15 Octombrie - Ziua Neagra a Televiziunii Romane!

BUCURESTI - 7 octombrie 2010

Comunicat tip General in Sport

Deputatul Dan-Radu Zatreanu, unul dintre organizatorii Galei profesioniste de la Bucuresti in care Adrian Diaconu a cucerit titlul mondial interimar in fata americanului Chris Henry, a adresat o scrisoare deschisa presedintelui-director general al Televiziunii Romane, in care ii solicita sa transmita Gala de la Montreal de pe 15 octombrie, in care Lucian Bute isi va apara titlul mondial, gala in care vor boxa si ceilalti doi romani aflati in topurile ierarhiilor mondiale, Adrian Diaconu si JoJo Dan. Iata continutul scrisorii:

SCRISOARE DESCHISA
adresata domnului Alexandru Lazescu presedinte - director general al Societatii Romane de Televiziune

Domnule presedinte-director general,

Pe 15 octombrie, la Montreal, in celebra sala Centre Bell se va desfasura o gala de box profesionist, gala in cadrul careia vor urca pe ring, pentru prina oara dupa 16 septembrie 2005, toti cei trei boxeri romani care se antreneaza in Canada, la Interbox: campionul mondial Lucian Bute si colegii sai Adrian Diaconu (fost campion mondial) si JoJo Dan, la randul lor aspiranti la centurile cu diamante ale diferitelor versiuni din boxul profesionist.
Desi evenimentul este de un mare interes pentru telespectatorii romani, aflu ca Televiziunea Romana nu numai ca nu va transmite gala, dar nici nu a manifestat in vreun fel interes pentru a achizitiona drepturile de televizare, desi organizatorii au oferit un pret preferential pentru noi, avand in vedere prezenta celor trei romani in cadrul galei. Este posibil ca, fiind la inceput de mandat, sa nu va dati seama de audienta pe care TVR o poate inregistra in orele de transmisie a acestui eveniment, si este foarte rau pentru profesionistii din subordinea dumneavoastra ca nu v-au informat asupra audientelor record ale unor transmisiuni similare, ca de pilda galele in care pe ring urcau nu trei, ca acum, ci doar un singur campion roman, Leonard Doroftei. In lume, audienta galei de la Centre Bell s-a estimat la 21 de milioane de americani prin reteaua ESPN, la care sunt conectate campusurile universitare si bazele militare americane, 5 milioane de telespectatori ai postului HBO si alte milioane de canadieni, care vor viziona meciul in sistem pey per view contra sumei de 50 de dolari. Si asta in afara celor 15 mii de spectatori care si-au cumparat deja biletele la aceasta ora cu preturi intre 50 si 500 de dolari! Oare de ce printre acesti aproape 30 de milioane de telespectatori nu ne putem numara si noi, telespectatorii romani?

Domnule presedinte-director general,

Televiziunea Romana, ca post public national, are nu numai privilegii, printre care si privilegiul de a fi finantata de la buget si de a percepe abonamente tuturor posesorilor de televizoare, ci si obilgatii pe masura! Aveam speranta ca prezenta dumneavoastra in fruntea TVR va aduce un suflu nou, si prin asta inteleg nu numai eliminarea anatemei de ``gaura neagra``, sau ``sac fara fund`` care a fost pusa posutului public - inregistrat cu peste 10 milioane de euro pierderi anul trecut! - ci si imbuntatirea radicala a grilei de programe si a calitatii productiilor difuzate. Telespectarorul roman, obligat sa plateasa taxa radio/tv are si el dreptul sa vada cum Lucian Bute isi va apara titlul mondial, sau cum Adrian Diaconu se va lupta pentru a-si recuceri centura cu diamante, ori cum JoJo Dan urca si el, pas cu pas, spre titlul mondial la una dintre cele mai importante versiuni ale boxului profesionist.
Si cum drepturile de transmisie a galei de la Montreal au fost stabilite la doar aprox 120.000 de euro, printr-un efort minim al departamentului de vanzari al TVR s-ar fi putut acoperi fara probleme suma solicitata din publicitatea difuzata in timpul evenimentului, iar CNA ar fi putut da derogarile necesare pentru a putea sa difuzati clipurile chiar si in pauzele dintre reprize. Cauza netransmiterii evenimentului de la Centre Bell este, domnule presedinte-director general, lipsa de interes, caci, daca ar exista interes, chiar si acum, in ceasul al doisprezecelea, ati putea gasi resursele necesare pentru a transmite gala de la Montreal, pentru ca iubitorii sportului din Romania sa nu se simta ca acum 50-60 de ani, cand se strangeau in jurul radioului pentru a asculta vocea crainicilor care relatau ce se intampla pe un ring de box.
De aceea, daca nu veti face efortul de a da telespectatorului roman prilejul sa-l vada pe Lucian Bute cum isi apara titlul mondial, in numele iubitorilor sportului din tara noastra, voi declara data de 15 octombrie, ``Ziua neagra a Televiziunii Romane``, ziua in care dezinteresul, comoditatea si lipsa de viziune a conducerii Societatii Romane de Televiziune au facut knock-out telespectatorul roman!

Cu consideratie,
deputat Dan-Radu Zatreanu