4 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre infiintarea unui SRL

BUCURESTI - 29 septembrie 2021

Comunicat tip Administrativ / Management in Finante / Contabilitate

Atunci cand vrei sa faci pasul cel mare sa-ti deschizi o afacere, primul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare este procedura de infiintare firma.

AxACont.ro - Infiintari firme

AxACont.ro - Infiintari firme

O societate infiintata in mod legal iti ofera mai multe oportunitati cum ar fi faptul ca poti sa obtii finantare din fonduri europene, posibilitatea de contractare a unui credit, de a avea salariati, de a colabora cu alte firme si in general de a colabora mai simplu cu furnizorii si clientii. Iata 4 lucruri pe care ar trebui sa le cunosti despre infiintare srl in Romania. 

1. Alegerea denumirii pentru infiintare firma

Acest lucru este mai important pentru unii antreprenori decat pentru altii. Cu toate acestea, este bine sa alegi o denumire care sa reprezinta firma pe care o infiintezi si activitatea pe care o desfasori. Numele ar trebui sa fie usor de tinut minte si sa sune bine, mai ales daca intentionezi sa-ti construiesti un brand in jurul sau. 

Pentru stabilirea denumirii unei firme, va trebui sa te pregatesti de obicei cu 3 variante, pentru ca acestea vor fi verificate la Registrul Comertului si este important ca denumirea finala sa fie unica. 

2. De ce documente ai nevoie pentru infiintare firma?

Dosarul pe care il vei depune la ONRC va trebui sa contina urmatoarele documente:

- copie CI administrator si asociat(i)

- declaratii asociati/ administratori 

- declaratia de beneficiar real

- actul constitutiv al societatii

- contract de inchiriere sau comodat

- factura pentru plata efectuata la ONRC (o primesti in momentul depunerii dosarului)

3. Cat costa sa-ti infiintezi o firma SRL si cine se ocupa de acest lucru?

Poti alege sa te ocupi personal de depunerea dosarului la Registrul Comertului pentru infiintare srl. O alta varianta ar fi sa apelezi la un avocat sau la o firma care se ocupa de infiintari srl-uri. 

Orientativ, va fi nevoie sa achiti o taxa de circa 130 lei la Registrul Comertului, depunerea de capital social este de minim 1 leu, dar se recomanda in continuare 200 lei, deoarece aceasta suma reflecta credibilitatea companiei, iar daca apelezi la terti pentru depunerea dosarului de infiintare firma, poti plati undeva intre 450 si 900 de lei plus taxe, dar ai avantajul de a avea un dosar complet, verificat de specialisti, fara greseli iar procesul de inregistrare va fi mult mai rapid si mai rentabil pe termen lung, deoarece costurile modificarilor in cazul unor erori umane sunt mult mai mari ulterior.

4. Cat timp dureaza infiintarea unei firme?

Dupa depunerea dosarului cu actele necesare la Registrul Comertului, in 2 - 3 zile vei primi confirmarea ca dosarul a fost aprobat si firma infiintata. In continuare, va trebui sa mai astepti cateva zile pentru a primi prin posta documentele in original. Desigur, poti opta pentru ridicarea acestora in mod direct de la Registrul Comertului. 

Iata ce documente vei primi de la Registrul Comertului ca urmare a infiintarii firmei:

- Certificatul de inregistrare al firmei

- Certificat constatator pentru infiintare srl

- Factura pentru plata efectuata la ONRC (o primesti in momentul depunerii dosarului)

- Rezolutia privind cererea de inregistrare a firmei

Lansarea unei afaceri este o decizie importanta pentru orice viitor antreprenor, iar drumul spre succes poate sa inceapa cu mai putina birocratie, stres si bataie de cap daca apelezi la serviciile de infiintari firme oferite de AxACont Romania.