Proiecteaza corect instalatia electrica a locuintei tale

BUCURESTI - 2 august 2021

Comunicat tip Produse / Servicii in Energie

Trebuie sa renovezi locuinta si vrei sa intervii si la nivelul instalatiei electrice? Iti construiesti casa de la zero si te apropii in curand de etapa in care trebuie sa stabilesti prizele si intrerupatoarele?

instalatie electrica

instalatie electrica

Pentru a fi sigur ca lucrarea este de calitate, ca nu va fi nevoie sa faci modificari cand nici nu te astepti, ca nu iti umpli casa de cabluri electrice de prelungitor, trebuie sa stii cateva reguli de baza care definesc o instalatie electrica corecta si sigura.

Ce fel de cablu se foloseste la instalatia electrica?

Pentru casa si apartament se folosesc conductori din cupru si se dimensioneaza diferit pentru circuitul de prize si pentru cel dedicat iluminarii. Pentru prize se folosesc cabluri electrice de 2,5 milimetri, in timp ce pentru iluminat se pot alege cabluri de 1.5 milimetri.

Ca tip de conductor, cei din cupru se impart in multiple subcategorii. Dintre acestea, cablurile electrice cu cod de identificare FY sunt cele mai uzual intalnite in retele electrice fixe. Acestea au izolatia din PVC vor putea fi protejate de tuburi ingropate in tencuiala.

Varianta CYY, in schimb, este una rigida si va putea fi utilizata atat in interior, cat si in exterior; bineinteles, protejata de canale pentru instalatii electrice. O alta versiune des utilizata in instalatii de casa ar fi MYYM, tot din cupru.

Ce sigurante se vor folosi la prize?

Daca locuiesti la casa de mici dimensiuni sau apartament, un tip de siguranta recomandat pentru priza va fi varianta de 16 A. Unii spun ca e mai bine sa optezi pentru sigurante automate de 25 A pe circuitul de prize, insa un consumator care poate deteriora o siguranta atat de mare nu prea merita pastrat, intrucat are o eficienta energetica scazuta.

In cazul locuintelor de mari dimensiuni si al unui numar mare de consumatori, trebuie subliniat faptul ca datele problemei se schimba, intrucat se recomanda mai degraba adaugarea unui nou circuit, decat redimensionarea sigurantelor.

Idei pentru planificarea corecta a retelei electrice 

Daca achizitionezi o locuinta in care reteaua electrica nu este inca implementata sau vrei sa o modernizezi, trebuie sa te ghidezi in functie de o serie de reguli care te ajuta sa economisesti bani si sa te bucuri de confort:

- Evita folosirea unui numar prea mare de surse de lumina, iar atunci cand ai mai multe, incearca sa le alternezi: benzi leduri, spoturi, lampi, etc;

- Foloseste-te de tehnologie! Sistemele automate de iluminare, spre exemplu, pot ajuta la economisirea unor sume importante de bani. Exista numeroase variante de becuri inteligente dotate cu senzor de miscare sau senzor de lumina, care economisesc mult pe termen lung;

- Acorda atentie maxima locului in care amplasezi prizele. Acestea trebuie sa fie destul de bine ascunse, insa in acelasi timp trebuie sa fie usor de accesat.

Lasa loc pentru viitoare imbunatatiri!

Masuri de siguranta pentru instalatia electrica 

Cea mai comuna masura de siguranta este impamantarea. Acestea este obligatorie in orice instalatie si asigura protectia impotriva descarcarilor electrice sau a supratensiunilor ce pot aparea in circuitele electrice. 

Impamantarea se face destul de simplu, prin legarea la sol a unor conductori care transporta energie electrica doar atunci cand apare o defectiune in sistem.

Pe langa impamantare, poti folosi si alte masuri de siguranta foarte importante:

- Nu atinge niciodata circuitele electrice aflate sub tensiune!

- Atunci cand lucrezi cu electricitatea utilizeaza echipamente de protectie! (manusi, combinezon, cizme, etc);

- Oricand exista o interventie asupra retelei electrice trebuie sa intrerupi alimentarea cu electricitate;

- Atunci cand lucrezi cu electricitatea trebuie sa lucrezi cu scule izolate electric, sa renunti la bijuterii metalice si sa nu ai mainile ude;

- Izoleaza foarte bine toate contactele electrice, pentru a se evita contactul accidental.

- Cea mai importanta masura electrica este aceea de a lasa lucrarile de electricitate in mainile specialistilor, atunci cand nu ai toate cunostintele necesare pentru a rezolva diversele probleme ce apar la retea.

Masurile de siguranta pentru lucrul cu instalatia electrica sunt vitale, deoarece curentul electric poate deveni extrem de periculos in anumite conditii. Nu ezita sa ceri ajutor unei echipe profesioniste atunci cand nu ai certitudinea ca vei putea realiza singur manevre, fie acestea si simple, in instalatia electrica.