Pentru prima dată în România, Baletul Imperial Rus în două spectacole la Sala Palatului

BUCURESTI - 6 decembrie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura


Asociaţia Viitorului European al României împreună cu Asociaţia Galaterra, sub înaltul patronat al Ministerului Culturii şi Cultelor prezintă pentru prima dată în România un spectacol amplu de excepţie susţinut de BALETUL IMPERIAL DIN RUSIA.

În perioada 15 - 16 ianuarie 2008 pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, se va afla Baletul Imperial Rus format din 45 balerini de cel mai înalt nivel artistic, mulţi dintre ei fiind câştigători ale unor prestigioase concursuri de balet.

Pentru prima dată în România,       Baletul Imperial Rus    în două spectacole la Sala Palatului

BALETUL IMPERIAL RUS a fost creat în 1994 din iniţiativa Mayei Plisetskaya, care până în 2004 a fost Preşedinta sa de Onoare şi Consilierul General. Director Artistic al Baletului este Gediminas Taranda care, înainte de a crea compania, a fost solist principal al Teatrului Balsoi din Moscova şi a urmat cariera de coreograf sub îndrumarea lui Yury Grigorovich.
Repertoriul companiei include toate spectacolele clasice de balet, precum: “ Lacul lebedelor”, “Frumoasa din padurea adormită”, “Spărgătorul de nuci”, “Romeo şi Julieta”, “Giselle”, “Carmen”, 'Don Quijote', “Silfida”, 'Chopiniana', “Sheherezada”, “Dansurile Polovetsiene”, “După amiaza unui faun”, “Petrushka”, “Consacrarea Primăverii”, “Bolero”, “Dansul fantastic” şi alte coreografii scurte.

Programul celor două zile de spectacol a Baletului Imperial Rus va cuprinde:


15 ianuarie 2008

“Romeo si Julieta” - balet în 3 acte , sub conducerea Directorului Artistic - Gediminas Taranda.
Muzica :Serghei Prokofiev & Coreografie:Leonid Lavrovsky

Versiunea pe care o vor prezenta, a fost inaugurată în februarie 2004 şi reprezintă adaptarea pentru Baletul Imperial Rus a faimoasei coreografii a lui Leonid Lavrovsky facută de către fiul său Mikhail Lavrovsky, care în producţiile tatălui interpreta cu succes roulul lui Romeo. Punerea sa în scenă se bazează pe o minunată scenografie, rezultat al creativităţii unora dintre cei mai buni scenografi ruşi contemporani: Evgeny Lysik şi Anna Ipatieva.



16 ianuarie 2008

PARTEA I:

- Don Quijote (muzica: M. Minkus& coregrafie: M. Petipa – G. Taranda);
- Moartea Lebedei (muzica: A. Sain- Saëns,coregrafie - M. Fokine, solist - Valentina Batrak);
- Gopak (solo din balet “Taras Bulba”) - (muzica: V. Soloviev-Sedoy,
coregrafie: R. Zaharov, solist: Roman Arkhipov);
- Giselle (Pas în doi din balet) - (muzica: A. Adam, coregrafie: Coralli-Petipa
Solisti: Anastasia Mikheikina şi Narinam Bekzhanov);
- Să nu mă părăseşti – (Muzica: Jacques Brel, coregrafie: Elena Bogdanovich, Solist: Anna Pashkova);

PARTEA II:

BOLERO - Muzica: M. Ravel, Coregrafie: N. Androsov
Scenografie şi costume: Alla Kozhenkova
Durata: 22 minute

Coregrafia acestui balet a fost creată de către Nikolay Androsov special pentru Baletul Imperial Rus şi pentru prim soliştii săi: Maya Plisetskaya şi Gediminas Taranda. Premiera sa a fost în Japonia (Tokio) în 1996.

“Muzica lui Ravel este ca o rugăciune: mai întâi în singurătate, aproape în linişte, apoi din ce în ce mai puternică...Cu fiecare frază se adaugă noi instrumente... Să ne imaginăm Templul unei Zeiţe. Preotul începe ritualul dedicat ei. Noi sentimente invadează fiinţa sa. În imaginaţia sa Zeiţa renaşte, el reuşeşte s-o atingă şi cu maximă emoţie, inima îi părăseşte trupul.” - G. Taranda.




Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/vreaubilet-ro/pentru-prima-data-in-romania-baletul-imperial-rus-in-doua-spectacole-la-sala-palatului