Beneficiile gumei de mestecat

Oradea - 23 august 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, Sanatate

In anul 1891, strabunicul lui William “Beau” Wrigley, Jr. devenea primul producator de guma de mestecat, numele sau fiind inca in picioare. Guma de mestecat Wrigley are o cota de piata de 35%, iar valoarea pietei se ridica la 19 miliarde de dolari.

guma de mestecat

guma de mestecat

Mestecatul este unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale oamenilor. Pe langa faptul ca este o activitate relaxanta, guma de mestecat mai previne si formarea tartrului si improspateaza respiratia. Azi se estimeaza ca la nivel global se consuma cam 100.000 de tone de guma de mestecat. Potrivit AC Nielsen, romanii consuma peste 2.500 de tone de guma de mestecat anual, iar produsele companiei Wrigley reprezinta 93% din piata romaneasca, conform Ziarului Financiar. 

Compozitia gumei de mestecat

Te-ai intrebat vreodata din ce este facuta guma de mestecat? Procesul de fabricatie porneste de la o baza cauciucata, care dupa anul 1900 a devenit cauciucul sintetic sau o combinatie de cauciuc sintetic si natural, la care se adauga conservanti, agenti de inmuiere (de obicei glicerina sau un ulei vegetal) si arome. Cea mai intalnita aroma este cea de menta, obtinuta din uleiul de menta: (Mentha x piperata sau Mentha spicata) si este adaugata in diferite concentratii pentru a da un gust mai mult sau mai putin intens. Dupa aroma de menta urmeaza numeroase arome sintetice sau naturale. Mai mult de jumatate din gumele de mestecat de pe piata nu contin zahar. 

Guma de mestecat la scoala

O serie de studii au scos la iveala faptul ca mestecatul gumei creste puterea de concentrare si imbunatateste performantele mentale, memoria, precum si timpul de reactie ca urmare a unui flux de sange crescut care oxigeneaza creierul. In timp ce mestecam guma devenim mai alerti, mai prezenti si procesam mai repede informatiile. Din pacate, mestecatul gumei este considerat o lipsa de respect, asa ca inca mai avem de luptat cu aceasta mentalitate in scoli. 

Adevarata problema, insa, este legata de felul in care unii elevi aleg sa arunce guma folosita: in loc sa o arunce la cosul de gunoi, o lipesc de banci sau de scaune, iar uneori, in mod involuntar, ajunge pe jos, pe mochete sau pardoseli. Asadar, prin educatie si disciplina, acest obicei benefic ar putea fi acceptat in institutiile de invatamant. 

 Guma de mestecat ajuta la slabit

Atunci cand simti nevoia sa rontai ceva, in loc sa consumi un pachet de chipsuri sau o ciocolata, cu multe calorii, mai bine mesteci guma de mestecat. Un studiu de piata efectuat de compania Nielsen arata preferintele oamenilor cand vine vorba de gustari. Marea majoritate a respondentilor aleg sa consume un fruct, dar ciocolata ocupa locul doi. Totusi, in ultimii 30 de ani, de cand se fac astfel de studii de piata, ciocolata a iesit mereu invingatoare, fiind urmata de fructe proaspete, legume, biscuiti, sandwichuri si iaurt. Guma de mestecat insa le poate inlocui pe toate cu succes, pacalind creierul si sistemul digestiv. Consumul de guma de mestecat reduce si nevoia de a fuma sau de a bea cafea - doua vicii care afecteaza dantura. Inlocuind gustarile inutile cu o guma de mestecat se pot pierde pana la 5 kg pe an! Persoanele care mesteca guma in mod regulat consuma cu 36 de calorii mai putin intr-o zi. Desigur, poate parea putin, insa intr-un an, echivaleaza cu o saptamana de post negru. In plus, mestecand guma se ard cam 11 calorii pe ora - intr-un an, prin aceasta activitate banala, se pierde echivalentul caloriilor consumate timp de 7-9 zile.  

Alte beneficii ale gumei de mestecat 

Dr. Bogdan Vladila, medic dentist si inventatorul Electronic Stem Generator , ne-a explicat faptul ca masticatia stimuleaza formarea de tesut osos in oasele maxilare, insa procesul este unul de durata. “In cazul pacientilor care se prezinta intr-un cabinet stomatologic cu un os maxilar cu o densitate mica sau cu parodontoza intr-un stadiu avansat, primul tratament recomandat este cel de intarire a osului maxilar. Este nevoie de 50 de sedinte a cate 2 ore cu Electronic Stem Generator pentru ca osul sa se regenereze si sa ofere un suport de calitate pentru implanturi dentare, prelungind totodata durata de viata a dintilor permanenti”, ne-a explicat dr. Bogdan Vladila. 

Daca un os sanatos este important pentru radacinile dintilor, atunci mentinerea unui pH adecvat este importanta pentru smaltul dintilor. Guma de mestecat stimuleaza secretia de saliva, prevenind astfel uscarea gurii. Se stie faptul ca saliva neutralizeaza o parte din acizii responsabili de formarea cariilor, asadar, cu cat se secreta mai multa saliva, cu atat mai bine. Saliva are un pH cuprins intre 6.2 si 7.6, dar aceasta poate deveni mai acida, in functie de alimentele consumate. The American Dental Association recomanda mestecarea unei gume de mestecat cu xylitol dupa fiecare masa, cel putin 20 de minute. Gumele de mestecat care contin zahar sunt de evitat, deoarece pot afecta smaltul, favorizand astfel aparitia cariilor dentare. 

Un alt beneficiu al gumei de mestecat este faptul ca alunga starea de greata si “desfunda” urechile la schimbarea de altitudine. De ce este recomandat sa mesteci guma atunci cand zbori? Pentru ca in acest fel stimulezi secretia de saliva si reflexul de a inghiti necesar relaxarii tubului eustachian (cel care regleaza presiunea din urechea medie). 

Mestecand guma vei reduce si nivelul stresului - este o activitate relaxanta. In urma studiilor s-a observat ca nivelul cortisolului (hormonul stresului) din sange scade pe durata mestecarii unei pastile de guma. Iar daca te simti obosit, o pastila mentolata te scapa de somnolenta si te face mai productiv. 

Nu in ultimul rand, guma de mestecat previne decolorarea dintilor, iar unele branduri chiar promit albirea dintilor. Totusi, rezultatele se vad in timp si nu sunt intotdeauna sigure. Si cum principalele ingredinete din gumele de mestecat pentru albirea dintilor sunt abrazive, este foarte posibil sa iti distrugi smaltul dintilor, grabind astfel aparitia cariilor. 

In plus, atunci cand mestecam guma de mestecat, chiar daca pacalim creierul, nu putem pacali de tot si stomacul, care inca de la prima muscatura incepe sa secrete sucuri gastrice, crezand ca va primi ceva mai consistent. Dupa ore intregi de mestecat, acidul gastric din stomac devine periculos si poate duce la aparitia ulcerului gastric. Asadar, a mesteca guma pe stomacul gol este contraindicat. Chiar si inlocuitorii zaharului din guma de mestecat pot provoca dureri sau disconfort gastric. Cand citesti ingredientele, acesti inlocuitori se termina de obicei in -ol: xylitol, sorbitol, manitol sau eritriol. 

In concluzie, guma de mestecat are mai multe plusuri decat minusuri, atat pentru dantura cat si pentru sanatatea intregului organism. Desigur, conditia este sa fie fara zahar si consumata fara excese.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/web4smart/beneficiile-gumei-de-mestecat1