGĂ

Între 25.000 și 50.000 ore de folosire, adică o durată de viață de 25 până la 50 de ori mai mare decât un bec incandescent convențional.

Această durată lungă de viață face posibilă reducerea considerabilă a operațiunilor de întreținere și a costurilor acestora. 

APRINDERE INSTANTĂ

Intensitatatea luminii este de 100% imediat ce este pornită, spre deosebire de becurile economice de tip neon care au un timp de încărcare chiar și de câteva minute până ajung să ilumineze la capacitate maximă. Este un avantaj foarte mare pentru sistemele cu detectare a mișcării deoarece pornirea frecventă nu degradează dispozitivul.

NU ELIBEREAZĂ CĂLDURĂ 

Unul dintre marile avantaje ale iluminării cu LED este căldura redusă emisă de către sursele de iluminat. Temperatura exterioară a unui bec LED (sau a unui reflector LED) este în jur de 35°C. Prin urmare, nu există riscul de arsuri, în special în timpul instalării.

De asemenea, un bec incandescent își pierde 85% din energie în căldură și astfel doar 15% se transformă în lumină. De exemplu, un bec cu halogen care consumă 50W, folosește 45W sub formă de căldură, implicând costuri suplimentare și pentru aerul condiționat (25W sunt necesari pentru a compensa căldura produsă de acest bec). Cu iluminarea cu becuri LED, 90% din energia consumată se transformă în lumină și doar 10% în căldură.

LUMINĂ DE CALITATE

Lumina generată de becurile LED este cea mai apropiată de lumina naturală. De asemenea, becurile LED pot avea diferite nuanțe de alb, de la lumina albă caldă la lumina albă rece.

Tehnologia LED oferă o lumină de calitate, confortabilă, fără efecte nedorite asupra vederii. LED-urile de calitate bună nu au fluctuații de intensitate a luminii (nu pâlpâie), emit o lumină eficientă și plăcută ochiului și au un impact pozitiv asupra atmosferei din cameră, care se poate traduce și printr-o stare de spirit mai bună.

La fel de ușor de utilizat ca becurile convenționale, acestea sunt disponibile în toate dimensiunile, formele și tipurile de bază. Gama foarte largă de produse oferite de Divers Market vă va permite să alegeți becul cel mai potrivit pentru utilizarea dumneavoastră.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/updigital/de-ce-sa-treceti-la-iluminarea-cu-led