Economia Mondiala in anticiparea inovatiilor in anul 2018

BUCURESTI - 5 februarie 2018

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Realitatea ne demonstreaza faptul ca ratele de crestere a economiei in tarile dezvoltate nu depasesc un procent si se apropie de zero.

Economie si evolutie

Potrivit noilor stiri a mai multor cercetatori occidentali, lipsa inovatiilor tehnologice revolutionare este unul dintre principalele motive pentru stagnarea pe termen lung a economiei mondiale.

In ultimii 25 de ani, de la inceputul revolutiei digitale (internet si comunicatii mobile), nu au mai existat descoperiri tehnologice semnificative, care sa afecteze in mod fundamental economia. Dimpotriva, inovatiile sunt impartite in noi inventii, mai mici, in domenii deja descoperite de IT, cum ar fi: crearea de noi platforme online, jocuri video, mesagerie instant, aplicatii, imbunatatirea caracteristicilor calitative ale link-urilor, etc.

Conform noilor stiri economice din SUA, cea mai „inovatoare "companie pentru anul 2018 a fost declarata ca fiind Apple pentru domeniul IT. Aceasta se situeaza in top 12 cele mai mari companii.

Tehnologia poate sa puna economia mondiala pe picioare?

Toate aceste inventii tehnologice pot schimba cu ceva situatia economica tulburatoare? Raspunsul este evident - nu. Toate acestea sunt prea mici in comparatie cu descoperirile tehnologice revolutionare care au avut loc in ultimii 150 de ani, cum ar fi inceputul erei auto, descoperirea energiei atomice, explorarea spatiala etc.

Mai mult, a devenit evident faptul ca etapa a treia a revolutiei tehnologice (cea digitala) a avut un impact mult mai mic asupra nivelului de bunastare a societatii occidentale decat cele de dinainte. Pentru rezidentii din tari precum Statele Unite, Europa de Vest, Japonia, nivelul veniturilor nu a crescut in ultimii 30 de ani si, in unele locuri, a scazut.

In ceea ce priveste inceputul revolutiei stiintifice si tehnologice, care include ingineria genetica si imprimanta 3D, este inca neclar daca acesta va ridica nivelul de bunastare si va aduce mult asteptata dezvoltare economica. In viata reala, exista doar o aprofundare care te duce la capatul logic al celei de-a treia revolutii, a erei digitale, in ciuda faptului ca cele mai importante realizari in acest domeniu au fost deja facute. Cele mai recente date despre vanzarile Apple indica faptul ca saturatia pietei cu smartphone-uri si tablete este aproape atinsa. Este demn de remarcat ca epoca celei de-a doua revolutii industriale, bazata pe petrol si materii prime, este departe de a fi completata.

Din ce in ce mai multi economisti si istorici se gandesc la faptul ca dezvoltarea progresiva a economiei occidentale la sfarsitul secolului XX, a devenit o zona virtuala, adica pe Internet.

In filmul clasic al lui Stanley Kubrick "2001: O Odisee spatiala" (creat in 1968), se arata cum la inceputul secolului XXI, pamantenii au cucerit spatiul solar aproape in totalitate. De fapt, putini s-au indoit de acest lucru. Insa astazi, dupa aproape o jumatate de secol, putem vedea degradarea americana NASA si, in general, esecul Occidentului in domeniul industriei.

Pana de curand a fost recunoscut faptul ca utilizarea computerelor, a telefoanelor inteligente, a email-ului si a Internetului nu numai ca vor schimba viata de zi cu zi, ci vor spori si productivitatea economiei si, in consecinta, nivelul de bunastare.

Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit a fi oarecum diferita. Economia globala nu a reusit sa se redreseze dupa criza financiara din 2008.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/webdesk-agency/economia-mondiala-in-anticiparea-inovatiilor-in-anul-2018