Cariile dentare la copii, preventie si tratament

Oradea - 18 octombrie 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Sanatate

Cariile dentare sunt reprezentate de descompuneri sau distrugeri ale smatului dentar.Aceste carii pot duce la gaurirea dintelui. Cariile dentare sunt provocate de diverse cauze externe, pot aparea in cazul unei igiene dentare precare, cand resturi de mancare sunt lasate pe dinti, nefiind eliminate. Astfel de alimente includ lapte, bomboane, prăjituri, sucuri de fructe, cereale și pâine. Combinația de bacterii, alimente, acid și salivă formează o substanță numită placă care se depune pe dinti, si in timp, acestea pot duce la aparitia cariilor.

copil sta ascuns dupa usa

copil sta ascuns dupa usa

Cariile dentare la copii, preventie si tratament

Cariile dentare sunt reprezentate de descompuneri sau distrugeri ale smatului dentar.Aceste carii pot duce la gaurirea dintelui. Cariile dentare sunt provocate de diverse cauze externe, pot aparea in cazul unei igiene dentare precare, cand resturi de mancare sunt lasate pe dinti, nefiind eliminate. Astfel de alimente includ lapte, bomboane, prăjituri, sucuri de fructe, cereale și pâine. Combinația de bacterii, alimente, acid și salivă formează o substanță numită placă care se depune pe dinti, si in timp, acestea pot duce la aparitia cariilor.

Cariile dentare ale dintilor de lapte

In cazul dintilor de lapte, caria dentara poate aparea si din alte cauze fata de cele intalnite in randul persoanelor mature. In ceea ce priveste vizitele copiilor dumneavoastra la cabinetele stomatologice, acestea trebuie facute regulat, e recomandat un control la 6 luni, iar varsta potrivita pentru prima vizita la stomatolog este dupa implinirea varstei de 3 ani. Toti copii au in gura bacterii, fiind predispusi la aparitia cariilor dentare. Printre factorii care pot favoriza aparitia cariillor dentare la copii sunt: o alimentatie bogata in zaharuri, igiena orala slaba, un flux al salivei mai redus decat este normal. Dintii de lapte sunt structurati diferit comparativ cu dintii unei persoane adulte, acestia sunt mult mai sensibili si cu o rezistenta mult mai redusa, astfel crescand riscul aparitiei de carii dentare, deoarece smaltul care acopera dintele este mai subtire. De aceea este foarte important sa frecventati vizitele la cabinetul stomatologic cu copilul dumneavoastra, si sa ascultati sfaturile medicului dumneavoastra stomatolog.

Caria dentara de biberon

Studiile arata ca o forma de carie des intalnita in randul copiilor cu dinti de lapte, este caria dentara de biberon, aceasta este o carie dentara severa, care apare in randul copiilor pana in 3 ani si ataca dintii temporari ai copilului. Este un tip de carie dentara severa datorita faptului ca este o afectiune dentara galopanta, timpul de trecere de la o simpla pata alb-galbuie pana la afectarea totala a dintelui este unul foarte redus. Principala cauza a aparitiei cariei dentare de biberon este folosirea biberonului in afara meselor, insa cauzele apritiei acestui gen de carie pot fi multiple: alimentatia bazata pe lichide dulci, frecventa expunerii la hidrocarburi, prelungirea perioadei de alaptare peste varsta de 1 an jumatate, hranirea copilului cu biberonul.

Durerea in cazul unei carii

Evolutia cariei dentare la copii, poate aduce cu ea pe langa sensibilitate dentara la nivelul dintilor, pe zonele afectate apar tot felul de pete, care indica distrugerea smaltului, aceasta fiind urmata de aparitia unei cavitati de culoare maro deschis. Cu cat cavitatea se adanceste culoarea acesteia devine tot mai inchisa, iar odata cu adancirea acesteia pot aparea si dureri la nivelul dintilior. Insa uneori copilul nu simte disconfort la nivel dentar, in timpul dezvoltarii unei carii dentare pana aceasta nu este descoperita de medicul stomatolog in una din vizitele regulate la medicul stomatolog. Daca caria dentara este dezvoltata aceasta provoaca dureri la nivelul dintelui afectat si in jurul acestuia,dar nu numai, copilul dumneavoastra poate sa prezinte si o anumita sensibilitate la alimentele dulci, sau lichidelor reci sau calde.

Masuri de preventie a cariei la dintii de lapte

Puteti ajuta la prevenirea cariilor dentare ale copiilor dumneavoastra, prin realizarea unor pasi simpli. Primul pas ar fi acela de a va incuraja copii sa practice periajele dentare inca de la aparitia primilor dinti, acest pas poate sa fie pus in practica dupa implinirea varstei de 2 ani, folosind o cantitate redusa de pasta de dinti, iar periajul dentar se poate realiza de 2 ori pe zi. Un alt pas important ar fi sa asigurati copilului dumneavoastra o dieta sanatoasa, bine echilibrata, prin limitarea gustarilor lipicioase si bogate in zaharuri: bomboane, prajituri, chipsuri. In cazul in care copilul dumneavoastra este obisnuit sa adoarma folosind sticla cu biberon, evitati hranirea acestuia cu sucuri bogate in zaharuri, este indicat sa ii puneti apa in sticla. O masura obligatorie pe care trebuie sa o realizati, o reprezinta controlul stomatologic periodic, mai ales in cazul dintilor de lapte, este foarte importanta frecventarea periodica a cabinetelor stomatologice. Este recomandat sa evitati folosirea biberonului dupa implinirea varstei de un an, astfel scazand sansele aparitiei cariei dentare de biberon.

Tratament dinti de lapte

Ingrijirea dintilor de lapte necesita o ingrijire putin diferita comparativ cu cea a dintilor persoanelor adulte. Periajele dentare profesionale trebuie efectuate cu perii delicate, care sa nu afecteza gingia copilului, folosind pasta de dinti cu fluor placuta la gust. Efectuarea fluorizari dintilor prin lacuri speciale care se aplica pe dinti.

Tratament carie dentara copii

Metoda de tratament in cazul aparitiei cariei dentare la copii, poate diferii de la caz la caz, tratamentul poate varia in functie de simptomele aparute, varsta copilului dumneavoastra, sanatatea generala a acestuia, dar si de severitatea cariei dentare aparute. In majoritatea cariilor dentare aparute la dintii de lapte, tratamentul care se aplica consta in indepartarea partii afectate a dintelui, si inlocuirea acesteia cu o umplutura plasata in dinte pentru a repara deteriorarea cauzata de descompunerea smaltului. Este foarte important ca afectiunea dentara sa fie depistata in starea ei incipienta, deoarece tratamentul pentru vindecarea dintelui va fi unul mult mai simplu, cu cat caria avanseaza, smaltul dintelul se degradeaza tot mai mult, iar tratarea dintelui va fi din ce in ce mai complicata, existand riscul aparitiei unei interventii chirurgicale, in acelasi timp, odata cu cresterea gravitatii cariei dentare cresc si costurile tratamentului.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/web4smart/cariile-dentare-la-copii-preventie-si-tratament