Comunicat de presa (26 decembrie 2011)

BUCURESTI - 27 decembrie 2011

Comunicat tip General in Politic, Social

Deputatul Dan-Radu Zatreanu pregateste vizita delegatiei parlamentare pe Valea Timocului ca reactie a abuzurilor comise impotriva romanilor.

Deputatul Dan-Radu Zatreanu, vicelider al Grupului PDL din Camera Deputatilor si membru al Comisiei de politica externa si al Comisiei pentru românii din afara granitelor tarii, a anuntat ca initiativa sa de a forma o delegatie parlamentara care sa efectueze o vizita de lucru in Serbia, pe Valea Timocului, trebuie sa se concretizeze de urgenta, dat fiind evenimentele inregistrate in saptamana de dinaintea Craciunului, cand noi manifestari antiromanesti au tulburat comunitatile de romani de pe malul drept al Dunarii.

“Am primit deja aprobarea Biroului Permanent pentru efectuarea acestei vizite in comunitatile romanesti. Consilierii mei, impreuna cu conducerea Directiei pentru cooperare parlamentara, lucreaza acum la programul vizitei, stabilind contactele cu Ambasada Romaniei la Belgrad, cu ONG-urile si cu autoritatile locale si centrale din Serbia. Misiunea noastra va fi aceea de a face toate demersurile pentru  a determina autoritatile de la Belgrad sa inceteze procesul de stergere a identitatii nationale a romanilor timoceni si sa creeze cadrul pentru afirmarea valorilor spiritualitatii romanesti, permitand oficierea slujbelor religioase in limba materna, asigurand clase cu invatare in limba romana si reinfiintand presa de limba romana in localitatile cu populatie majoritar romaneasca de pe Valea Timocului” – a aratat deputatul democrat-liberal.

Dan-Radu Zatreanu a luat in mod constant pozitie fata de manifestarile antiromanesti sustinute tacit chiar de la Belgrad si a cerut de la tribuna Parlamentului ca ministrul roman de Externe sa ia o pozitie mai ferma pentru a determina autoritatile centrale sarbe sa inceteze persecutia pe criterii etnice a conationalilor nostri din zona Negotinului. De asemenea, deputatul a instiintat si forurile europene despre situatia romanilor de pe Valea Timocului, precizand ca procesul de aderare a statului sarb la structurile Uniunii Europene trebuie sa vizeze si respectarea tuturor drepturilor minoritatilor nationale aflate pe teritoriul lor, capitol la care Belgradul nu raspunde exigentelor europene.

“Vizita delegatiei noastre parlamentare, pe care am propus sa o facem in februarie 2012, trebuie sa se incheie cu un raport amanuntit asupra situatiei de la fata locului, raport pe baza caruia sa se poata intocmi un program concret de sustinere a comunitatii romanesti de pe Valea Timocului, si de aparare a valorilor spiritualitatii romanesti transmise din generatie in generatie de-a dreapta Dunarii”, a mai aratat deputatul Dan-Radu Zatreanu.

Deputat Dan-Radu Zatreanu

Vicelider al Grupului PDL din Camera Deputatilor

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/zebra-media-advertising/comunicat-de-presa-26-decembrie-2011