Ce trebuie știi despre termostatul de radiator?

BUCURESTI - 24 noiembrie 2021

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Termostatul radiatorului îți permite să reglezi temperatura aerului din cameră. Datorită acestuia, vei crea confortul dorit acasă și nu vei plăti prea mult pentru încălzire. Cum funcționează termostatul și cum se setează?

Pexels.com

Pexels.com

Ca standard, pe fiecare radiator se montează un termostat. Acesta este un dispozitiv care îți permite să reglezi cu ușurință temperatura într-o încăpere încălzită. 

Cum funcționează un termostat de radiator?

Robinetul termostatic al radiatorului este amplasat pe conducta de alimentare cu apă de încălzire a caloriferului. Termostatele radiatorului se deschid și închid automat fluxul de apă caldă prin calorifer astfel încât să mențină o temperatură constantă în cameră. Capul termostatic reacționează la schimbările de temperatură ambientală, așa că atunci când, de exemplu, deschizi o fereastră deasupra caloriferului, termostatul deschide supapa și radiatorul devine fierbinte. Iar atunci când aprinzi șemineul și aerul încălzit de acesta ajunge la termostat, supapa se va închide și caloriferul se va răci, astfel că vei evita supraîncălzirea inutilă a încăperilor și pierderile de energie rezultate.

Cum este construit un termostat de radiator?

Un termostat este foarte simplu de construit și nu necesită alimentare suplimentară, cu excepția cazului în care sunt dispozitive moderne cu telecomandă - atunci controlerele lor sunt alimentate de baterii.

În interiorul capului standard există un burduf flexibil - un element umplut cu material care reacționează la schimbările de temperatură ambientală. Când se răcește, acest material (gaz, lichid sau ceară) se contractă, ceea ce reduce presiunea asupra tijei supapei și curge mai multă apă prin el. Pe măsură ce se încălzește, acest material se extinde și închide supapa, reducând debitul de apă caldă prin încălzitor.

Termostate radiator: control rapid al temperaturii

Radiatoarele, în special radiatoarele din tablă de oțel, au o capacitate mică - există puțină apă în ele. Datorită acestui fapt, temperatura lor se poate schimba rapid, iar acest lucru îți permite să reglezi ușor și rapid temperatura din cameră - datorită capului termostatic care reduce și crește fluxul de apă care curge prin calorifer.

Merită să îți amintești că în încăperile mari este mai bine să folosești 2 sau chiar 3 radiatoare mai mici decât una mare, pentru că atunci este mai ușor să asiguri o încălzire uniformă a întregului spațiu. În plus, reglarea temperaturii este mai eficientă.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/whitepress/ce-trebuie-stii-despre-termostatul-de-radiator