Sahul in scoli - necesitate a unui invatamant modern

BUCURESTI - 1 aprilie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Deputatul PD-L Dan-Radu Zatreanu, fidel celor trei directii de actiune prin care a castigat sufragiile alegatorilor din Colegiul 14, Sectorul 3, Bucuresti, anume Invatamant, Cultura, Sport, a sustinut din nou o pledoarie in fata reprezentantilor presei acreditati la Parlament, privind proiectul legii de introducere a sahului in scoli, pe care l-a inaintat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor cu o luna in urma.

Ideea este mai veche, dar neargumentata suficient, s-a pierdut pe traseu. De data aceasta, Dan-Radu Zatreanu - cunoscut si recunoscut sustinator al sahului de performanta si organizator de competitii sahiste, printre care amintim, Turneul International Cotroceni - 2010, desfasurat sub inaltul patronaj al Presedintelui Traian Basescu, festivalul sahist Bucuresti 2009 - vine cu argumente solide si cu exemple concrete din statele dezvoltate ale lumii. Astfel, se stie ca pe plan mondial, sahul este folosit pentru a dezvolta gandirea creativa, critica, inteligenta si aptitudini utile in viata. De asemenea, sahul este un mijloc modern si eficient de predare si fixare a cunostintelor din alte materii, ca de exemplu din matematica. De mai multi ani peste 30 de tari civilizate ale lumii intocmesc, experimenteaza si aplica in scoli noi si noi programe de folosire a sahului, fie ca materie obligatorie separata, fie in programa scolara a altor materii, la cursuri sau la seminarii, studii de laborator si aplicatii practice.
In sustinerea ideii sale, deputatul Dan-Radu Zatreanu a adus ca argument si recentele studii realizate in Statele Uninte, prin care s-a constatat ca studentii care joaca sah si-au ridicat indicele de inteligenta. Sahul i-a ajutat sa ia decizii dificile si ferme, in mod independent le-a imbogatit memoria, limbajul si capacitatile matematice, le-a alimentat gandirea critica, creatoare si originala, i-a ajutat sa ia decizii rapid si cu acuratete sub presiunea timpului, abilitate care ii poate ajuta pe elevi sa-si imbunatateasca notele la examenele scolare. De asemenea sahul are capacitatea de a forma elevilor o gandire logica si eficienta, invatandu-i sa selecteze cea mai buna alegere dintr-un numar mare de optiuni. Sahul provoaca copiii talentati si ii ajuta pe elevii dotati dar cu realizari sub potential cum sa invete si sa lupte pentru performanta.
In secolul XXI, invatamantul tinde sa creasca din an in an tot mai mult ponderea materiilor care dezvolta inteligenta, gandirea creatoare si capacitatea de prelucrare a informatiilor in vederea utilizarii lor cu folos. Pe acest fond, indroducerea sahului ca materie de studiu in scoli, nu poate decat sa serveasca noului proces de reformare a invatamantului romanesc aducand maximum de efecte pozitive pe termen lung in educatia, formarea si pregatirea pentru viata a elevilor.
Cu acest prilej, deputatul Dan-Radu Zatreanu a adresat invitatia tuturor colegilor sai parlamentari de a studia cu atentie proiectul si de a-l sustine la momentul introducerii pe ordinea de zi, atat in comisii cat si in plen. Totodata, Dan-Radu Zatreanu a facut apel la ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, de a trece de la faza declarativa a sustinerii ideii de introducere a sahului in scoli, la cea concreta, a masurilor organizatorice si logistice care sa permita punerea in aplicare a proiectului.
'Sahul in scoli, poate aduce un plus de luciditate, de coerenta si de gandire creatoare noilor generatii, chemate sa duca Romania la standarde europene in toate domeniile', a incheiat optimist, deputatul Dan-Radu Zatreanu.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/zebra-media-advertising/sahul-in-scoli-necesitate-a-unui-invatamant-modern