„Toţi copiii au drepturi egale!”

BUCURESTI - 18 septembrie 2009

Comunicat tip General in Social

Bucureşti – World Vision România (WVR) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) au lansat ieri, 17 septembrie 2009, primul ghid adresat părinţilor care au copii cu dizabilităţi, cu titlul „Toţi copiii au drepturi egale!”. Scopul materialului este, în primul rând, acela de a informa şi încuraja părinţii care au copii cu dizabilităţi pentru ca drepturile acestora să poată fi respectate.

“Copiii cu nevoi speciale şi părinţii lor trebuie să-şi cunoască drepturile pentru a se putea bucura de ele. Ghidul realizat de World Vision oferă o abordare complexă şi structurată a problematicii incluziunii sociale a copiilor cu dizabilităţi. De asemenea, pune la dispoziţie informaţii importante atât pentru părinţii care au copii cu nevoi speciale, cât şi pentru specialiştii şi persoanele care interacţionează cu aceştia”, a declarat doamna Ileana Savu, Secretar de Stat în cadrul ANPDC. „Mă bucură faptul că acest ghid vine în întâmpinarea recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului. Este important să conştientizăm faptul că aceşti copii cu nevoi speciale au drepturi pe care trebuie să le respectăm. Integrarea lor în societate depinde de înţelegerea şi sprijinul nostru”, a completat Ileana Savu.

Ghidul, conceput şi editat în limba engleză de către biroul regional MEER (Middle East / Eastern Europe) al World Vision International, a fost tradus până în prezent în şapte limbi şi lansat în alte şase ţări din regiune. Materialul a fost conceput de către o echipă aflată sub conducerea doamnei Mary Ellen Chatwin, consultant regional MEER pentru drepturile copilului în cadrul World Vision International, şi s-a bazat pe experienţa unor echipe de profesionişti din Azerbaijan, Armenia, Georgia, Liban, Serbia şi România. Aceştia au lucrat împreună pentru a concepe un ghid care să răspundă nevoilor pe care le au părinţii şi familiile copiilor cu dizabilităţi. Aceştia primesc informaţii importante pentru a putea asista şi îngriji copiii cu nevoi speciale, indiferent de abilităţile lor, astfel încât aceştia să poată participa în mod firesc la viaţa de familie şi să se poată integra în societate. În România, ghidul a fost publicat cu sprijinul EUREKO.

„Părinţii pot transmite copiilor încrederea că, indiferent de starea lor de sănătate, pot fi învingători. Tot ei pot susţine public mai mult dreptul copiilor lor de a trăi într-o societate mai incluzivă, mai lipsită de prejudecăţi, contribuind la educarea societăţii româneşti în acest sens. Este esenţial ca părinţii celor aproximativ 55.000 de copii cu dizabilităţi din România să înţeleagă că nu sunt singuri. De altfel, acest ghid arată, încă o dată, că părinţii trebuie sa fie parteneri în intervenţia în favoarea copiilor cu dizabilităţi şi profesioniştii ar trebui să fie conştienţi de acest rol covârşitor”, a declarat doamna Daniela Buzducea – Director Advocacy al WVR.

Ghidul îşi propune să răspundă următoarelor întrebări:
•De ce un limbaj pozitiv poate ajuta un copil să reuşească dincolo de limitele impuse de propria lui condiţie fizică.
•De ce societatea “creează” dizabilităţi pentru persoanele care au limitări de diferite tipuri.
•De ce părinţii cred uneori că “nu are niciun rost” să-şi ajute copiii cu dizabilităţi să se dezvolte.
•De ce calitatea îngrijirii pe care o primesc are cea mai importantă influenţă asupra nou – născuţilor şi copiilor mici.
•Ce drepturi au copiii cu dizabilităţi.
•Cum pot contribui părinţii la siguranţa şi ocrotirea copiilor, fără a le îngrădi acestora libertarea şi încurajându-i să se dezvolte.

Cele 2000 de ghiduri vor ajunge, prin intermediul Direcţiilor Judeţene de Asistenţă Socială, la părinţii copiilor cu dizabilităţi care beneficiază de serviciile acestor instituţii. De asemenea, de acest ghid vor beneficia şi specialiştii care lucrează în cadrul serviciilor adresate copiilor cu dizabilităţi şi din ONG-uri. Materialul poate fi descărcat şi de pe site-ul organizaţiei WVR – www.worldvision.ro.


Despre World Vision Romania


World Vision România desfăşoară proiecte adresate copiilor cu dizabilităţi şi părinţilor acestora în Bucureşti, sector 5, în judeţele Dolj şi Vâlcea şi la Cernavodă, în judeţul Constanţa. Serviciile oferite copiilor cu dizabilităţi au drept obiectiv intervenţia timpurie la copilul cu dizabilităţi, pentru creşterea şanselor de recuperare sau ameliorare a dizabilităţii, integrarea copilului cu dizabilităţi în grădiniţele şi şcolile publice de masă, sprijinirea şi consilierea părinţilor şi oferirea de training cadrelor didactice pentru a şti cum să lucreze cu diferite tipuri de deficienţe, în cazul integrării copiilor cu dizabilităţi în sistemul educaţional de masă. Numai în anul 2008, WVR sprijinit un număr de 130 de copii cu dizabilităţi şi a contribuit la integrarea a 20 de copii în învăţământul de masă.


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC – www.copii.ro) asigură protecţia drepturilor tuturor copiilor români din ţară şi străinătate prin intervenţia, în condiţiile legii, în procedurile administrative şi judiciare privind respectarea şi promovarea drepturilor copilului.

ANPDC s-a constituit la 1 ianuarie 2005 şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Autoritatea nu are structuri subordonate în teritoriu. Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului funcţionează în subordinea consiliilor judeţene, respectiv ale consiliilor locale ale municipiului Bucureşti.



WORLD VISION ROMANIA – Magda Cămănaru – manager comunicare, tel: 0731.444.693
magda_camanaru@wvi.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/world-vision-romania/toti-copiii-au-drepturi-egale