500 de copii şi tineri şi 300 de adulţi din judeţele Iaşi şi Vaslui au primit informaţii despre traficul de persoane

Iasi - 26 noiembrie 2009

Comunicat tip General in Social

In luna noiembrie 2009, Organizaţia World Vision România marchează încheierea proiectului
„Prevenirea traficului de persoane în comunităţile rurale din judeţul Iaşi” – o iniţiativa care a debutat în urmă cu doi ani sub forma unui proiect pilot desfăşurat în comuna Cepleniţa şi replicat apoi în perioada 2008 – 2009 în alte patru comunităţi rurale din judeţul Iaşi (Aroneanu, Costuleni, Vlădeni şi Golăieşti) şi în oraşul Negreşti din judeţul Vaslui.

500 de copii şi tineri şi 300 de adulţi din judeţele Iaşi şi Vaslui au primit informaţii despre traficul de persoane


In luna noiembrie 2009, Organizaţia World Vision România marchează încheierea proiectului
„Prevenirea traficului de persoane în comunităţile rurale din judeţul Iaşi” – o iniţiativa care a debutat în urmă cu doi ani sub forma unui proiect pilot desfăşurat în comuna Cepleniţa şi replicat apoi în perioada 2008 – 2009 în alte patru comunităţi rurale din judeţul Iaşi (Aroneanu, Costuleni, Vlădeni şi Golăieşti) şi în oraşul Negreşti din judeţul Vaslui.
Noutatea acestui proiect constă în implicarea activă a membrilor comunităţii atât în etapa de identificare a problemelor şi concepere a proiectului dar şi în cea de implementare a activităţilor. Implicarea activă şi plină de entuziasm a tinerilor din comunitate constituie, de asemenea, un punct forte al proiectului. Cu sprijinul acestora, activităţile au luat o formă interactivă şi s-au materializat în realizarea de jocuri de rol, desene, eseuri dar şi piese de teatru – toate având ca subiect central traficul de persoane.
„A fost o experienţă foarte frumoasă să mă întâlnesc cu adolescenţi de vârsta mea şi, împreună, să scriem şi să punem în scena o piesă de teatru care a fost apoi văzută şi de alţi tineri şi adulţi din comunitate. Mi-a plăcut foarte mult să joc într-o piesă de teatru, mai ales pentru că îmi doresc să devin actriţa într-o zi”, a spus Mădălina, o adolescentă în vârstă de 16 ani, din comuna Cepleniţa.
Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a reduce factorii de risc şi de a preveni traficul de persoane în comunităţile rurale şi nu numai. Componenta de prevenire a reprezentat punctul central al proiectului, educaţia şi informarea populatiei fiind utilizate ca metode de intervenţie.
Numai în perioada 2008 – 2009, 500 de copii şi tineri precum şi 300 de adulţi au primit informaţii despre ce înseamnă traficul de persoane, care sunt dimensiunile acestui fenomen la nivel global şi în ţară noastră şi, mai ales, ce trebuie să facă pentru a nu deveni victime ale acestuia.
„Cand am iniţiat proiectul în 2008, am plecat de la ideea de a-l transforma într-unul sustenabil şi de a-l transfera, în timp, comunităţii. In Cepleniţa am creat şi un Centru de Informare şi Consiliere care a devenit acum un punct de întâlnire al voluntarilor (adolescenţi şi profesori din comunitate) care au preluat activităţile şi le-au dezvoltat, mai departe, chiar şi dupa încheierea finanţării”, a declarat Elena Nechita, coordonator de proiect pentru World Vision România.
Traficul de persoane a devenit în ultimii ani o problemă naţională şi internaţională. Riscurile traficului de persoane sunt asociate cu fenomenul migrării populaţiei către alte ţări din Europa iar România este atât o ţară de provenienţă a victimelor, cât şi de tranzit către alte ţări.
“Urmărind evoluţia fenomenului de trafic de persoane în ţara noastră şi luând în considerare concluziile unui studiu calitativ pe care World Vision l-a realizat în 2007, era evidentă nevoia de prevenire – de informare şi de consiliere a grupurilor vulnerabile, expuse riscului de a deveni victime. În aceşti doi ani de implementare a proiectului cred că am reuşit să atragem atenţia celor care nu se gândeau prea mult la siguranţa lor atunci când îţi propuneau să plece pentru a munci în străinatate sau care nu ştiau că forme de abuz precum forţarea copiilor să cerşească, exploatarea sexuală sau prin muncă atât a copiilor cât şi a adulţilor sunt parte a fenomenului de trafic de fiinţe umane”, a mai spus Elena Nechita.

Despre World Vision Romania - Iasi ADP

În urma unei cercetari calitative realizate de World Vision România în 2007 în Ialomiţa, Constanţa, Iaşi şi Bucureşti (zone în care World Vision România este prezentă), au fost identificate grupurile cele mai expuse riscului de traficare: copiii care provin din familii dezorganizate, tinerii care au abandonat şcoala, tinerele din mediu rural, adolescenţii care au absolvit şcoli de arte şi meserii. Cele mai vulnerabile persoane sunt cele din zonele rurale sărace.
Conform statisticilor oficiale oferite de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, fenomenul traficului de persoane se află în scădere – ajungând în primele şase luni ale anului 2009 la o pondere redusă la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Exploatarea prin muncă forţată este principala modalitate de traficare a victimelor bărbaţi pentru această perioadă. Se înregistrează, de asemenea, dublarea procentului de victime exploatate prin cerşetorie – de la 8 de la 8% în 2007, la 17,5% din totalul populaţiei traficate, în primele şase luni ale acestui an. (http://anitp.mai.gov.ro/ro/)




Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi: pe:
Mirela Slusaru, Specialist relaţii publice - World Vision România, Iaşi
Tel – 0731.444.611 – 0232-233.906
E-mail: mirela_slusaru@wvi.org
www.worldvision.ro
http://meero.worldvision.org

mirela_slusaru@wvi.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/world-vision-romania-iasi-adp/500-de-copii-si-tineri-si-300-de-adulti-din-judetele-iasi-si-vaslui-au-primit-informatii-despre-traficul-de-persoane