Eveniment editorial - “Fantoma din moară” de Doina Ruști

BUCURESTI - 21 martie 2024

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Romanul “Fantoma din moară” de Doina Ruști e în curs de apariție la editura Litera, fiind cea de a 4-a carte din seria de autor. Paul Cernat o considera la apariție „una dintre cele mai convingătoare și expresive ficțiuni despre comunismul autohton, publicate în ultimul deceniu”.

Fantoma din Moară

Fantoma din Moară

Deși scrisă la sfârșitul anilor 80, cartea a apărut pentru prima oară abia în 2008 (Polirom) și a fost publicată în 2017, la Klak Verlag, Berlin (trad. Eva Ruth Wemme).

A fost distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză și s-a bucurat de numeroase exegeze.

Ediția de față, îngrijită de Ovidiu Șerban, are un dosar critic foarte bogat și o prefață semnată de Paul Cernat.

Romanul "Fantoma din moară” este o scriere complexă, o poveste sintetică a comunismului românesc, un roman dens și apăsător despre labilitatea adevărului. Povestea unei învățătoare din anii 80 se întâlnește peste timp cu suferința unui dascăl din perioada interbelică. Amestec de realitate și fantastic, scris în formula unui thriller, romanul devine treptat o frescă a perioadei comuniste, de la stalinism la căderea Zidului Berlinului.

 „Lumea își mai aduce aminte încă ziua în care au venit buldozerele, mai cu seamă momentul asfințitului, când pe cerul de vară se ridicase praful roșu al morii, în timp ce pe găleata amenințătoare, de plastic, se încleștase palma de fier a unui soldat calm și trist, care plutea în uniforma lui albastră, pe urmele de neșters ale unei învățătoare de țară.” (Fantoma din moară)

DOINA RUŞTI este autoarea unor romane cu miză socială puternică și stil inconfundabil, ca Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009), dar și a trilogiei fanariote, compusă din romanele Manuscrisul fanariot (2015), Mâța Vinerii (2017) și Homeric (2019).

Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022) și Depravatul din Gorgani (2023).

Alte romane de succes: Zogru, Logodnica, Mămica la două albăstrele (Adulterul), Patru bărbați plus Aurelius (2011), Cămașa în carouri și alte 10 întâmplări din București (2010) s.a. Aproape toate scrierile sale au fost reeditate în mai multe ediții, în momentul de față fiind în lucru o serie de autor, din care au apărut primele 4 volume (Litera).

Cu 40 de titluri traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, Doina Ruști s-a bucurat de exegeze și de recenzii laudative în multe publicații internaționale. Între cele mai recente traduceri, amintim ediția a doua a romanului Lomino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia).

A primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști a înființat grupul Ficțiunea, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Are titlul academic de profesor universitar, cu specializarea în istoria culturii și civilizației universale pentru film.

http://www.doinarusti.ro

https://www.facebook.com/rustido

https://adevarul.ro/blogs/doina.rusti

https://fictiunea.ro

"Fantoma din moară este parabola comunismului. Un roman care are pastă, vânjos şi, repet, care face bună pereche cu parte ori cu părţi din Orbitorul lui Cărtărescu”. (Dan C Mihăilescu, Omul care aduce cartea, ProTV, 13 10 2008)

„Fantoma este catalizatorul narativ care face să se manifeste forțele secrete, în special cele de natură sexuală, fiind și comportamentul cel mai vizibil, singură credință, dizolvată și ea în  ultima parte a romanului. Cartea Doinei Ruști etalează o gamă largă de aptitudini literare, care dau măsura rezistenței în istoria românească a secolului XX.”

Markus Bauer, Neue Zürcher Zeitung, 4 01, 2018

 Dacă mi s-ar cere să recomand anumite personaje, pagini sau secvenţe din această a doua parte a romanului Fantoma din moară, n-aş şti la ce să mă opresc mai întâi, pentru că aproape totul este, aici, remarcabil. (Bianca Burţa Cernat, Observator cultural, nr. 459, 29 01 2009)

Unui astfel de talent i se potriveste bine tema comunismului, demonia istorica a celor 45 de ani nenorociti ai Romaniei. (Doris Mironescu, Suplimentul de cultură, 9-15 mai, 2009)

 

Despre Editura Litera

Editura Litera are o tradiție de 35 de ani în editarea de carte. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, a editat peste 9 000 de titluri, într-un tiraj total de peste 70 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea catalogului editorial, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte din România.

Taguri: doina rusti
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/editura-litera/eveniment-editorial-fantoma-din-moara-de-doina-rusti